Main menu

header

765 23 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Iubiți hainele de blană și sunteți fericiți că le aveți în garderobă? Atunci ar trebui să știți cum să le îngrijiți, pentru ca aspectul acestora să nu fie afectat. Nu uitați că doar haina de blană care arată perfect face o femeie cu adevărat fericită. Iată care sunt cele mai eficiente metode pentru a o păstra într-o bună stare.

Test de ardere

Dacă tocmai ați achiziționat o haină de blană, însă nu sunteți siguri dacă e naturală sau sintetică, specialiștii spun că primul lucru pe care trebuie să-l faceți este testul de ardere. Cu multă atenție, trageți câteva fire dintr-un loc care e puțin vizibil, pentru a nu influența aspectul, apoi le puneți într-un vas termorezistent și le dați foc, folosind o brichetă. Dacă haina este din blană naturală, veți observa că va arde imediat. În schimb, dacă este sintetică, atunci veți constata că se va topi.

Nu le depozitați niciodată în pungi de plastic

Designerii vă atenționează să atârnați întotdeauna haina de blană pe un umeraș special, care să nu fie niciodată din plastic, care să fie atât larg, cât și rezistent, pentru că astfel aceasta nu își va pierde niciodată forma. Nu puneți hainele de blană în pungi de protecție, mai ales dacă sunt din plastic. Motivul? Aerul care circulă nu face altceva decât să ajute la uscarea și crăparea hainei de blană. De asemenea, nu trebuie să lăsați bijuteriile fixate pe haina de blană, pentru că se pot încurca în firele acesteia, care se vor rupe. Un alt sfat al specialiștilor este acela ca atunci când îmbracă haine de blană, doamnele să evite purtarea genților de umăr, deoarece se poate uza zona respectivă și firele de blană de pe acea porțiune se pot rupe.

Nu folosiți fixativ sau parfum

Se recomandă însă ca atunci când aveți o haină de blană să folosiți o eșarfă în jurul gâtului, pentru a împiedica machiajul sau fondul de ten să ajungă în textura blanei. În plus, nu trebuie să folosiți fixativ sau parfum atunci când îmbrăcați haina de blană, întrucât acestea conțin alcool, care are rolul de a usca blana. De asemenea, uleiul care există în aceste produse poate pătrunde în blană și aceasta capătă în timp un miros rânced, care cu mare greutate mai poate fi îndepărtat. Aveți grijă ca atunci când stați pe scaun un timp mai îndelungat, să nu aveți haina de blană pe dumneavoastră. Dacă însă acest lucru e imposibil, atunci schimbați frecvent poziția, altfel blana se va deteriora în acea zonă.

Temperatura trebuie să fie de maximum 22 de grade Celsius

În afara sezonului, fiți atenți unde depozitați hainele de blană. Dacă nu o veți face corect, nu blana va fi afectată în mod direct, ci pielea, iar aceasta nu va mai fi moale, ci va deveni rigidă și casantă. Temperatura cea mai bună pentru a păstra blănurile naturale este de maximum 22 de grade Celsius și 50% umiditate. Hainele de blană vor fi ținute doar în locuri întunecoase, pentru a nu se decolora. În plus, trebuie mereu verificat dacă nu au pătruns moliile sau alte insecte dăunătoare. Dacă o haină de blană va fi depozitată în mod corespunzător, aceasta poate fi păstrată, spun specialiștii, chiar mai mult de 50 de ani, fără a necesita recondiționări majore.

E necesar să fie curățate chiar dacă nu sunt purtate frecvent

Dacă vreți să uscați haina de blană, trebuie să o așezați într-o cameră foarte bine ventilată, dar nu folosiți nicio sursă de căldură, cu atât mai puțin uscătorul de păr sau caloriferul. După ce ați constatat că haina este uscată, neteziți ușor cu mâna pentru ca blana să revină la forma inițială. Dacă aveți o haină de blană sau o vestă de blană care s-a udat foarte tare, nu încercați să o uscați singuri, pentru că doar specialistul știe ce e de făcut. Nu duceți hainele de blană decât la centre speciale de curățare a blănurilor, pentru că astfel le veți crește durata de viață. Atenție! Hainele de blană vor trebui curățate, chiar dacă nu sunt purtate mereu, pentru că riscă să prindă praf, ulei sau diferite mirosuri. Particulele de murdărie pot fi prinse în blană până la punctul în care nu sunt neapărat vizibile. Acestea pot fi deosebit de dăunătoare datorită naturii lor abrazive. Se pot freca de blană și pot cauza găuri mici. De asemenea, particulele de murdărie fură luciul blanei.

Pentru căciuli, utilizați bicarbonat, în amestec cu sare

765 23 2La fel de important de păstrat sunt și căciulile de blană. Mai ales că, spun specialiștii, sunt din nou la modă! Dacă ajungeți acasă cu căciula plină de zăpadă, tamponați ușor blana cu o lavetă din microfibră, scuturați pentru ca firele să se așeze uniform, apoi lăsați să se usuce într-un spațiu călduț, dar niciodată lângă calorifer sau cuptor. Cât privește curățarea căciulilor de blană, e indicat să fie duse la un specialist. Dacă însă doriți să le curățați acasă, presărați puțin bicarbonat amestecat cu sare și periați bine firele. Folosind un uscător de păr setat doar pe aer rece, îndepărtați apoi toate resturile și periați blana din nou. Veți vedea diferența! În cazul în care s-a murdărit căptușeala căciulii, întoarceți pe dos și curățați folosind un burete pe care îl înmuiați în apă rece și o cantitate mică de detergent lichid. La final, curățați cu un tifon înmuiat în apă rece, având grijă să nu udați blana. Lăsați căciula să se usuce în casă. Petele de zăpadă, noroi sau praf se pot curăța cu o batistă albă înmuiată în apă rece.

ATENŢIE! Dacă ați modificat croiala hainei, nu aruncați resturile de material. Fiți creativi și folosiți bucățile rămase pentru crearea de buzunare sofisticate, o glugă supradimensionată sau, de ce nu, cele mai haioase căști.

Cea sintetică se spală manual în apă caldă

Chiar dacă au apărut în anul 1929, blănurile sintetice au început să ia amploare abia în perioada anului 1950, datorită dezvoltării tehnologiei de producere a acestora şi a fibrelor sintetice pe bază de acril. Dacă aveți blană sintetică acasă și vreți să arate ca atunci când aţi achiziționat-o, o puteți curăța singuri. Există două variante: fie o spălați manual în apă caldă de până la 45 de grade pentru a nu-și schimba forma, fie o introduceți la mașina de spălat, folosind un program scurt, la 30 de grade. În ambele situații, se recomandă să optați pentru detergent lichid şi balsam. În cazul în care exteriorul este curat şi vreţi să curăţaţi doar căptuşeala, puteţi înmuia un burete în apă cu detergent şi să aplicaţi uşor, dar fără ca buretele să conţină apă din abundenţă.

Păstraţi culoarea naturală

Este indicat să păstrați culoarea naturală a hainei de blană, fără a interveni cu soluții sau spray-uri colorate, chiar dacă acestea sunt intens comercializate și beneficiază de recomandări bune. Atenție! Doar un cunoscător al blănurilor poate schimba culoarea în mod calitativ, astfel încât să nu strice aspectul și funcționalitatea. Nu ar strica, întrucât vedetele sunt prima sursă din inspirație atunci când vine vorba despre haine de blană, să aruncați un ochi peste site-urile de specialitate, care prezintă cele mai excentrice creații și vorbesc despre ultimele trenduri.