Main menu

header

972 12 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Există foarte multe persoane care au obiceiul de a merge la culcare foarte târziu sau chiar de a pierde nopți întregi. Specialiștii atrag atenția că acest obicei nociv expune la o serie de boli foarte grave, unele invalidante, și în final scurtează viața.

Atac de cord, ateroscleroză, accident vascular cerebral

Un studiu recent, derulat de experții de la Academia Sahlgrenska a Universității din Göteborg, Suedia, a pus în evidență faptul că persoanele care au tendința de a pierde nopțile sau de a dormi de la ore foarte târzii prezintă un risc semnificativ mai mare, mai precis dublu, de a suferi un atac de cord și, de asemenea, riscă instalarea aterosclerozei de la vârste la care această afecțiune nu ar trebui să se manifeste. Acestora li se adaugă angină pectorală, predispoziție la formarea de cheaguri de sânge și implicit pericol de accident vascular cerebral, afecțiune care poate lăsa sechele pe viață și chiar prezintă pericol de moarte. „Rezultatele noastre indică faptul că acest obicei de a pierde nopțile sau de a merge la culcare foarte târziu poate fi legat nu numai de o sănătate cardiovasculară deteriorată în general, ci și, mai specific, de calcificarea arterelor coronare”, explică specialistul Mio Kobayashi Friska.

Diabet, sedentarism, kilograme în plus

Un alt studiu a descoperit că persoanele care se culcă târziu (și se trezesc târziu) prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta diabet - într-o analiză care a implicat peste 63.000 de subiecți, publicată în Annals of Internal Medicine, acest pericol s-a dovedit a fi cu 72% mai mare. De asemenea, cei care pierd nopțile sunt mai predispuși să aibă o dietă de calitate scăzută. În plus, greutatea corporală și ratele de activitate fizică ale voluntarilor care au participat la cercetare au fost într-un interval nerecomandat. „În ansamblu, cei care nu respectă ritmul circadian și programul normal de somn au înregistrat un risc crescut cu 54% de a avea un stil de viață nesănătos. După ce am luat în considerare factori ca greutatea, activitatea fizică și dieta, riscul de diabet a scăzut de la 72% la 19%, ceea ce înseamnă că o mare parte din acest pericol este cauzată de obiceiurile nesănătoase generate de programul nepotrivit de somn”, argumentează Sina Kianersi, cercetător la Harvard Medical School, din Boston, SUA.

„Pe lângă reperele cunoscute anterior, ritmul circadian individual este, de asemenea, un factor de risc important pentru calcificarea arterelor“ (Ding Zou, Universitatea din Göteborg)

Predispoziţie la exces de alcool

Oamenii care preferă să meargă la culcare târziu pot muri înainte de vreme din cauza obiceiurilor proaste pe care le dezvoltă atunci când pierd nopțile, a demonstrat un studiu al Institutului Finlandez de Sănătate Ocupațională din Helsinki. „Riscul crescut de mortalitate prematură asociat acestui tip de program de somn pare explicat în principal de un consum mai mare de tutun și de alcool”, susține expertul Christer Hublin. În același timp, cei care pierd nopțile sau se culcă târziu se pot priva de somn în condițiile unei activități zilnice normale, astfel încât toate riscurile menționate sunt exacerbate. „Știm de mult timp că persoanele care au o preferință pentru a merge la culcare târziu sunt mai predispuse să fie consumatoare de alcool în exces și, de asemenea, și de alte substanțe, inclusiv tutun, ceea ce crește, în ansamblu, pericolul de deces prematur”, afirmă specialistul Bhanu Prakash Kolla, de la Centrul pentru Medicina Somnului de la Clinica Mayo, din Rochester, Minnesota.