Main menu

header

960 12 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pornind de la realitatea că bolile deja instalate pun o presiune imensă pe sistemele de sănătate, precum și de la faptul că fiecare pacient este unic, o nouă ramură a medicinei, numită medicina stilului de viață, se axează în principal pe prevenție și pe dovezi care să susțină oamenii în efortul lor de a trăi cât mai mult și mai sănătos prin factori care țin de obiceiurile zilnice.

Accent pe cauzele de deces care pot fi preîntâmpinate

Oamenii de știință au pus în evidență de ceva vreme că organismul uman are o capacitate uimitoare de a se vindeca singur, că multe afecțiuni pot fi prevenite și că stilul de viață joacă un rol extrem de important în ecuația sănătății și longevității. Medicina stilului de viață se axează pe prevenirea, cercetarea, educația și tratamentul tulburărilor generate de factorii stilului de viață și pe cauzele de deces care pot fi preîntâmpinate. Scopul medicinei stilului de viață este de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor prin aplicarea mai multor metode care să prevină afecțiunile cronice. Concret, experții susțin că schimbările aduse stilului de viață pot preveni 80% din bolile cronice și cele netransmisibile.

Utilizează abordări centrate pe pacient

Medicina stilului de viață se concentrează pe educarea și motivarea pacienților pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții prin schimbarea obiceiurilor și comporta- mentelor personale, concentrându-se în jurul utilizării unor diete mai sănătoase, care minimizează alimentele ultraprocesate, pe eliminarea obiceiurilor nocive, ca sedentarismul, fumatul sau consumul de medicamente, pe renunțarea la izolarea socială. Sarcina practicianului de medicină a stilului de viață este de a motiva și de a susține schimbări de comportament, prin abordări holistice bazate pe dovezi. În acest fel, noua ramură a medicinei este mult mai personalizată și utilizează abordări centrate pe pacient.

Consiliere extinsă, intervenții diverse

Disciplină complexă, medicina stilului de viață merge în profunzime, până la a învăța pacientul să gătească mai sănătos acasă, la sfaturi economice sau la analiza nevoilor sociale ale fiecăruia. De asemenea, medicina stilului de viață utilizează știința comportamentală pentru a echipa psihic și încuraja pacienții să facă schimbări în stilul de viață. Modelul transteoretic s-a dovedit deosebit de potrivit - acesta presupune că oamenii progresează prin șase etape ale schimbării: precontemplare, contemplare, pregătire, acțiune, întreținere și etapa finală. În același timp, practicienii acestei noi ramuri a medicinei sunt încurajați să adopte metode de consiliere, pentru a oferi intervenții adecvate.

„Asociația de prevenție medicală de medicină a stilului de viață din România a fost înființată cu scopul de a crea o rețea de oameni importanți din sistemul de sănătate, pentru a organiza activități educaționale și a contribui prin prevenire la sănătatea populației“ (doctor Anca Mihaela Hâncu)

Parte a politicilor de sănătate publică

Medicina stilului de viață face o punte între medicina convențională și sănătatea publică, fiind practicată pe trei niveluri: recunoașterea că alegerile legate de stilul de viață sunt modificatori importanți ai răspunsului la tratamentele farmaceutice și chirurgicale; îngrijirea de specialitate, în care intervențiile medicinei stilului de viață sunt în centrul terapiei; programele și politicile de sănătate a populației - sfaturile de intervenție în stilul de viață trebuie incluse în îndrumările și politicile privind sănătatea publică.