Main menu

header

975 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

O baie caldă la final de zi plină este una dintre cele mai simple și mai benefice plăceri ale vieții. Iar dacă în apă sunt presărate săruri de baie, întregul răsfăț vine și cu avantaje pentru corp și minte pe care puțini le bănuiesc, dar pe care specialiștii le confirmă.

Îmbunătățesc funcția de barieră a pielii

975 14 2Sărurile de baie, în frunte cu Epsom și sarea de Himalaya, sunt creditate cu efecte remarcabile asupra stării de spirit și multor neplăceri fizice. În primul rând, sarea de baie potrivită este un produs complet natural, ceea ce elimină de la început scufundarea corpului în chimicale. Mai departe, mineralele introduse în apă odată cu sărurile de baie sunt absorbite de piele și ajută la detoxificarea acesteia, la îndepărtarea impurităților și a elementelor toxice, precum și la reducerea iritației și umflăturilor. De altfel, sărurile de baie au fost folosite prin tradiție pentru a calma iritațiile cauzate de afecțiuni cum ar fi eczema, dermatita de contact și psoriazisul. Asociația Națională a Eczemei din SUA recomandă adăugarea unei căni cu săruri în apa de baie în timpul unei erupții sau pentru a trata iritația și inflamațiile pielii. În același timp, s-a demonstrat faptul că îmbăierea într-o cadă plină cu săruri de baie naturale îmbunătățește funcția de barieră a pielii, ceea ce îi prelungește hidratarea și implicit îi întreține sănătatea și frumusețea. 

Atenuează durerile provocate de artrită și spondilită anchilozantă

Sărurile de baie pentru detensionare musculară sunt cunoscute pentru relaxarea mușchilor încordați. Acest efect este valabil indiferent dacă tensiunea provine de la exercițiile fizice sau de la statul prelungit în picioare ori în poziții incomode la birou. De asemenea, foarte multe organisme care reunesc specialiști recomandă băi regulate cu săruri pentru cei care au probleme de articulații, cum ar fi cele generate de artrita reumatoidă, spondilită anchilozantă sau osteoartrită a genunchiului, întrucât acest tip de sare reduce inflamația, ceea ce atenuează durerea. În apa de baie se pun două căni cu săruri, la care se adaugă câteva picături de ulei esențial de ghimbir, produs certificat de unele studii ca având efecte antiartritice și de protecție a articulațiilor. În același timp, pot fi vizate direct anumite articulații folosind săruri de baie și ulei de ghimbir, amestecate cu puțină apă caldă. Cu pasta rezultată se pot freca ușor zonele dureroase.

Detensionează musculatura încordată

Un alt beneficiu al băii cu săruri este nivelul ridicat de magneziu de care are parte întregul organism pe măsură ce mineralul este absorbit prin piele. Sarea de baie obținută din sarea de mare conține magneziu, alături de calciu, zinc, fier, potasiu. După cum este binecunoscut, magneziul este legat de multe cercetări științifice de calmarea mușchilor tensionați. Pentru a alina durerile musculare se utilizează două căni cu săruri pentru o cadă de dimensiuni standard plină cu apă caldă. Pentru a accelera dizolvarea sărurilor, se agită apa cu mâna, îmbăierea durând în medie 12 minute. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, picurarea de ulei esențial de scorțișoară amplifică efectul sărurilor, încălzind pielea și mușchii încordați. Pe de altă parte, beneficiile sărurilor de baie sunt evidente inclusiv pentru picioare dureroase și obosite, având efect și în reducerea mâncărimii provocate de ciuperci ale unghiilor. Se presară 1/2 cană cu săruri într-un lighean mare cu apă caldă, se adaugă câteva picături de ulei de arbore-de-ceai și se amestecă, pentru a se dizolva. Se înmoaie picioarele timp de 12 minute, apoi se usucă bine. Se repetă procedeul de trei ori pe zi, până când simptomele se diminuează. Sarea de baie de la Marea Moartă în special este indicată a fi utilizată pentru relaxare, ameliorarea durerilor musculare, diminuarea unor simptome neplăcute ale afecțiunilor dermatologice.

Alungă stresul, favorizează odihna

Apar tot mai multe studii care arată că băile cu săruri pot stimula imunitatea, prin completarea electroliților, sprijinirea funcției celulare și stabilirea echilibrului interior. În plus, există cercetări care pun în lumină capacitatea sărurilor de baie de a susține sănătatea cardiovasculară, circulația sangvină și chiar reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un alt segment al acțiunii benefice a sărurilor de baie este gestionarea stresului. Potrivit oamenilor de știință, aceste săruri sunt de natură să potențeze efectul de relaxare al băii, relaxarea musculară induce scăderea tensiunii psihice, circulația sangvină îmbunătățită favorizează relaxarea corpului în interior și în exterior. Totodată, această relaxare generală ajută la reglarea temperaturii corpului înainte de culcare, beneficiile sărurilor de baie extinzându-se astfel spre instalarea unui somn profund și odihnitor.

Tratează constipația, diminuează simptomele fibromialgiei

O baie cu săruri care are drept scop principal detoxificarea este creditată inclusiv cu proprietatea de a trata eficient constipația și a ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, un studiu clinic a evidențiat faptul că băile cu săruri Epsom în principal au contribuit la îmbunătățirea stării generale a voluntarilor diagnosticați cu fibromialgie, diminuându-le simptomele de somnolență și de pierdere de memorie caracteristice acestei afecțiuni. O astfel de baie se face prin umplerea căzii cu apă caldă și turnarea în paralel a două căni cu săruri Epsom. Îmbăierea durează între 12 minute și 20 de minute, iar adăugarea de uleiuri esențiale, cum ar fi lavanda sau menta, oferă beneficii suplimentare de aromoterapie, în frunte cu îmbunătățirea stării de spirit.

O baie cu săruri ajută la ameliorarea durerilor menstruale

Exfoliază, hidratează

975 14 3Unul dintre marile beneficii ale băilor cu săruri este efectul cosmetic. Sărurile de baie pot fi amestecate în apa caldă a unei băi până când se dizolvă. În plus, pot reprezenta baza unui scrub folosit inclusiv la duș. Aceasta este o exfoliere naturală care va ajuta pielea să arate strălucitoare și sănătoasă. Se freacă ușor pielea umedă cu o mână cu săruri, se lasă să se înmoaie pe piele timp de câteva minute, apoi se clătește tot corpul. Iar pentru persoanele grăbite sau care nu obișnuiesc să facă baie în cadă, există și exfolierea cu săruri de baie care se poate realiza înainte de duș: se amestecă o cană cu sare de mare sau sare Epsom cu 1/3 cană cu ulei de migdale și o lingură cu vitamina E uleioasă, până se formează o pastă groasă, care se aplică pe corp, apoi se clătește. Totodată, se pot folosi sărurile de baie pentru a hidrata pielea uscată și a-i ameliora aspectul: se toarnă o cană cu săruri de baie în cada plină cu apă, se adaugă o lingură cu ulei de măsline sau cu lapte praf, amestecându-se cu mâna până se umple cada, și se stă în apa caldă timp de 12 minute. Procedeul se repetă de două-trei ori pe săptămână. În plus, înmuierea picioarelor într-o baie caldă cu săruri ușurează exfolierea călcâielor uscate și crăpate.