de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Numită și teleterapie sau e-terapie, psihoterapia la distanță este o reflectare a trecerii masive a lumii în lumea digitală, cu toate componentele sale, aplicabile, iată, inclusiv într-un domeniu care tradițional a implicat întotdeauna întâlniri față în față. Experții care analizează fenomenul pun în evidență avantajele, cât și cele câteva neajunsuri ale acestui tip de tratament.
La fel de eficientă în depresie moderată și anxietate
Psihoterapia online reprezintă serviciile de consultație sau consiliere pe internet. Spre deosebire de varianta în persoană, această terapie permite conecta- rea cu un specialist folosind orice dispozitiv dedicat. Nu doar pandemia și blocajele pe care le-a presupus, ci și alte motive stau la baza creșterii importante a numărului de pacienți care recurg la această metodă. Primul este acela că e-terapia poate fi la fel de eficientă. O analiză a literaturii de specialitate a studiilor a constatat că terapia cognitiv-comportamentală online are rezultate la fel de bune ca și formula în persoană în tratarea depresiei moderate și a anxietății.
Opțiune pentru zonele îndepărtate
Terapia online oferă acces la tratament de sănătate mintală persoanelor din zonele rurale sau îndepărtate, care nu au acces la nicio altă formă de tratament. De asemenea, e-terapia este o facilitate importantă și pentru persoanele cu dizabilități sau alte limitări de mobilitate, fiind o opțiune și din perspectiva faptului că se desfășoară în locuința pacientului, în zona sa de confort, de unde își poate programa ședințele la orele care îi sunt convenabile. La rândul lor, specialiștii în psihoterapie care tratează doar pacienții online au mai puține costuri generale, iar ca urmare pot oferi sesiuni la prețuri mai accesibile. Toate acestea vin în întâmpinarea rezultatelor unui sondaj Verywell Mind’s Cost of Therapy, care a constatat că mulți americani aflați în prezent în psihoterapie se confruntă cu probleme cu accesul la tratament de sănătate mintală sau cu costuri mari asociate terapiei.
Facilitează depășirea stigmatizării
Oamenii se pot simți confortabil să vorbească despre probleme de sănătate fizică, dar nu același lucru se poate spune despre afecțiunile de sănătate mintală, care, chiar dacă sunt la fel de importante, se află încă sub spectrul stigmatizării. Accesul online la terapie facilitează depășirea acestei atitudini. În același timp, teleterapia poate fi un instrument important pentru a ajuta oamenii să învețe mai multe despre sănătatea mintală, benefic inclusiv pentru persoanele echilibrate psihic, pe care le ajută să devină și mai puternice. De altfel, aceste evoluții au determinat mai multe state să solicite furnizorilor de asigurări de sănătate să acopere și terapia online, cum fac pentru sesiunile tradiționale.
Nu este o soluție unică
Pandemia de COVID-19 a accelerat utilizarea serviciilor online pentru sănătatea mintală, potrivit cercetătorilor de la Unitatea de Cercetare a Politicii de Sănătate Mintală a Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire din Regatul Unit, de la King’s College London și University College London, care au realizat un studiu extins. Oamenii de știință afirmă că eficacitatea telesănătății poate fi influențată foarte mult de factori precum accesul la spații private și confidențiale, capacitatea de a dezvolta relații terapeutice între medic și pacient, preferințele individuale și probleme tehnologice. „Studiul nostru a constatat că, deși anumite grupuri beneficiază de oportunitățile pe care le poate oferi sănătatea telementală, aceasta nu este o soluție unică pentru toate”, punctează expertul Katherine Saunders.
Afecţiunile grave trebuie tratate în persoană
În timp ce terapia online poate fi foarte utilă pentru persoanele aflate în anumite situații, nu este lipsită de anumite dezavantaje față de opțiunile de terapie tradițională. De exemplu, păstrarea în siguranță a informațiilor personale private este o preocupare majoră în psihoterapie chiar și în condițiile sesiunilor tradiționale, tratamentul online adăugând un strat de complexitate, deoarece informațiile sunt transmise online. De asemenea, problemele tehnologice pot îngreuna accesul la tratament chiar atunci când este mai mare nevoie de el. „Clienții cu paranoia sau anxietate severă, ale căror simptome s-ar putea agrava din cauza lipsei de încredere în platformă sau în tehnologie, ar trebui să lucreze cu un specialist în persoană”, explică Sabrina Eads, de la Enteave Counseling, din Austin, Texas. În același timp, detaliile de limbaj al corpului, care ajută în stabilirea unui diagnostic și a căii de urmat în tratament lipsesc aproape total în sesiunile online. Pe de altă parte, deși e-terapia permite accesul pacientului la orice psihoterapeut din lume, anumite state limitează aceste sesiuni transfrontaliere la o perioadă strictă, din motive de securitate.