Main menu

header

974 13 1de Monica Beleneș şi Claudia Mîţoi

Legătura dintre o mamă și copilul său este una foarte puternică și se formează încă de când fătul este în burtică. Dar pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, odată cu dragostea pentru acesta apare și teama de necunoscut, nesiguranța, nerăbdarea sau îngrijorarea. Iar acest mixt de sentimente și gânduri se amplifică pe masa de naștere și trebuie gestionat cu grijă imediat după ce fătul este scos din burta mamei. Sorana Mureșan (foto), președintele Asociației ProMAMA și Consultant în Alăptare IBCLC, ne-a explicat cât de importantă este prima oră după naștere, numită și Ora Magică, și cum poate întări și mai mult relația dintre proaspăta mămică și nou-născut.

„Alăptarea este cel mai evident efect demonstrat”

- Ce este Ora Magică?

- Unii îi spun Ora Magică, alții Ora de Aur sau Ora Sacră. Indiferent cum o denumim, este o oră extrem de prețioasă pentru că este vorba despre Prima Oră din viața unui om. Este un moment unic, care are un puternic impact asupra sănătății fizice și emoționale, pe care bebelușul nu îl va putea recupera și nici compensa în totalitate niciodată mai târziu. Ora Magică se referă la așezarea nou-născutului la termen, sănătos și alert, în contact direct, piele-pe-piele cu mama sa, imediat după naștere. El se află complet dezbrăcat, direct pe pieptul gol al mamei, fiind acoperit cu un scutec uscat, iar acest contact e important să fie menținut continuu, până când bebelușul inițiază instinctiv alăptarea. Acest proces durează, de obicei, aproximativ o oră, de unde vine și denumirea de „Ora Magică”. Beneficiile sale sunt foarte ample, însă alăptarea este cel mai evident efect demonstrat de studiile de specialitate.

- Cât de importantă este această oră atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut?

- Aplicarea de rutină a acestui tip pe îngrijire în ultimii ani, în tot mai multe țări, subliniază impactul său pozitiv asupra diadei mamă-bebeluș. Multe dintre studiile efectuate până în prezent au demonstrat că bebelușii care sunt aşezați imediat pe pielea mamei lor se liniștesc repede. Acest lucru îi ajută să se adapteze mai ușor mediului înconjurător. Colonizarea microbiană care reglează sistemul imunitar al bebelușului este un alt beneficiu al procedurii. La nivel neurologic, Ora Magică susține dezvoltarea și maturarea creierului, îmbunătățind capacitatea emoțională și cognitivă. La rândul lor, mamele care îşi primesc copiii pe piept imediat după naştere reușesc să alăpteze exclusiv în primele patru-șase luni cu o rată mai mare de succes. De asemenea, au un risc mai scăzut de hipertensiune și hemoragii postpartum, se reduce nivelul de stres matern, ceea ce conduce inclusiv la scăderea ratei abandonului neonatal.

„Cât se află dezbrăcat pe pieptul mamei, el trece prin nouă stadii fiziologice”

974 13 2- Ce se întâmplă în timpul orei magice?

- Practic, în timpul orei magice, nou-născutul își manifestă comportamentul instinctiv și prestabilit, cu care el vine pe lume. Nu trebuie să facem nimic special în acest sens, în afară de a-l așeza pe pieptul mamei și de a-l lăsa acolo, în contact continuu, timp de aproximativ o oră. Atât! Nimic mai mult. Restul știe el ce are de făcut. Cei din afară - mama și personalul medical - trebuie doar să îl susțină și să îl supravegheze. În tot acest timp, el trece prin nouă stadii fiziologice. Imediat după naștere apare Plânsul, însă se liniștește foarte repede. Urmează apoi o perioadă de Relaxare, de două-trei minute, apoi începe să se Trezească, să își deschidă ușor-ușor ochișorii, după care intră în faza de Activitate, timp în care îți mișcă ușor mâinile, picioarele, capul. La aproximativ 15 minute de la naștere începe să facă mișcări de „Cățărare” spre sânul mamei. Urmează apoi o perioadă mai lungă, de circa 20-30 de minune, de Familiarizare cu sânul; acum miroase, masează, stimulează. Din când în când se Odihnește, timp în care stă liniștit, cu ochii închiși sau deschiși, dar fără să se miște. După aceea își reia activitatea pentru a-și atinge scopul final: atașarea spontană la sân și Suptul, care apare la aproximativ 60 de minute de la naștere. Această perioadă poate dura între trei și zece minute, după care întregul proces se încheie cu un Somn binemeritat.

