Main menu

header

760 18 1de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Faceți parte din categoria gospodinelor care nu suportă ca aragazul să fie murdar, însă, din păcate, tot timpul se întâmplă accidente? Nu trebuie să vă mai faceți acum niciun fel de probleme, pentru că aveți la îndemână cele mai bune trucuri pentru ca acesta să strălucească de curățenie.

Secretul gospodinelor din Brazilia

Nu doar româncele vor ca bucătăria lor să fie perfectă, așa că nici cele din Brazilia nu cedează în fața aragazului murdar. Și asta pentru că au un truc imbatabil. Pentru început, trebuie să curățați aragazul așa cum faceți de obicei, folosind un detergent împotriva grăsimii. Secretul este însă să nu înlăturați detergentul. Cu ajutorul unor șervețele de hârtie, luați spuma și resturile de mâncare și, ulterior, puneți câteva picături de oțet pe aragaz, apoi frecați din nou folosind șervețele curate. Rezultatul? Bineînțeles, unul remarcabil.

Oțetul, alternativa ieftină pentru detergenții din comerț

Dar există și alte metode atunci când procesul de curățare devine un chin. Și tot oțetul vă salvează de la ore întregi în care așteptați ca aragazul să se înmoaie. Așadar, nu mai irosiți timpul și energia și folosiți o soluție obținută din patru-cinci linguri cu bicarbonat, 100 ml oțet și apă. Eliberați tot din aragaz, apoi amestecați într-un bol bicarbonatul cu oţetul şi apa, până când se va obține o pastă. Folosind o lavetă, aplicați pasta pe toată suprafața pereților, pe partea de sus și de jos. Bicarbonatul va deveni maro din prima, așa că nu trebuie să vă speriați. Aragazul se lasă să stea așa toată noaptea, iar dimineața, folosind o lavetă umedă, se va îndepărta toată cantitatea murdară de bicarbonat. Dacă mai rămân urme, pulverizați puțin oțet, îndepărtați din nou restul murdăriei și ștergeți cuptorul până ce veți vedea că strălucește. La final, lăsați cuptorul la minimum pentru a se usca. Atenție! Folosiți mănuși!

Praful de muștar, ajutor de nădejde

În cazul în care aragazul este foarte murdar, apelați și la ajutorul prafului de muștar, un ajutor prețios al gospodinelor. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați trei linguri cu bicarbonat cu o lingură cu sare și una cu praf de muștar. Adăugați apoi patru linguri cu oțet și amestecați cât puteți de bine, până veți obține o pastă. Aceasta se va pune pe suprafața grilei, se lasă să acționeze câteva ore, după care se înlătură cu o lavetă umedă. Aragazul va arăta ca atunci când l-ați achiziționat.

Folosiți săpunul de rufe

Un inamic al aragazului murdar este și săpunul de rufe. În consecință, dați pe răzătoare săpun de rufe, până veți obține o lingură sau două, apoi puneţi o lingură cu bicarbonat și apă. Amestecați bine până se transformă totul într-o pastă. Curățați grătarul și cuptorul cu această soluție. Veți constata că murdăria va dispărea imediat. În cazul în care grătarul de la aragaz nu mai poate aștepta, va trebui să îl puneți într-o pungă mare de plastic, în care să turnați bicarbonat și puțină apă. Legați bine punga, lăsați să acționeze trei-patru ore, apoi curățați cu apă. De asemenea, puteți folosi și amoniacul. Puneți grătarul într-o pungă de plastic și pulverizați soluție de amoniac. Închideți bine punga și lăsați să acționeze timp de 15 minute. Curățați bine grătarul cu o lavetă umedă.

Bicarbonatul topește arsura

Pentru a face ca aragazul, dar mai ales cuptorul să arate ca nou, puneți pentru început la fiert un vas, în care ați adăugat două jumătăți de lămâie. Lăsați apa să dea bine în clocot, apoi introduceți vasul în cuptor. Este esențial ca vaporii să se depună pe pereții acestuia și să înmoaie rapid petele de mâncare. Ulterior, nu trebuie decât să înmuiați un burete abraziv în apa cu lămâie și să ștergeți cât mai bine pereții cuptorului. Pentru a scăpa de petele de arsură, folosiți oțetul și bicarbonatul de sodiu. Pentru început, puneți bicarbonat direct pe zonele cu probleme, apoi pulverizați oțet. Lăsați să acționeze câteva minute, după aceea curățați folosind un burete abraziv. În final, trebuie să clătiți cu apă. Dacă rezultatul nu este cel dorit, repetați operațiunea.

Sarea alungă petele

Sarea este eficientă pentru curățarea petelor de mâncare din cuptor. Adăugați sare și puțină apă direct pe acestea și lăsați să acționeze timp de câteva minute, apoi îndepărtați cu apă călduță și un burete ușor abraziv. Pentru a alunga mirosul neplăcut, aveți nevoie de 500 ml oțet de vin și 250 g sare. Amestecați până la dizolvarea completă a sării și turnați soluția într-un flacon cu pulverizator. Pulverizați pereții cuptorului cu soluția obținută și lăsați să acționeze câteva minute. Ștergeți apoi grăsimile acumulate cu un burete umed. Dacă doriți să curățați cuptorul cu microunde, amestecați sucul și pulpa unei lămâi cu 250 ml apă, într-un recipient termorezistent. Încălziți lichidul la microunde, treapta maximă, pentru zece minute sau până când aburii se condensează pe pereţii aparatului. Scoateți apoi vasul din microunde şi ştergeți aparatul cu o cârpă. Veți vedea că murdăria va dispărea foarte uşor.

Dezinfectaţi frigiderul cu orez

760 18 2La rândul său, frigiderul poate deveni o adevărată sursă de bacterii, dacă nu este curăţat frecvent şi întreţinut corect. Ce aveți de făcut când mucegaiul s-a instalat sau când mirosurile neplăcute persistă? Tăiați o lămâie în patru și păstrați în frigider. Nu veți mai avea miros de mâncare niciodată, pentru că va fi neutralizat. De asemenea, folosiți o soluție din apă și bicarbonat pe care să o țineți în frigider, într-un recipient deschis. Cea mai ușoară cale de a elimina mucegaiul este să folosiți soda și oțetul. Pe de altă parte, pentru a elimina formările nedorite, spălați cu atenție zidurile cu o cârpă umedă înmuiată în sifon. Apoi, pentru a elimina mirosul, ștergeți frigiderul cu o soluție slabă de oțet și lăsați să se aerisească. Un alt instrument eficient în lupta împotriva mucegaiului este apa oxigenată, care are un efect dezinfectant și antifungic. Luați o soluție de 3%, umeziți un burete și tratați întreaga suprafață a frigiderului. Atenție! Folosiți apa oxigenată doar dacă aveți frigiderul alb, pentru că acesta are și funcție de înălbitor. Nu în ultimul rând, orezul este bun pentru frigider. Tot ce trebuie să faceți este să îl frecați pe pereți, umezind un burete, pentru a dezinfecta și cele mai murdare părți.

Pentru a elimina mucegaiul din frigider, vă sunt de folos atât săpunul obișnuit, cât și cel de bebeluș, diluat în apă fierbinte