Main menu

header

975 13 2de Georgiana Mihalcea

Deși se consideră că fereastra de oportunitate biologică pentru femeia care își dorește să fie mamă este mai mică, nici aceea pentru tați nu este foarte mare. Doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, la Clinica Genesis Athens din România, spune că bărbații consideră în mod greșit că în cazul lor vârsta nu contează la conceperea unui copil și că importantă este doar cea a mamei. Cu toate acestea, chiar dacă un bărbat păstrează capacitatea de a produce spermă toată viața, numărul și calitatea spermatozoizilor scade odată cu înaintarea în vârstă și pot exista riscuri și pentru bebeluș.

„În ceea ce privește fertilitatea, și sexul masculin e influenţat de trecerea timpului”

- Ce este „ceasul biologic”?

- De cele mai multe ori, folosim termenul de „ceas biologic” atunci când ne referim la fertilitate. Cu alte cuvinte, când spunem că „ticăie ceasul biologic”, ceea ce vrem să transmitem este că timpul lucrează în defavoarea fertilității. Și acest lucru este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați!

- Cum funcționează acesta în cazul bărbaților?

- Dacă până de curând se considera că un bărbat nu are un astfel de ceas biologic cu impact negativ asupra fertilității, noi dovezi științifice scot la iveală că și sexul masculin este afectat de trecerea timpului din acest punct de vedere. Observăm că raportul cauzelor de infertilitate este împărțit în mod egal între femei și bărbați. Spre deosebire de femei, care se nasc cu un „depozit” de material genetic care nu se reînnoiește, ci doar este „cheltuit” lună de lună, la fiecare ciclu menstrual, până se epuizează complet când se instalează menopauza, bărbatul este capabil să producă spermatozoizi inclusiv la vârste înaintate, de 70-80 de ani sau chiar mai mult. Dar asta nu înseamnă că materialul genetic masculin este și de calitate!

- În ce mod este afectat de înaintarea în vârstă?

- Primul semnal de alarmă în cazul bărbaților este scăderea nivelului de testosteron, hormon care este responsabil nu doar cu dorința sexuală și cu obținerea sau menținerea erecției, ci și cu producția de spermă. Altfel spus, când testosteronul e scăzut, automat și producția de spermatozoizi este afectată. Apoi, nu sunt de ignorat nici calitatea și motilitatea spermatozoizilor, care au de suferit din cauza vârstei. Cu cât spermatozoizii sunt mai „leneși”, mai anormali (forma și mărimea nu sunt cele potrivite), în număr mai mic sau cu mutații genetice, cu atât șansele de a ajunge să fertilizeze ovulul și implicit de a obține o sarcină și de a da naștere unui bebeluș sănătos sunt mai reduse.

„Aproape 40% dintre bărbați sunt diagnosticați cu deficit de testosteron înainte de a împlini 45 de ani”

975 13 1- Când începe să scadă fertilitatea masculină?

- Cele mai recente studii arată că „ceasul biologic” începe să ticăie cam în jurul aceleiași vârste atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Și anume, începând cu vârsta de 30 de ani. La femei scade drastic nivelul AMH-ului, adică hormonul antimullerian, numit și „hormonul sarcinii”, pe când la bărbați scade nivelul testosteronului, numit „hormonul masculinității”. Din ce am constatat în practica medicală și urmărind cele mai noi cercetări în domeniu, aproape 40% dintre bărbați sunt diagnosticați cu hipogonadism (deficit de testosteron) înaintea vârstei de 45 de ani. Așadar, putem spune că, la fel ca în cazul femeii, și bărbatul are o perioadă fertilă „de aur”, între 20 și 35 de ani.

- Ce alte cauze pot contribui la această scădere?

