Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Yoga Kundalini, aliat împotriva declinului memoriei

Yoga nu este doar o modalitate excelentă de a face mișcare, dar poate ajuta și la prevenirea declinului cognitiv. Cercetătorii de la UCLA Health au descoperit că varianta Kundalini yoga, o formă care pune accent pe respirație, meditație și vizualizare mentală, s-a dovedit promițătoare pentru femeile în vârstă care se confruntă cu declinul memoriei. Echipa de oameni de știință a descoperit că acest tip de yoga a întărit conexiunile într-o zonă a creierului vulnerabilă la stres. „Yoga Kundalini pare să vizeze mai bine conectivitatea hipocampală, susținând o mai bună fiabilitate a memoriei”, spune psihiatru Helen Lavretsky.

Poluarea agravează rezistenţa la antibiotice

Un studiu global a dezvăluit o asociere tulburătoare între poluarea aerului și creșterea alarmantă a rezistenței la antibiotice, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică din întreaga lume. Analizând date din peste 100 de țări, timp de aproape două decenii, cercetarea demonstrează o legătură directă între nivelurile crescute de noxe în aer și creșterea rezistenței la antibiotice, notează The Guardian. Acest fenomen afectează oameni de toate vârstele și din toate națiunile, provocând decesul a aproximativ 1,3 milioane de pacienți în fiecare an.

Izolarea socială afectează sănătatea osoasă

Numeroase studii au relevat faptul că izolarea socială este legată de sănătate precară și creșterea mortalității de toate cauzele. O nouă cercetare, derulată în cadrul McGovern Medical School, de la UTHealth Houston, SUA, a evidențiat un alt efect, surprinzător, al izolării sociale: deteriorarea sănătății osoase și creșterea riscului de osteoporoză și de fracturi. Studiul a fost prezentat la ENDO 2023, reuniunea anuală a Societății Endocrine din Chicago și arată că a fi izolat social duce la pierderea de masă osoasă.

Dispozitivele de monitorizare prezic pericolul de deces în avans

Sistemele de urmărire a markerilor sănătății de pe smartphone-uri pot prezice riscul de deces al unei persoane în următorii cinci ani, potrivit unei noi cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Illinois, SUA. Echipa a reușit să valideze modele predictive folosind doar șase minute pe zi de mers constant, combinate cu caracteristicile demografice tradiționale. Echivalentul vitezei de mers calculat din aceste date colectate pasiv a fost un predictor al mortalității pe cinci ani, independent de vârstă și sex. Modelele predictive descrise în publicația PLOS Digital Health au folosit exclusiv intensitatea mersului pentru a simula monitoarele smartphone-urilor.