Main menu

header

962 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Afecțiune rară, care provoacă durere arzătoare, roșeață și piele fierbinte, în principal la nivelul mâinilor și picioarelor, eritromelalgia este un tablou de simptome care vin și pleacă, specialiștii recomandând tratament specific și evitarea factorilor declanșatori.

Piele fierbinte, umflături, transpirație în exces

Eritromelalgia afectează de obicei picioarele, dar se poate întâmpla și la mâini, brațe, urechi și față. Principalele simptome ale afecțiunii sunt durere arzătoare, care adesea începe ca mâncărime, roșeață, piele caldă sau fierbinte, potențiale umflături, transpirație mai multă decât în mod normal. Durerea asociată acestui tablou clinic poate să fie constantă sau trecătoare, dar când apare, este vorba despre o criză care debutează brusc sau treptat și poate dura de la câteva minute la câteva zile. De regulă, este necesară consultarea unui medic dacă pacientul observă simptome de eritromelalgie, iar după stabilirea diagnosticului, se trece la examene de specialitate. Acestea includ teste de sânge și de identificare a unor potențiale modificări ale genelor, care ar putea cauza simptomele.

Tratamentul vizează prevenirea erupțiilor

În general, cauzele eritromelalgiei rămân neclare, dar specialiștii consideră că boala poate fi generată de o altă afecțiune sau de o genă defectuoasă moștenită de la unul dintre părinți. Amplificarea simptomelor este declanșată de o creștere a temperaturii corpului, după exerciții fizice mai intense, haine și încălțăminte prea strâmte, vremea prea caldă, stres, consum de alcool sau de alimente picante, deshidratare. Modul în care este tratată eritromelalgia depinde de cauză. Dacă există o altă afecțiune care generează simptomele, tratarea acesteia poate fi de ajutor. Pe de altă parte, tratamentul standard este centrat pe prevenirea erupțiilor și conține medicamente, creme, geluri, spray-uri, tablete. În cazurile mai dificile, eritromelalgia poate implica diferite combinații de remedii și o personalizare a tratamentului. Durerea pe care o implică această afecțiune se poate dovedi foarte neplăcută, astfel încât specialistul poate recomanda și terapie cognitiv comportamentală și consiliere.

După o criză de eritromelalgie, pielea devine rece și capătă nuanțe albăstrui

Modificări ale stilului de viaţă

Controlul simptomelor eritromelalgiei și evitarea crizelor au o importantă componentă de stil de viață. Sunt de evitat piesele vestimentare strâmte, aportul insuficient de apă, alimentele iuți, alcoolul, stresul prelungit. Mai departe, se poate recurge la răcirea mâinilor și picioarelor, pentru scurt timp, cu un ventilator sau cu un pachet de gel rece și menținerea acestora pe un scaun sau pe o pernă în timpul unei erupții. „În această boală rară, tulburările la nivelul celor mai mici nervi și vase ale pielii duc la o senzație dureroasă, de arsură. Până acum nu a existat un tratament eficient, dar un nou studiu EASE (Efficacy of ATX01 Study in Erythromelalgia) speră să schimbe acest lucru. Rezultatele ar trebui să fie disponibile în prima jumătate a anului 2024”, afirmă Jürgen Bauerschmitz, medic la Departamentul de Dermatologie de la Universitätsklinikum Erlangen, din Germania, responsabil de partea euro- peană a noului studiu clinic global de fază II EASE.