Main menu

header

962 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pofta pentru dulciuri este ceva normal. Problema apare atunci când se face exces de produse cu foarte mult zahăr, ceea ce este un semnal de alarmă al dependenței. Specialiștii relevă câteva dintre cele mai eficiente metode de a evita aspectele grave ale unor dorințe care rămân firești atâta vreme cât sunt ținute sub control și nu ajung să afecteze sănătatea.

Bacteriile nocive din intestin „strigă” mai tare

Există numeroși factori în ecuația poftei de dulciuri și, în plus, aceștia țin și de fiecare persoană în parte. Dar există și unele repere fixe, care îi ajută pe experți să recomande cele mai bune mijloace de a ține în frâu această dorință de „ceva bun”. Pofta de zahăr începe cu starea sănătății intestinale. Trilioanele de bacterii diferite din microbiom „cer” lucruri diferite - cele bune doresc alimente bogate în fibre, iar cele mai nocive așteaptă prăjituri foarte procesate. Atunci când există un dezechilibru al bacteriilor intestinale, cele care tânjesc după alimente nesănătoase vor prevala numeric și „strigă” mai tare, ceea ce se traduce printr-o poftă de nestăpânit de zahăr.

Mic dejun sățios, respectarea prânzului

Specialiștii îi liniștesc pe cei care au ajuns la concluzia că trebuie să „se predea” nevoii de dulciuri; există soluții de contracarare, iar prima recomandare este un mic dejun sățios. Și nu este vorba despre alimente care cresc glicemia, accentuând dezechilibrele digestive, ci de variante hrănitoare, cu carbohidrați bogati în fibre (fulgi de ovăz, grăsimi sănătoase, proteine). Mai departe, un alt secret al combaterii poftei de dulciuri este respectarea mesei de prânz. A sări peste aceasta este un alt prilej de a crea dezechilibre glicemice, iar pofta de zahăr va urma curând. Ca urmare, masa de prânz trebuie să conțină proteine de înaltă calitate (ton sau pui), verdeață bogată în fibre (morcovi, salată verde) și grăsimi sănătoase (avocado, nuci sau semințe).

Gustări cu fructe

Răspunsul la nevoia de zahăr nu este eliminarea completă a dulciurilor, întrucât creierul ar putea reacționa „pe dos”, solicitând mai mult. Ca urmare, cei care vor să scape de pofta de prăjituri, fursecuri și gogoși au la dispoziție fructele. Acestea au zahăr, deci satisfac amintita nevoie, dar au și fibre, care previn creșterile mari ale zahărului din sânge. Fructele sunt, de asemenea, pline de apă, vitamine și electroliți, toate benefice organismului. Pentru cei care nu au interdicții legate de greutate sau de vreo afecțiune, se poate recurge la fructele uscate, care au un gust dulce mai pronunțat.

Dacă lupta cu pofta de zahăr este prea dificilă sau foarte îndelungată, se poate recurge la sfaturile unui nutriționist

Înţelegeţi-vă dorinţa de zahăr

Motivele pentru care cineva manifestă o poftă constantă de dulciuri sunt de regulă foarte personale. Pentru unii, răspunsul este fiziologic, pentru alții, psihologic. Stresul, dorința de „recompensă” sau de confort pot fi sta la baza nevoii de dulciuri, iar specialiștii recomandă abordarea frontală a cauzei, care va duce la eliminarea efectului. Așadar, fiecare persoană care crede că se află pe drumul dezvoltării unei dependențe de zahăr își poate face o evaluare din care să observe dacă este vorba despre sănătatea intestinală sau despre reflexe psihice. Mai departe, este recomandat să vă înțelegeți dorința de a consuma zahăr, care este firească, diferența între alegeri sănătoase și celelalte fiind dată de ce se consumă pe post de dulce.  De asemenea, specialiștii arată că această eliminare este un proces de durată, care implică schimbări ale stilului de viață.