Main menu

header

951 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În fiecare zi, aproximativ 93% dintre copiii cu vârsta sub 15 ani din lume respiră aer atât de poluat, încât le pune sănătatea și dezvoltarea în pericol grav. În mod tragic, mulți dintre ei mor. Acestea sunt datele teribile ale Organizației Mondiale a Sănătății, care arată, în rapoarte detaliate, că sănătatea și dezvoltarea copiilor sunt afectate de noxele din aer și din case încă dinainte de naștere.

Risc sporit de naștere prematură

Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2016, 600.000 de copii au murit din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii inferioare cauzate de aerul poluat. Un nou raport al instituției a examinat impactul imens al poluării aerului ambiant (din exterior), ca și al gospodăriei asupra sănătății copiilor din lume. Cercetarea dezvăluie că atunci când femeile însărcinate sunt expuse la aer poluat, crește riscul de naștere prematură, de greutate mică a copilului și de predispoziție a acestuia de a dezvolta astm. „Aerul poluat otrăvește milioane de copii și le distruge viața. Acest lucru este de neiertat. Fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat, astfel încât să poată crește și să își împlinească întregul potențial”, spune doctor Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Scade neurodezvoltarea și capacitatea cognitivă

Un motiv major pentru care copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele poluării aerului este că ei respiră mai repede decât adulții și astfel absorb mai mulți poluanți. De asemenea, cei mici trăiesc mai aproape de sol, unde noxele ating concentrații maxime, într-o etapă în care creierul și corpul lor încă se dezvoltă. Ca urmare, potrivit cercetărilor OMS și studiilor oamenilor de știință, poluarea aerului afectează neurodezvoltarea și capacitatea cognitivă a copiilor, care ajung să aibă rezultate mai slabe la învățătură și întârzieri în dezvoltarea motorie. „Poluarea aerului împiedică creierul copiilor noștri, afectându-le sănătatea în mai multe moduri decât am bănuit”, spune Maria Neira, director al Departamentului de Sănătate Publică al OMS.

Poluarea aerului este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății copiilor, reprezentând circa unu din zece decese la minorii cu vârsta sub 5 ani

Un miliard de minori absorb noxe casnice

Pe lângă faptul că micuții expuși la niveluri ridicate de poluare a aerului exterior prezintă un risc mai mare de boli cronice pe parcursul vieții, nou-născuții și copiii mici sunt mai expuși la poluarea aerului casnic în locuințele care folosesc în mod regulat combustibili și tehnologii poluante pentru gătit, încălzire și iluminat. Concret, poluarea este un atac masiv la sănătatea pulmonară a copiilor, chiar și nivelurile mai scăzute de expunere dăunând funcției la acest nivel. Împreună, poluarea aerului casnic de la gătit și cea a aerului ambiental cauzează mai mult de 50% din infecțiile respiratorii inferioare acute la copiii sub 5 ani din țările cu venituri mici și medii. OMS atrage atenția că mai mult de 40% din populația lumii - care include circa un miliard de copii sub 15 ani - este expusă la niveluri ridicate de poluare a aerului casnic.