„Atât bebelușul, cât și mama lui se află sub atentă supraveghere medicală”

- Cum schimbă legătura mamă-bebeluș?

- Mama se descurcă mai bine cu bebe, are încredere mai mare în instinctul său matern și solicită mai puțin ajutorul cadrelor medicale. Ea este mai fericită, mai mulțumită de experiența nașterii și a alăptării, mai împlinită. Toate acestea o ajută că construiască o relație frumoasă cu copilul său, să se poată conecta cu el și să aibă o experiență împlinitoare a maternității. În ceea ce privește copilul, el se va simți binevenit pe lume, ocrotit și protejat încă din primele clipe de viață, ceea ce îl va ajuta să fie mai echilibrat emoțional în viitor.

- În acest interval, proaspăta mămică este lăsată singură cu copilul sau trebuie supravegheată?

- Pe întreaga durată a Orei Magice, atât bebelușul, cât și mama lui se află sub atenta supraveghere medicală. Acest lucru este obligatoriu și are loc inclusiv în situația în care cei doi sunt separați unul de celălalt, prima oră după naștere fiind extrem de sensibilă atât pentru nou-născut, cât și pentru proaspăta mamă. Același lucru trebuie să se întâmple și în cazul în care cuplul mama-bebeluș rămâne unit. În cazul în care intervine vreo necesitate medicală, medicul va întrerupe procedura și o va relua când și dacă este posibil. Ora Magică este o procedură care s-a demonstrat științific că este foarte utilă, cu beneficii evidente asupra sănătății fizice și emoționale a mamei și copilului și care contribuie la starea lor de bine, însă prioritatea rămâne întotdeauna siguranța mamei și a copilului. Întotdeauna, medicul este cel care decide ce se întâmplă cu fiecare dintre cei doi.

„Procedura piele-pe-piele reduce mortalitatea neonatală cu până la 22%”

- Această metodă este pusă în aplicare în toate spitalele din România?

- Chiar dacă este deja confirmat că procedura piele-pe-piele imediat după naștere are o contribuție semnificativă asupra sănătății pe termen scurt și lung, inclusiv în reducerea mortalității neonatale cu până la 22%, implementarea și practicarea sa de rutină în maternități este încă labilă la nivel mondial. De aceea, este necesară o înțelegere mai profundă a implicați- ilor procedurii, iar practica clinică să fie bazată pe cercetări științifice în domeniu. În acest fel, putem aprofunda corect comportamentul instinctiv al copilului și răspunsurile materne, iar acest lucru se întâmplă în timpul contactului piele-pe-piele.

- Când a fost implementată această metodă?

- În urma specializării în procedura Ora Magică a Nou-Născutului chiar cu profesorii de la Healthy Children Project din Statele Unite ale Americii, în cadrul Asociației ProMAMA, am creat, în anul 2019, Programul MAgia MAternității, care are ca scop central procedura Ora Magică a Nou-Născutului și oferirea de suport în alăptare pentru mame, pe durata spitalizării. Am început implementarea programului în spitale, iar până la sfârșitul anului 2023 am reușit să o facem în șapte maternități: două dintre ele sunt private, la Poiana-Câmpina și Cluj-Napoca, iar cinci sunt spitale de stat - la Reșița, Alba-Iulia, Câmpina, Mediaș. În Capitală, am inițiat procesul la maternitatea Bucur, urmând să îl finalizăm curând.

Prima oră din viaţa unui om are un puternic impact asupra sănătăţii fizice şi emoţionale, de aceea fiind obligatorie petrecerea ei la sânul mamei

„Este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii“

- Se face la cerere?

- În spitalele în care deja este o practică obișnuită, Ora Magică se oferă ca rutină și nu este necesar ca mama să ceară acest lucru. Practic, acel spital oferă cel mai bun standard de îngrijire a nou-născutului, conform recomandărilor celor mai înalte foruri de specialitate la nivel internațional.

- Ora Magică se aplică atât în cazul femeilor care nasc natural, cât și a celor care nasc prin cezariană?

- Da, pot beneficia de Ora Magică atât mamele care nasc natural, cât și cele care o fac prin operație cezariană. Procedura este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind standardul de îngrijire pentru toate mamele și toți nou-născuții începând cu 1.000 g, cu personal experimentat, dacă este nevoie. Mai mult, s-a demonstrat că „amânarea îngrijirii de rutină, neesențiale, în favoarea contactului neîntrerupt piele-pe-piele după naștere este sigură și permite parcurgerea comportamentelor instinctive ale nou-născuților”.