Main menu

header

791 21 1de Sorin Dumitrescu şi Alexandru Filcu

Săpunul este cel mai obşinuit dezinfectant din vieţile noastre, cu ajutorul căruia îndepărtăm toţi duşmanii care ar putea face rău corpului nostru prin simplul proces de spălare. Însă săpunul are multe alte utilităţi care vă pot fi de folos în anumite situaţii şi care vă pot economisi banii daţi pe alte produse.

Ca insecticid

O bucată de săpun vă poate ajuta să ţii la distanţă dăunătorii, atât în casă, cât şi în jurul ei. Pentru a scăpa de puricii care s-au instalat confortabil în locuinţa dumneavoastră, dizolvaţi săpun într-un vas cu apă (sau adăugaţi săpun lichid). Plasaţi vasul într-o zonă luminată, iar insectele, odată ajunse în apă, se vor îneca. Adăugaţi săpun (lichid) într-un pulverizator în care aţi pus, în prealabil, apă, după care pulverizaţi amestecul pe suprafaţa întregii case, pentru a ţine la distanţă păianjenii şi alte insecte supărătoare. O bucată de săpun, plasată printre răsadurile din grădină, va îndepărta dăunătorii care vă atacă plantele.

Îndepărtează tapetul

Un amestec de apă şi de săpun vă va ajuta să decojiţi cu mai multă uşurinţă tapetul de pe perete, întrucât săpunul contribuie la înmuierea adezivului de pe tapet. În acest sens, folosiţi apă călduţă şi un burete bine îmbibat în amestecul obţinut. Scurgerile de gaz metan sunt foarte periculoase şi trebuie identificate la timp. În situaţia în care nu aţi instalat în casă un detector de gaze, vă puteţi folosi de un amestec de apă şi săpun. Aplicaţi amestecul în zonele în care ţevile se îmbină şi vedeţi ce se întâmplă. Dacă remarcaţi apariţia unor bule de săpun, va trebui să luaţi măsuri de urgenţă! Pervazul foarte murdar poate fi curăţat cu o simplă bucată de săpun. Nu trebuie decât să frecaţi o bucată umedă de săpun de pervaz, după care să igienizaţi locul cu un burete sau o cârpă înmuiată în apă.

Împrospătează hainele

O soluţie folosită de pe vremea bunicii pentru a parfuma hainele, plasarea unui săpun printre piesele vestimentare din şifonier se va dovedi foarte eficientă. Pentru a lua mirosul plăcut al hainelor şi în vacanţă, nu ezitaţi să puneţi un săpun parfumat şi în bagaje. De asemenea, tot cu ajutorul săpunului puteţi împrospăta aerul şi din maşină (puneţi câteva bucăţele de săpun într-un săculeţ pe care, apoi, atârnaţi-l de oglinda retrovizoare).

Tratament al petelor dificile

În loc să folosiţi produse scumpe din comerţ, destinate tratării înainte de spălarea propriu-zisă a petelor dificile, puteţi folosi o bucată de săpun. Nu trebuie decât să ungeţi zonele afectate ale ţesăturii cu săpun, după care să băgaţi hainele în maşina de spălat. Săpunul se va dovedi un ajutor de nădejde şi când aveţi de-a face cu un sertar înţepenit. Ungeţi şinele sertarului cu săpun şi problema ar trebui să dispară (utilă, în acest sens, se va dovedi şi ceara!). Cu ajutorul unui săpun puteţi deşuruba şi un bec înţepenit! Ungeţi cu săpun partea superioară a duliei şi mişcaţi, apoi, becul în stânga şi în dreapta. În scurt timp, veţi putea deşuruba cu uşurinţă becul înţepenit.