- Nivelul testosteronului la bărbați scade gradual începând cu vârsta de 20 de ani. În afară de aspectul vârstei, sunt și alți factori care contribuie la acest declin. Spre exemplu, stresul oxidativ este un factor major al deficitului de testosteron, dar și al calității materialului seminal. Iar acest stres oxidativ care afectează organismul la nivel celular este determinat, în mare parte, de un stil de viață nesănătos. Alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi, fumatul, lipsa de mișcare, stresul în exces, consumul cronic de alcool și băuturi energizante, expunerea constantă la temperaturi crescute, toate acestea, cumulate, afectează sănătatea în general și materialul seminal în particular, cresc riscul de infertilitate masculină, dar și de malformații genetice în cazul fătului. Desigur, pot apărea și afecțiuni medicale care să aibă impact asupra funcției reproductive masculine. Și amintesc aici varicocelul, o cauză frecventă de infertilitate în rândul bărbaților.

- Există perspective optimiste ca acesta să „ticăie” după 40-45 de ani?

- Cu cât stilul de viață al bărbatului este mai sănătos și posibilele afecțiuni sunt descoperite la timp și tratate corect, ceasul biologic poate fi amânat. Totuși, nu la nesfârșit, pentru că natura nu iartă, indiferent câte sacrificii am face sau cât de puternici ne considerăm. Regulile sunt simple: mențineți o greutate normală, mâncați alimente „curate”, proaspete, din surse sigure, renunțați la fumat, reduceți consumul de alcool, odihniți-vă suficient, nu vă mai stresați inutil și încercați să vă bucurați de viață fără ajutorul viciilor, de niciun fel.

- Când e timpul să apeleze un bărbat la un specialist în infertilitate?

- Până la vârsta de 30 de ani, când sarcina nu apare în termen de un an, deși există contact sexual repetat și neprotejat. Chiar mai devreme, în termen de şase luni, dacă are vârsta peste 35 de ani, sau de 3 luni, când vorbim de vârste peste 40 de ani. Același lucru este valabil și în cazul femeilor. De altfel, la specialistul în infertilitate trebuie să se adreseze cuplul, adică ambii parteneri, atunci când sarcina se lasă așteptată. Așa cum am spus, cauzele infertilității se împart în mod egal și mi se pare firesc ca discuția despre acest subiect să aibă loc cu ambii parteneri, pentru că am depășit de mult ideea că „femeia e de vină”. „Vina” este un termen care nu ar mai trebui folosit în contextul infertilității, pentru că aruncă un stigmat asupra celei sau celui care are o problemă și nu face decât să adauge un stres emoțional peste experiența oricum profund dureroasă a infertilității, mai ales din punct de vedere psihic. Revenind la bărbați, aș vrea să subliniez că în cazul lor lucrurile sunt mult mai simple în ceea ce privește investigațiile care pot fi necesare pentru evaluarea fertilității. În multe situații este nevoie de o simplă spermogramă, care constă în evaluarea calității și cantității spermatozoizilor dintr-o probă de spermă. Comparați acest lucru cu numeroasele analize și investigații de care au nevoie femeile și cu tratamentele pe care sunt nevoite să le urmeze pentru a reuși să obțină și să ducă la termen sarcina.

Trecerea timpului „lucrează” în defavoarea fertilităţii atât la femei, cât şi la bărbaţi

„La fel ca în cazul femeilor, ale căror ovocite au mutații genetice în proporție ridicată pe măsură ce se apropie de menopauză și care constituie o cauză majoră de avort spontan sau eșec de implantare la FIV , așa și bărbații pot avea probleme în privința cantității sau calității spermatozoizilor, aspect care îngreunează obținerea sarcinii“

„Vârsta tatălui poate deteriora sănătatea bebeluşului“

- Ce riscuri există pentru un copil conceput mai târziu?

- Vârsta peste 40-45 de ani a tatălui nu este singurul factor de risc când aducem în discuție eventualele pericole asupra sănătății bebelușului. Istoricul medical și familial al bărbatului, stilul de viață al acestuia sunt, de asemenea, factori care trebuie luați în considerare. Au fost descoperite asocieri între acești factori de risc și afecțiuni precum autismul, ADHD, schizofrenia, tulburarea bipolară, epilepsia, sindromul Down, anumite tipuri de leucemie. De asemenea, materialul seminal de slabă calitate al unui bărbat cu vârsta peste 45 de ani poate fi un motiv frecvent de avorturi spontane recurente sau complicații în sarcină, precum preeclampsie sau diabet gestațional, chiar și în rândul femeilor tinere, sănătoase, fără factori de risc.