Main menu

header

887 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Tot mai mulți cercetători și nutriționiști evidențiază efectele benefice ale adoptării unei diete organice, deopotrivă pentru sănătate și pentru mediul înconjurător. Potrivit rezultatelor unui nou studiu, acest tip de alimentație este o opțiune plină de avantaje și pentru copii, cărora le sporește abilitățile cognitive și inteligența.

Mai mulți nutrienți necesari creierului

Alimentele organice pot fi cheia pentru note bune în rândul copiilor de pretutindeni. Potrivit datelor unei cercetări derulate de oamenii de știință de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, Spania, există cu certitudine o legătură între ceea ce se află în dieta unui copil și cât de bine se comportă la testele care îi pun la încercare abilitățile de rezolvare a problemelor și memoria. Pe de altă parte, experții spanioli au evidențiat și faptul că mâncarea de tip fast-food scade scorurile care măsoară inteligența. „Dietele organice sunt mai bogate decât alimentele fast-food în nutrienți necesari creierului, cum ar fi acizii grași, vitaminele și antioxidanții, care, împreună, pot îmbunătăți funcția cognitivă în copilărie”, explică specialistul Jordi Júlvez. Studiul spaniol a inclus aproape 1.300 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani și a luat în considerare 87 de factori de mediu diferiți, la care au fost expuși acești copii încă înainte de naștere. De asemenea, s-au analizat alți 122 de factori întâlniți în copilărie, de la poluarea aerului la zgomot și diferite condiții de viață.

Fast-food și poluarea frânează abilitățile cognitive

Conform rezultatelor, cea mai mare influență pozitivă asupra inteligenței fluide (abilitățile de rezolvare a problemelor) și memoriei este consumul unei diete organice. La polul opus, unul dintre factorii determinanți pentru abilitățile cognitive dezvoltate în copilărie s-a dovedit prezența în meniu a alimentelor de tip fast-food. De asemenea, autorii studiului au pus în evidență faptul că poluarea aerului cu particule fine afectează negativ inteligența copilului, întrucât declanșează reacții inflamatorii în creier, ducând la o dezvoltare cognitivă mai slabă. „Am observat că mai mulți poluanți prenatali ai mediului și obiceiurile de viață în timpul copilăriei (dieta, somnul și capitalul social al familiei) sunt asociate cu probleme de comportament la copii”, adaugă specialistul Martine Vrijheid.

Acizii graşi, antioxidanţii şi vitaminele din alimentele organice îmbunătăţesc funcţia cognitivă în copilărie

„În studiul nostru am descoperit scoruri mai bune în inteligență și în memoria de lucru în cazul unei diete cu alimente organice, cu un aport cât mai mic de produse fast-food“ Jordi Júlvez, Institutul pentru Sănătate Globală, Barcelona

Scădere masivă a nivelului chimicalelor din organism

O cercetare de anvergură, derulată de Greenpeace Japonia, a evidențiat beneficiile masive ale unei diete organice pentru toți oamenii, de toate vârstele. Studiul a avut drept scop să identifice ce s-ar întâmpla dacă s-ar consuma doar alimente organice timp de zece zile și care sunt consecințele modificărilor de acest tip din alimentație, pe termen lung. La final, după analiza mostrelor voluntarilor, s-au constatat diferențe notabile între cei care au consumat alimente organice și ceilalți participanți la cercetare. Astfel, în timpul celor cinci zile de alimentație tradițională, cantitatea de substanțe chimice din organism era similară celor prezente în general la populația japoneză. După zece zile de alimentație exclusiv organică, s-a observat o scădere semnificativă a procentului de substanțe chimice provenite din organofosfați, piretroid și pesticide pe bază de glifosat.