Main menu

header

887 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Anxietatea este o stare psihică şi emoţională care cauzează griji şi teamă persistentă, cu şi fără un motiv real. Dat fiind faptul că afecțiunea are manifestări dintre cele mai neplăcute și urmări cu potențial grav pentru sănătate, natura vine în ajutorul celor care vor să se mențină la adăpost de una dintre cele mai comune suferințe ale vremii pandemiei.

Roinița armonizează starea psiho-emoțională

887 10 2Anxietatea dă o stare de nelinişte şi înceţoşează judecata, generând dramatizarea excesivă a unor situații. Cu manifestări ca atacurile de panică, depresia sau agitaţia excesivă în societate, această afecțiune din sfera celor mintale duce la teamă constantă, tulburări de somn, incapacitatea de a sta locului, tremurături ale membrelor, palpitaţii, greaţă, încordarea musculaturii, vertij. Ca în cazul majorității afecțiunilor umane, natura este un aliat de nădejde. Acizii Omega 3 provin din uleiul de peşte şi au un număr mare de efecte benefice. Membranele cerebrale conţin un procent important de astfel de grăsimi, iar studiile confirmă faptul că lipsa acestora din creier poate duce la tulburări comportamentale. La rândul său, roinița este un remediu excelent pentru calmarea stărilor tensionate. Ceaiul de plantă contribuie la armonizarea stării psiho-emoționale, la funcţionarea în condiţii optime a memoriei şi protejează organismul împotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apărea la nivelul aparatului cardiovascular şi al stomacului.

Polenul crud de castan dulce şi mur echilibrează sistemul nervos

887 10 3Valeriana este una dintre opțiunile naturiste care induc un anume tip de relaxare a abordării vieţii de zi cu zi. Rădăcina acestei plante fortifică sistemul nervos, curăţă mintea de sentimente de frică, de gânduri apăsătoare, de obsesii, de inevitabilul stres. Și rodiola face parte din galeria străvechilor vindecători ai stărilor mintale stresante. Datorită ingredientelor sale active - salidrozide, rosavin, rosarin, compuşi fenolici antioxidanţi - planta stimulează eliberarea endorfinelor, bioelemente pe care oamenii de știință le consideră eficiente în ameliorarea simptomelor depresiei, anxietăţii şi atacului de panică. O altă serie de compuși specifici aduce organismului și polenul crud de castan dulce şi mur, care conține cea mai mare cantitate de antioxidanţi dintre toate tipurile de polen. Practic, 20 de grame din acest tip de polen reprezintă echivalentul a 900 de grame de broccoli sau șase căni cu ceai verde. În aceste condiții, polenul crud de castan dulce şi mur previne demineralizarea şi asigură echilibrul sistemului nervos, fiind recomandat în stări de anxietate sau depresie, în combaterea stresului şi a oboselii.

Tehnicile de respiraţie combat hiperventilaţia

Exerciţiile de respiraţie sunt extrem de eficiente în reducerea stărilor de anxietate şi numeroși terapeuţi le recomandă. Asta pentru că în momentele în care anxietatea atacă, respiraţia devine prea rapidă şi aşa apare hiperventilaţia, care aduce ameţeli şi senzaţie de sufocare, simptome care nu fac alteceva decât să întărească cercul vicios al anxietăţii. Exerciţiile de respiraţie combat hiperventilaţia şi liniştesc mintea, slăbind treptat intensitatea anxietăţii. De pildă, atunci când respirația profundă este focalizată și lentă, aceasta poate ajuta la reducerea anxietății. Așezaţi pe un fotoliu, observați cum vă simțiți când inspirați și expirați normal, detectând astfel o eventuală tensiune. Trageți aer lent, adânc, prin nas și observați cum abdomenul și partea superioară a corpului se extind, apoi expirați. Un alt exercițiu este respirația egală. Acest lucru înseamnă că trebuie să inspirați pentru aceeași perioadă de timp în care expirați. Puteți exersa respirația egală din poziția așezat sau întins. Un alt exercițiu util în anxietate este respirația leului. Așezați-vă în genunchi, încrucișați gleznele și spijiniți partea dorsală pe călcâie. Aduceți mâinile pe genunchi, întinzând brațele și degetele. Inspirați pe nas și expirați pe gură, spunând „ha!”. În timp ce expirați, deschideți larg gura și scoateți limba cât se poate de mult. Repetați de șase ori.

Meditația poate elimina definitiv simptomele

887 10 4Unele uleiuri esenţiale ameliorează simptomele fizice şi psihice ale depresiei, în timp ce altele îmbunătăţesc calitatea somnului, dar şi starea de spirit, iar altele atenuează simptomele anxietăţii. Uleiurile esenţiale declanşează un răspuns psihologic, mintal şi emoţional, imediat ce ajung la receptorii olfactivi, care se află în strânsă legătură cu sistemul limbic, partea din creier responsabilă cu emoţiile şi comportamentul. Uleiurile esenţiale cele mai eficiente s-au dovedit cele de bergamotă, ylang-ylang și busuioc și se folosesc prin inhalare, masare sau îmbăiere. În același timp, meditaţia este o altă tehnică de relaxare eficientă în combaterea anxietăţii, studiile recente confirmând efectele liniştitoare ale acestei practici străvechi. Meditaţia practicată zilnic poate elimina definitiv anxietatea. De altfel, yoga, care include posturile fizice cu exerciţiile de respiraţie şi meditaţia are toate calităţile pentru a fi o practică eficientă în combaterea tulburărilor anxioase. În același timp, practicarea exerciţiilor fizice declanşează eliberarea de endorfine la nivelul creierului, care nu numai că ameliorează durerile fizice, dar joacă şi un rol extrem de important în obţinerea unei stări de bine. Potrivit experților, rutina zilnică a unei persoane anxioase trebuie să fie bine stabilită, pentru a nu declanşa simptomele pe parcursul zilei. Ideal ar fi ca dimineţile să înceapă cu o se- siune de meditaţie, urmată de sport - de preferat în aer liber - un mic dejun hrănitor şi un ceai calmant.

Potrivit statisticilor, peste jumătate dintre persoanele care suferă de anxietate sau de stres cronic folosesc terapiile alternative

Program disciplinat de muncă, alimentaţie şi odihnă

Specialiștii recomandă ca o persoană care suferă de anxietate să nu îşi aglomereze prea tare programul, întrucât lipsa timpului poate declanşa stările nervoase. Este preferabil ca îndatoririle de la locul de muncă să fie executate în linişte, cu calm şi niciodată amânate. Prânzul, cina, dar şi gustările din timpul zilei trebuie să fie respectate cu strictețe. Seara se poate încheia cu o activitate relaxantă, cu un masaj sau cu o sesiune de aromoterapie. Pe de altă parte, produsele excitante pentru creier, precum cofeina, nicotina sau alcoolul accentuează simptomele specifice anxietăţii. În același timp, extrem de importantă este odihna. Cum deprivarea de somn reduce abilitatea organismului de a face faţă stresului, se măreşte predispoziţia pentru anxietate. De altfel, este binecunoscut faptul că lipsa somnului poate cauza stări anxioase chiar şi persoanelor care nu suferă de o tulburare de acest tip.