Main menu

header

927 14 1de Simona Lazăr

Vaginoza bacteriană afectează între 15 și 20% dintre femei. Oamenii de știință americani cred că au găsit un nou tratament pentru această infecție cauzată de un dezechilibru al florei vaginale. Ei propun să se facă un transplant de microbiotă vaginală. Una din 5 femei suferă de această afecțiune. Infecția este adesea silențioasă. Se observă de obicei prin scurgeri vaginale cenușii sau albe, care emană un miros neplăcut caracteristic, aproape de peștele putrezit. Unele femei se pot plânge și de mâncărimi ușoare. În cazurile cele mai avansate, pot fi observate dureri sau roșeață a vaginului. Vaginoza este tratată, de obicei, cu un antibiotic sub formă de ovule sau gel. Infecția dispare în câteva zile, dar reapare frecvent, după aceea.

Un tratament inspirat din transplanturile de… fecale!

Efectuarea unui transplant de microbiotă vaginală, pentru a trata vaginoza bacteriană recurentă, este propunerea medicilor de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland. Primele rezultate ale muncii lor de cercetare au fost publicate în revista „Frontiers in Cellular and Infection Microbiology”. Dacă vaginoza este o infecție adesea ușoară, este dificil să o tratezi definitiv. Ethel Weld, co-autor al studiului, explică: „Avem foarte puține opțiuni de tratament pentru vaginoza bacteriană, niciuna dintre acestea nu poate fi complet curativă sau reparatoare”. Echipa de cercetare și-a dezvoltat proiectul inspirându-se din transplanturile de scaune (fecale), efectuate pentru refacerea florei intestinale. Omul de știință Ethel Weld își apără idea: „Există dovezi epidemiologice semnificative că deja are loc transferul microbiotei vaginale, de exemplu între femeile care fac sex cu femei”. Ca parte a cercetării lor, medicii au testat microbiota vaginală a 20 de femei cu vârsta cuprinsă între 23 și 35 de ani. Aceste examinări le-au permis să determine profilul bacterian ideal. Articolul publicat de „Frontiers in Cellular and Infection Microbiology” afirmă: „De exemplu, probele de lichid vaginal cu mai mult Lactobacillus, L. crispatus, tind să aibă un conținut mai mare de acid lactic de protecție, pH mai scăzut și o funcție mai bună de barieră HIV, în concordanță cu studiile anterioare”.

În căutare de „superdonatori”

Echipa științifică caută acum „superdonatori” pentru a-și testa ipoteza. Participantelor li se va cere să se abțină de la actul sexual cu 30 de zile înainte de recoltarea probei. Femeile care vor dona microbiota vaginală, în cadrul cercetării, vor fi testate inclusiv HIV, pentru a evita contaminarea. Donația nu va necesita intervenție medicală. Participantele vor putea preleva ele însele eșantionul. Astfel, acestea vor trebui să introducă în vagin un disc flexibil de plastic, similar cu o cupă menstruală sau cu o diafragmă.

În curând, un studiu clinic

Testele vor fi lansate imediat ce vor fi găsiți „donatorii” (donatoarele). Experimentul va fi efectuat cu 40 de femei cu vaginoză. Unele vor primi ca tratament doze bine determinate dintr-o donație de microbiotă sănătoasă, iar altele - un placebo. Doctor Laura Ensign, care este, de asemenea, implicată în cercetare, concluzionează: „Anticipăm că traiectoria transplantului de microbiotă vaginală o va urma probabil pe cea a transplantului fecal, cu eforturi de a cultiva grefe uniforme și standardizate cu eficacitate terapeutică similară cu materialul donator”.