Main menu

header

822 21 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Venirea pe lume a unui copil reprezintă cel mai important moment din viața părinților săi. Pregătirea camerei pentru cel mic nu se va face în grabă, mai ales că nu este deloc asemănătoare cu cea a altui spațiu din casă. Pe lângă aspect, cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont sunt siguranța și funcționalitatea. Culorile deschise şi îmbinarea lor cât mai armonioasă joacă un rol fundamental în imaginea generală a încăperii, potrivit designerilor de interior.

Zugrăviți înainte cu două luni

Decorarea camerei pentru bebeluș presupune confort și mobilier adecvat. Înainte de toate, gândiți-vă la organizarea cât mai eficientă a spațiului, mai ales că și dumneavoastră veți petrece mult timp în acest loc și veți dori să aveți totul la îndemână. Primul pas constă în aplicarea unui strat de vopsea netoxică pe pereți. Și alegerea unui tapet ar putea fi o soluție, dar dacă optați pentru varianta zugrăvelii, specialiștii sugerează ca aceasta să aibă loc înainte cu cel puțin două luni de sosirea pe lume a bebelușului. În acest mod, mirosul de vopsea va dispărea și nu va afecta căile respiratorii ale celui mic. De asemenea, dacă alegeți stickere de perete sau un tapet, este necesar să vă asigurați în prealabil că acestea nu sunt realizate din materiale toxice ce ar putea dăuna sănătății nou-născutului.

Selectați culorile potrivite

În privința culorilor, designerii de interior recomandă albul, cremul, griul cald, dar și alte nuanțe deschise, ce sugerează delicatețe, puritate și curățenie. Dacă vă veți baza pe o paletă de nuanțe neutre pentru pereți și mobilier, contrastul va fi creat cu ajutorul accesoriilor și al obiectelor decorative. Spre exemplu, în camera fetiței, puteți conferi confort vizual prin utilizarea unor elemente decorative în care sunt prezente accentele de roz. Blamată de cele mai multe ori pentru romantismul exagerat pe care îl emană, această culoare transformă camera fetiței într-un tărâm de basm. Puteți alege nuanțele pastelate de roz și pentru zugrăvirea pereților. De asemenea, nuanțele deschise de verde și albastru sunt energizante, fiind recomandate în special pentru amenajarea camerei unui băiețel. Verdele reprezintă simbolul avuţiei, dar şi al echilibrului şi al bunei dispoziţii, iar despre albastru se spune că dezvoltă sensibilitatea, receptivitatea, generozitatea și toleranța. Totuși, designerii de interior vă sfătuiesc să nu exagerați cu verdele, din cauză că această culoare poate fi mult prea obositoare pentru ochii unui copil. De pildă, dacă ați ales o nuanță de verde deschis pentru pereți, mizați pe alte culori deschise sau chiar pe alb în privința accesoriilor.

Pătuțul, durabil și confortabil

Imediat după naștere, cel mic va avea nevoie de un pătuț, acesta fiind singurul loc unde el va putea dormi în siguranță. Sub nicio formă nu îl luați cu dumneavoastră în pat. Medicii se confruntă cu situații critice rezultate din cauza faptului că nou-născutul a dormit lângă părinți, fiind sufocat de către aceștia, la propriu. Pătuțul bebelușului va fi durabil, confortabil și sigur. Acest lucru presupune ca distanța dintre zăbrele să nu depășească patru centimetri, iar înălțimea să fie ajustabilă. Modelele pliabile trebuie să fie prevăzute cu un sistem de protecție împotriva închiderii accidentale. Achiziționați un pătuț confecționat din lemn mai rezistent, precum stejarul, arțarul, arinul, mesteacănul sau fagul. Pătuțul nu va avea margini aspre sau ascuțite. Optați pentru o saltea antialergică și fermă care să încapă perfect în cadru. În plus, atunci când achiziționați o husă impermeabilă pentru protecția saltelei, aveți grijă să poată fi bine fixată. De asemenea, lenjeria care se potrivește cu pătuțul este cea din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Cearșaful este indicat să fie și el fixat cu elastic, pentru siguranța nou-născutului. În plus, înainte de a cumpăra lenjeria, asigurați-vă că imprimeul nu este realizat din culori toxice.

