Main menu

header

959 14 1de Daniel Şuta şi Flori Pintea

Ați întâlnit persoane care își schimbă dispoziția radical la două-trei săptămâni sau la una-două luni? Indivizi care trec de la o stare de hiperenergie la letargia specifică depresiei într-o zi sau chiar câteva ore? Ei bine, acestea ar putea suferi de tulburare bipolară, o afecțiune extrem de serioasă de sănătate mintală, ce nu trebuie lăsată la voia întâmplării. De cele mai multe ori, cei afectați nu realizează ce li se întâmplă, doar persoanele din jurul lor pot observa schimbările bruște de atitudine și dispoziție și înclinația lor spre depresie.

Manifestările durează de la trei-patru zile la câteva luni

Din păcate, tulburarea bipolară nu este o patologie rar întâlnită, ci din contră, este una dintre cele mai prezente probleme afective la nivel global. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în lume sunt diagnosticate cu bipolaritate aproximativ 60 de milioane de persoane, iar în România, în 2022, erau înregistrate peste 154.000 de cazuri. Vorbim despre o boală care se dezvoltă pe pacursul vieții și se caracterizează prin schimbări extreme ale dispoziției ce alternează între manie/hipomanie și episoade de depresie severă, iar manifestările variază de la trei-patru zile, la câteva luni. Aceste schimbări bruște de stare pot afecta somnul, energia, activitatea zilnică, comportamentul și capacitatea de a gândi logic și de a lua decizii corecte. Netratată, această boală conduce la deficiențe cognitive și funcționale, contribuind, astfel, la creșterea mortalității, de obicei, prin sinucidere.

Apare nevoia de a consuma droguri sau alcool în cantități mari

Tulburarea bipolară debutează prin instalarea unei faze acute, urmată de o evoluție cu episoade de remisie în care pacientul nu mai are simptome deloc sau sunt minore, și recăderi. Acestea pot fi maniacale, hipomaniacale, depresive sau mixte, dar manifestările variază de la o persoană la alta. La fel se întâmplă și în cazul timpului. De exemplu, un episod maniacal durează cel puțin nouă zile, perioadă în care pacientul este bine dispus, se simte fericit, mulțumit, la care se adaugă, la intervale scurte simptome adiționale de stimă de sine dusă la extrem, credințe iraționale despre propriile abilități și puteri supranaturale, lipsa somnului, energie din belșug fără a simți oboseala, flux verbal necontenit. Totodată, apare nevoia de a face cât mai multe lucruri sau activități, cu sau fără scop, implicarea exagerată în distracții costisitoare, jocuri de noroc, achiziții excesive, escapade sexuale impulsive și chiar abuz de droguri și alcool. În faza depresivă, pacientul are o stare de tristețe profundă, oboseală persistentă, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, tulburări de somn și tendințe suicidale. Aceste manifestări alterează serios capacitatea individului de a funcționa normal, fiindu-i afectate atât viața familială, profesională și socială, cât și responsabilitățile pe care le are. Din păcate, sunt și situații mai grave când pacientul necesită internarea în centre specializate pentru a stopa episoadele maniacale.

Abuzul sexual, una dintre cauze

Cauzele responsabile de apariția tulburării bipolare nu pot fi explicate cu exactitate, dar specialiștii au stabilit că există anumiți factori genetici și unele dezechilibre ce favorizează dezvoltarea acestei probleme. Aici sunt incluse traumele psihice și emoționale, precum decesul unei persoane apropiate, abuzul fizic, sexual, stresul profesional. De asemenea, dacă mama sau tata are o tulburare afectivă de acest gen, copilul va avea un risc de boală de 10%-25%, iar dacă ambii părinți sunt bolnavi, în acest caz, riscul se dublează. Din păcate, studiile arată că stresul are capacitatea de a declanșa episoadele de tulburare bipolară. La factori de viață stresanți se încadrează pierderea unui părinte înainte de împlinirea vârstei de 11 ani, decesul soțului, soției, lipsa unui loc de muncă sau sentimentul permanent de vină și neputință.

Episoade maniacale de bipolaritate apar mai frecvent la bărbați, iar cele depresive sunt mai comune la femei. În cazul celor din urmă, manifestările maniacale sunt mai degrabă mixte (maniac/depresive) și cu ciclicitate mai rapidă, patru sau mai multe episoade pe an

Boala nu se vindecă

Tulburarea bipolară este o afecțiune cronică și reprezintă una dintre principalele cauze ale dizabilităților în rândul tinerilor. Din păcate, însă, vorbim despre o afecțiune ce nu se vindecă, dar există variante terapeutice care pot reduce simptomatologia și pot conduce la îmbunătățirea calității vieții pacienților pe termen lung. În baza diagnosticului stabilit de medicul psihiatru, conform evaluării istoricului medical al individului și al antecedentelor familiale, se stabilește planul de tratament. Terapia este esențială, mai ales în perioadele cu episoade severe și are ca scop educarea pacientului în vederea înțelegerii și gestionării optime a simptomelor specifice tulburării bipolare. În cazul manifestărilor maniacale, sunt recomandate preparatele pe bază de litiu, anticonvulsivantele și antipsihoticele.