Main menu

header

960 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nu este un secret că exercițiile fizice pot duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Un nou studiu constată că prelungirea duratei recomandate de antrenament săptămânal poate reduce semnificativ riscul de deces în rândul adulților.

Între 150 și 600 de minute pe săptămână

Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, SUA, au descoperit că dublarea duratei exercițiilor fizice - între 150 și 600 de minute pe săptămână - scade semnificativ riscul de deces prematur. Specialiștii americani au analizat 100.000 de participanți pe o perioadă de 30 de ani și au evidențiat faptul că adulții care au efectuat de două până la patru ori mai mult decât o cantitate standard de exerciții fizice moderate sau viguroase pe săptămână au înregistrat o scădere a riscului de deces cu până la 31%. În context, Departamentul de Sănătate din SUA recomandă adulților să facă 150 până la 300 de minute de activitate fizică moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate fizică viguroasă săptămânal sau o combinație a ambelor.

Fără efecte nocive asupra sănătății cardiovasculare

Studiul publicat în revista Circulation a constatat că adulții care au efectuat dublul intervalului recomandat de exerciții fizice moderate sau viguroase în fiecare săptămână au avut cel mai scăzut risc de mortalitate pe termen lung. În același timp, s-a mai constatat că persoanele care se antrenează de peste patru ori mai mult decât nivelurile minime recomandate nu au suferit efecte nocive asupra sănătății cardiovasculare. „Constatările noastre reduc preocupările legate de potențialul efect dăunător al angajării în niveluri ridicate de activitate fizică. Studiul oferă dovezi pentru a-i ghida pe oameni să aleagă cantitatea și intensitatea potrivite de activitate fizică de-a lungul vieții, pentru a-și menține sănătatea generală”, explică expertul Dong Hoon Lee.

Prelungesc viața cu peste 12 ani

Cercetătorii au demonstrat prin numeroase studii, în ultimii ani, beneficiile multiple ale mişcării regulate. De pildă, o cercetare de specialitate a descoperit că o persoană în vârstă de 65 de ani care obişnuieşte să facă mişcare zilnic sau frecvent îşi poate prelungi viaţa cu 12,5 ani fără să sufere îmbolnăviri specifice înaintării în vârstă. Un alt studiu a demonstrat că mişcarea regulată, efectuată după vârsta de 50 de ani, este secretul unei sănătăţi cardiace depline la vârsta a treia. Cercetătorii au comparat starea de sănătate a mai multor voluntari cu sau fără afecţiuni cardiace, din prisma obiceiurilor lor zilnice de mişcare. Persoanele care obişnuiau să efectueze exerciţii fizice regulate şi-au crescut speranţa de viaţă cu până la 3,7 ani, datorită impactului pozitiv al sportului asupra sănătăţii inimii. Participanţii care au făcut sport la o intensitate ridicată şi-au dublat beneficiile, prelungindu-şi speranţa de viaţă cu până la 7 ani.

Densitate musculară și osoasă, rezistență, forţă corporală

Constatările ştiinţifice despre impactul activităţii fizice regulate au scos în evidenţă beneficii multiple, care se adresează întregii anatomii umane. Astfel, prin mişcare cresc densitatea musculară, rezistența şi forţa corporală. Nivelul de energie de care o persoană dispune rămâne ridicat tocmai datorită condiţiei fizice bune. În același timp, musculatura dezvoltată creşte rata metabolică, ceea ce înseamnă că toate caloriile excedentare sunt arse înainte de a fi depozitate în ţesuturi sub formă de grăsime. Practic, exercițiile fizice contribuie decisiv la menținerea unei greutăți optime pe termen lung și implicit la evitarea unui mare număr de afecțiuni generate de kilogramele în plus. Densitatea oaselor și rezistența acestora cresc sub influenţa exerciţiilor de forţă.

„Descoperirile noastre susțin ghidurile actuale privind activitatea fizică și sugerează, în plus, că beneficiile maxime pot fi obținute prin efectuarea unor niveluri medii până la cele ridicate de activitate moderată sau viguroasă sau o combinație a acestora“ (Dong Hoon Lee, Harvard T.H. Chan School of Public Health, SUA)

Previn accidentul vascular cerebral

Practicarea regulată a exercițiilor mai are potențialul de a feri o persoană de neplăcerile articulare care pot interveni odată cu înaintarea în vârstă, întrucât prin mișcare încheieturile devin mai flexibile, permiţând o mobilitate corporală optimă. În același timp, exerciţiile de tip aerobic protejează sănătatea plămânilor. Tot mișcarea practicată regulat este o cale excelentă de reglare a nivelului de colesterol în organism, prin reducerea celui „rău” (LDL) şi creşterea colesterolului „bun” (HDL). Prin urmare, se reduce semnificativ riscul producerii unui accident vascular cerebral. Nu în ultimul rând, mişcarea regulată aduce beneficii importante sistemului nervos, prin îmbunătăţirea stării de spirit, a atenţiei, a capacităţii de învăţare şi a memoriei. Studiile au demonstrat că persoanele active fizic sunt mai puţin predispuse formelor de demență.