Fixați dulapul pe perete pentru mai multă siguranță

O piesă care nu are voie să lipsească din camera celui mic este scaunul pentru alăptat. Alegeți unul în culori mai închise, în care să vă simțiți confortabil, pentru că îl veți folosi destul de des. Mobila micuțului va conține și un dulap suficient de încăpător, tocmai pentru a putea fi utilizat și după ce bebelușul va crește. Păturicile, hăinuțele, lenjeria și toate celelalte lucruri necesare trebuie să încapă în acest dulap. În plus, copilul mai are nevoie de cât mai multe body-uri, de trusa de toaletă şi de un număr mare de scutece de unică folosinţă. Cel mai important aspect este ca dulapul să fie fixat pe perete, pentru a nu prezenta vreun risc pentru copil. Pentru orice piesă de mobilier ce se poate răsturna, folosiți colțare laterale sau ancore speciale de fixare. Camera va mai avea nevoie de o masă de înfășat și de o lampă de veghe sau de una cu lumina blândă. Pe întuneric, corpul secretă hormonii de creştere, deci este esențial ca sugarul să nu beneficieze de multă lumină pe timpul nopții.

Covor și draperii cu imprimeuri vesele

Un covor antibacterian este absolut necesar, mai ales din momentul în care cel mic începe să meargă de-a bușilea. Până la vârsta de 3 ani, în camera bebelușului vor sta doar jucării de dimensiuni mari, ce nu pot fi înghiţite. Chiar dacă încăperea beneficiază de încălzire prin pardoseală, copilul se poate mișca în voie pe covor, suprafața podelei fiind prea dură pentru pielea lui fină. Covorul este indicat să aibă fir scurt, pentru o curățare mai ușoară. Modelele colorate, cu imprimeuri vesele și cu personaje din desene animate, sunt mai potrivite decât cele în culori terne. Referitor la ferestre, este indicat să vă asigurați că în spațiul destinat pătuțului poate pătrunde cu ușurință lumina, dar totodată să puteți face întuneric când cel mic doarme. Perdelele pot fi transparente sau într-o culoare deschisă, pastelată, iar draperiile pot fi semiopace, cu un imprimeu cu animăluțe. Atât perdelele, cât și draperiile trebuie să fie scurte, astfel încât cel mic nu va putea să tragă de ele când va începe să exploreze camera.

Medicii nu recomandă folosirea de perne sau de pături groase pentru bebelușul mai mic de 1 an şi jumătate, deoarece există pericolul de sufocare

Asiguraţi-vă că temperatura şi umiditatea sunt adecvate!

Unii bebeluși dorm mai bine când în cameră este mai răcoare, alții dorm mai bine când este mai cald. Medicii și specialiștii în puericultură recomandă să mentineți o temperatură constantă în camera nou-născutului, mai exact între 21 și 24 de grade, pentru a nu-i crea stare de somnolenţă, sete sau foame excesivă. În plus, o temperatură foarte ridicată în camera copilului poate crește riscul apariției sindromului morții subite la bebeluși, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Calgary, Canada. Umiditatea aerului influențează starea de bine și sănătatea micuțului. Tot experții sugerează ca umiditatea în cameră să fie între 40% și 60%, achiziționarea unui umidificator fiind o soluție în acest sens. Aparatul profesional controlează gradul de umiditate, astfel încât calitatea aerului și confortul să fie îmbunătățite. Utilizarea aparatului este recomandată atât vara, cât și iarna, acesta fiind un accesoriu esențial pentru a crea un mediu sănătos în întreaga locuință. Nivelul corespunzător de umiditate favorizează menținerea sănă- tății tractului respirator. Astfel, un nivel prea scăzut determină uscarea mucoasei nazale, iar unul prea ridicat favorizează apariția acarienilor, a prafului și a mucegaiului.