Main menu

header

885 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Junk food distruge microbiomul oral. Aceasta este concluzia unui studiu recent, care a pus în evidență faptul că hrana nesănătoasă reprezintă, printre multe alte neajunsuri, un atac direct la sănătatea dinților și gingiilor.

Femeile la menopauză, cele mai expuse

Fiecare alegere alimentară determină dacă bacterii bune sau rele ajung în cavitatea orală. Un studiu recent, derulat în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității din Buffalo, SUA, a pus în evidență faptul că junk food generează bacterii dăunătoare legate direct de apariția cariilor dentare și a bolilor gingiilor, aspect mult mai prezent în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză. Studiul este primul care analizează asocierea dintre numărul de carbohidrați consumați de o persoană - gogoși, produse de patiserie, băuturi răcoritoare, pâine etc. - și microbiomul subgingival. „Bacteriile orale implicate în boala parodontală se află în principal în placa subgingivală”, explică specialistul Amy Millen, autorul studiului.

Zaharoza și carbohidrații generează depozite de bacterii nocive

Oamenii de știință au prelevat mostre din placa subgingivală de la 1.204 voluntari și au descoperit că aportul de zaharoză, de carbohidrați și încărcarea glicemică sunt asociate cu creșterea Streptococcus mutans. Consumul multor alimente cu zahăr a fost asociat cu Letotrichia spp., care este legată de gingivită. Alte depozite de baterii nocive legate de alimente bogate în carbohidrați sau cu încărcături glicemice mari contribuie la apariția bolilor gingiilor. „Pe măsură ce se desfășoară mai multe studii privind microbiomul oral folosind tehnici similare de secvențiere și progresia sau dezvoltarea bolii parodontale în timp, vom aprofunda felul în care dieta se leagă de microbiomul oral și această afecțiune cronică”, adaugă Millen.

Cercetări anterioare au legat bacteriile cariilor dentare de diferite forme de boli de inimă

Sarea provoacă hipertensiune, grăsimile cresc colesterolul

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici a scos la iveală faptul că produsele de tip fast-food conţin o cantitate de sare de două ori mai mare decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe termen scurt, sarea în exces favorizează reţinerea apei în ţesuturi, iar în timp creşte riscul de apariţie a cancerului de stomac şi osteoporozei. Primele consecinţe ale consumului frecvent de mâncare de tip fast-food sunt kilogramele care se acumulează în foarte scurt timp, întrucât multe alimente nesănătoase de acest tip sunt bogate în grăsimi şi sărace în vitamine şi minerale. În plus, conţin aditivi alimentari, cunoscutele E-uri, care perturbă digestia și au potenţial cancerigen. În ceea ce priveşte grăsimile, oamenii de ştiinţă britanici de la „Hampshire County Council” au observat că doar o porţie de mâncare nesănătoasă conţine o cantitate de grăsime echivalentă cu cea recomandată într-o zi întreagă. În plus, aceste grăsimi sunt din clasa celor „rele”, recunoscute pentru faptul că determină creşterea nivelului de colesterol.