Main menu

header

de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Înlocuitorii de sare previn decesul prematur

Un studiu global, publicat în revista Heart, a pus în evidență faptul că alegerea unui un alt condiment decât sarea scade riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare (atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale) - sau a oricărei cauze - cu mai mult de 10%. Experții au evidențiat că prea multă sare generează coagularea sângelui, întrerupând alimentarea organelor majore. Înlocuitorii de sare au un gust similar și sunt disponibili pe scară largă. De asemenea, conțin potasiu adăugat și mai puțin sodiu, protejând împotriva hipertensiunii arteriale, arată echipa interna- țională de experți.

Izolarea socială expune la infarct

În timp ce lipsa interacțiunilor sociale este legată de tot felul de probleme de sănătate, cea mai puternică legătură s-a dovedit cea cu afecţiunile cardiovasculare, arată rezultatele unei cercetări de anvergură, ale cărei rezultate au fost publicate de revista Journal of the American Heart Association. Mai precis, izolarea socială și singurătatea de-a lungul vieții pot crește în mod semnificativ - cu 30% - riscul de infarct sau de accident vascular cerebral. În acest context, experții atrag atenția că și membrii Generației Z, foarte tânără, suferă de singurătate pe termen lung.

Mirosurile naturii relaxează psihicul

Mirosurile experimentate în natură ajută la promovarea relaxării, a bucuriei și a bunăstării generale, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutul Durrell de Conservare și Ecologie al Universității Kent, din Marea Britanie. Mai mult, unele miresme îi pot face pe oameni să se simtă mai sănătoși din punct de vedere fizic, arată autorii cercetării. Toate aceste efecte benefice se datorează legăturii puternice dintre aceste mirosuri și amintirile personale ale oamenilor, precum și „caracteristicilor și proceselor ecologice” specifice - cum ar fi frunzele care cad toamna sau renașterea naturii primăvara.

Statul pe partea dreaptă accelerează absorbţia medicamentelor

O echipă de experți de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, au descoperit că postura unei persoane în timp ce ia pastile poate afecta modul în care stomacul acesteia absoarbe medicamentele. Pe lângă faptul că înghițirea tabletelor este cea mai complexă modalitate prin care oamenii pot absorbi ingredientele farmaceutice, studiul a evidențiat că poziționarea pe partea dreaptă accelerează de peste două ori absorbția substanțelor medicamentoase. Acesta este primul studiu care cuplează biomecanica gastrică cu dizolvarea medicamentelor.

Insomnia scade capacitatea de empatie

Oamenii de știință de la Universitatea California Berkeley, din SUA, au descoperit că o oră de privare de somn îi determină pe oameni să fie mai puțin empatici față de semenii lor. Echipa de specialiști a pus în evidență faptul că insomnia scade semnificativ inclusiv dorința de a dona în scopuri caritabile. Studiul derulat de experți a evidențiat că acest comportament este rezultatul unor perturbări ale rețelei cognitive prosociale a creierului, organ care suferă schimbări semnificative în condițiile privării de somn.