Main menu

header

959 15 1de Georgiana Mihalcea şi Claudia Mîţoi

2% din populația generală suferă de hernie de disc cervicală, potrivit ultimelor estimări medicale, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale. Din fericire peste 50% dintre cazuri se pot trata minim invaziv, nonchirurgical, cel mai eficient printr-o procedură unică de radiologie intervențională care durează doar 15 minute și care nu presupune anestezie, incizii, spitalizare sau recuperare îndelungată! Toate detaliile despre această procedură revoluționară le-am aflat de la doctorul Rareș Nechifor (medalion), medic primar radiologie intervențională, unul dintre pionierii acestui domeniu la noi în țară.

„O cauză importantă este poziția incorectă în fața ecranelor de telefon sau de calculator”

959 15 2- Ce este hernia de disc cervicală?

- O hernie de disc cervicală este o problemă care apare în zona gâtului, în coloana vertebrală care este formată din oase numite vertebre, iar între ele sunt discuri moi, ca niște perne, care acționează ca amortizoare. Această afecțiune apare atunci când unul (sau mai multe) dintre aceste discuri încep să iasă din locul lor normal și apasă pe nervii sau măduva spinării din apropiere.

- Care sunt cauzele?

- Herniile de disc cervicale apar, în general, din cauza uzurii sau a deteriorării discurilor în timp. Acest lucru poate fi cauzat de îmbătrânire, leziuni sau suprasolicitare a gâtului, multe dintre cazuri fiind asociate muncii de birou și poziției incorecte la calculator.

- Dar principalii factori de risc?

- O cauză importantă este viaţa modernă ce implică multe ore petrecute în fața ecranelor de telefon sau de calculator. Poziția aplecată a capului creează o presiune de cinci ori mai mare la nivelul ultimelor discuri cervicale. De asemenea, stilul de viață sedentar, supraponderalitatea, predispoziția genetică și expunerea la activități care implică efort fizic intens pot crește riscul dezvoltării unei hernii de disc cervicale.

„Durerea, amorțeala și furnicăturile în umeri și brațe ar trebui să ne trimită la neurolog”

959 15 3- Care sunt semnalele alarmante care trebuie să ne trimită la medic?

- Semnalele de alarmă, în cazul herniei de disc cervicale, includ: durere severă de gât, umeri sau braţe ce poate fi constantă sau poate apărea doar în anumite poziții sau mișcări. Nu trebuie ignorată nici amorțeala sau furnicăturile în braţe sau în mâini, deoarece aceste simptome pot indica o compresie a nervilor din zona cervicală. Slăbiciunea musculară în brațe sau în mâini poate indica o compresie a nervilor din zona cervicală și poate afecta capacitatea de a efectua activități zilnice. Și, în final, un alt simptom grav sunt dificultăți de coordonare sau de echilibru, problemele cu mersul sau chiar controlul vezicii urinare pot indica o compresie a măduvei spinării și necesită o evaluare medicală imediată.

- Cum se pune diagnosticul? La ce specialist mergem prima dată?

- În general, diagnosticul herniei de disc cervicale implică o combinație de istoric medical, examen fizic și imagistică medicală (RMN). Primul medic ce trebuie consultat este neurologul. Examenul RMN este mult mai util decât o radiografie sau un CT. O altă investigație importantă este electromiografia (EMG) ce permite evaluarea gradului de afectare a nervilor cervicali şi, implicit, a gravităţii herniei de disc. În funcție de rezultatul RMN-ului și EMG-ului, neurologul va direcționa pacientul către: kinetoterapeut - în formele usoare; neurochirurg - în formele grave cu hernii voluminoase, eventual rupte și cu deficit neurologic important; sau către radiologul intervenționist - în formele medii în care nu ne așteptăm ca recuperarea medicală să fie eficientă, iar cazurile nu sunt atât de grave încât să necesite o intervenție chirurgicală.

„Nu implică anestezie, incizii, spitalizare sau perioadă de recuperare”

- Ce este intervenția minim invazivă pentru tratarea herniei de disc cervicale?

- Discectomia percutană este o procedură minim invazivă ce este practicată de medicul radiolog intervenționist. Aceasta permite reducerea volumului discurilor intervertebrale ce prezintă hernii medii nerupte prin injectarea în disc a unui gel (Discogel) cu efect de coagulare și consolidare a peretelui discului și reducere a volumului nucleului pulpos, adică a substanței ce umple fiecare disc intervertebral. Procedura permite tratarea herniei de disc cu menținerea rezulatului pe timp îndelungat, cu condiția ca pacientul să-și corecteze greșelile de postură ce l-au condus inițial la hernia de disc. Nu implică anestezie, incizii, spitalizare sau perioadă de recuperare. Rata de succes este de 80% dintre cazuri cu o incidență a complicațiilor minore foarte mică, de sub 2%.

- Ce se întâmplă în timpul intervenției?

- Procedura durează 15 minute și constă în conducerea unui ac foarte fin, sub control imagistic, de la piele până la nivelul discului cervical afectat. Prin acest ac se injectează în disc un alcool gelificat, o substanță ce acționează asupra discului, producând reducerea sa de volum. Pentru pacient este, practic, ca o injecție. După intervenție nu se stă în spital și nu există o perioadă de recuperare propriu-zisă.

Pentru pacient, discectomia percutană este, practic, o injecţie cu  un ac foarte fin pentru introducerea Discogelului în discul herniat

„Rezultatele intervenției se instalează progresiv, pe măsură ce discul tratat se retrage și nu mai apasă pe rădăcinile nervoase. Este un proces lent ce durează câteva săptămâni, însă pacientul va sesiza o ameliorare clinică încă din primele zile“

„Scopul principal este eliminarea presiunii exercitate asupra nervilor spinali“

- Care sunt beneficiile acestui tratament?

- În primul rând această procedură este minim invazivă, ceea ce înseamnă că nu necesită incizii și nu implică o deschidere a țesuturilor. Acest lucru duce la o perioadă de recuperare foarte scurtă și la o reducere a disconfortului postoperator. Scopul principal al discectomiei cu Discogel este eliminarea presiunii exercitate asupra nervilor spinali de către discul herniat. Prin extragerea unei cantități de material discal și înlocuirea acesteia cu gelul special Discogel, se poate obține o reducere a compresiei nervilor, ceea ce poate duce la ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea și amorțeala în peste 80% dintre cazuri. Deoarece această procedură este minim invazivă, pacienții experimentează o recuperare rapidă și pot reveni la activitățile lor normale cu mult mai repede în comparație cu procedurile mai invazive, cum ar fi intervenția chirurgicală deschisă. În general este necesară numai o săptămână de limitare a efortului fizic intens după care pacientul își poate relua activitatea obișnuită, dar urmând un program de gimnastică medicală și corecție posturală. Procedura oferă o soluție eficientă pentru pacienţii ce nu au indicație chirurgicală sau pentru aceia la care tratamentul medicamentos și de recuperare nu a dat rezultatele dorite, adică peste jumătate dintre cazuri. În final, aș mai meționa și faptul că are un risc redus de infecții și complicații, deoarece nu implică incizii, suturi, fire sau tuburi de dren și nu necesită administrarea de antibiotice.