Main menu

header

  Anumite mutaţii genetice, studiate de două echipe de cercetători europeni, cresc de şapte ori riscul de apariţie a calviţiei, afecțiune ce afectează 40% dintre bărbaţi şi femei.
  Două grupuri de cercetători, conduse de Axel Hillmer de la Universitatea din Bonn şi de Tim Spector de la King’s College of London, au descoperit variaţiile cromozomiale vinovate de apariţia calviţiei „obişnuite”, denumită şi „alopecie androgenetică”, o afecţiune ereditară în 80% din cazuri. Căderea părului începe de la tâmple, continuă pe frunte şi apoi pe vârful craniului. Cu toate că este mult mai răspândită la bărbaţi, ea poate fi întâlnită şi la femei. Până în prezent se ştia că forma obişnuită de calviţie este cauzată de un exces de hormoni masculini.
  Aceste studii recente au arătat că subiecţii cercetărilor suferă o mutaţie a genei responsabile cu funcţionarea receptorului pentru hormonii masculini (cromozomul X), dar şi mutaţii ale cromozomului 20. Aceste mutaţii afectează 14% din populaţie, care se vede ameninţată cu un risc de şapte ori mai mare de a-şi pierde podoaba capilară.
Elena Şerban