Main menu

header

834 23 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

De mai bine de un an, cei mai mulți dintre noi și-au mutat biroul în propria locuință, situație care vine la pachet cu multe avantaje, dar și dezavantaje dacă nu se ține cont de câteva aspecte extrem de importante pentru crearea spațiului de lucru. Arhitectul Alex Gavrilescu, nou cooptat în echipa „Visuri la cheie”, de la PRO TV, ne-a dezvăluit secretele amenajării biroului perfect în propria locuință.

„Cu cât sunt mai agitate, cu atât nivelul de productivitate crește”

834 23 2- Alex, de anul acesta faci parte din echipa „Visuri la cheie”. Ce înseamnă această experiență pentru tine?

- Până acum este o experiență intensă și solicitantă, dar sunt sigur că toate eforturile noastre vor fi răsplătite din plin atunci când familiile își vor vedea noul „acasă”. Emoțiile și reacțiile lor vor fi inestima- bile pentru noi, cei implicați în acest proiect. Mereu am spus că rolul unui arhitect este de a oferi lumii, prin efortul său creativ, un loc mai bun care să schimbe comportamentul social într-unul uman și să ne aducă aminte de faptul că suntem oameni și că nu suntem singuri.

- În ultimul an, cei mai mulți dintre noi au înlocuit biroul cu propria locuință. Cum putem aduce biroul de la locul de muncă acasă?

- E greu să amesteci două funcționalități atât de diferite într-un singur spațiu. Ca să aducem biroul acasă, avem nevoie să ținem cont de câteva aspecte importante. Spațiul pe care vrem să îl transformăm în birou să fie creat într-un colț separat, lumina să fie naturală și directă, cu cât mai multă cu atât mai bine, materialele și culorile să nu fie prea liniștitoare, asta ca să ne reamintească de ce suntem în locul respectiv. Există studii făcute în legătură cu spațiile de birouri. Cu cât sunt mai agitate, cu atât nivelul de productivitate crește. Apoi, designul nu înseamnă doar funcționalitate, utilitate, formă și culoare, ci și sunet și miros. Muzica și aerul sunt două ingrediente foarte importante, de aceea recomand plante ce nu usucă spațiul și muzica ce trebuie să îți sporească starea de energie.

„Cromatica este punctul de plecare”

- Cum ne putem amenaja un spațiu de lucru adecvat, care să ne susțină creativitatea și să ne ofere doza de energie?

- Este știut faptul că spațiul și culoarea sunt percepute în funcție de lumină, iar asta ne oferă diferite stări și aici mă refer atât la spațiile concepute de oameni pentru oameni, cât și la ce ne oferă natura. Pentru mine, natura a fost și este cel mai bun profesor de arhitectură, dacă nu o asculți când elaborezi un spațiu, acela, la final, va fi unul mort. Pentru a amenaja locul care să susțină creativitatea și să ne energizeze, cromatica este punctul de plecare, apoi, utilitatea și funcționalitatea care se subordonează domeniului din acel spațiu. Culori din spectrul solar, precum roșu, galben, orange și derivate din ele ne ridică starea de spirit și curiozitatea. Cele mai potrivite culori pentru un birou, în general, fie că este acasă sau într-o cladire de birouri, sunt cele care sprijină lumina și nu o omoară.

- De ce aspecte trebuie să ținem cont?

- Eu am cinci legi simple pentru a amenaja un spațiu, fie el interior sau exterior: lumină, formă, culoare, funcționalitate și utilitate. Dacă aceste puncte nu sunt atinse, rezultatul poate să fie orice, mai puțin arhitectură, iar la aceste principii, dacă mai adaugi viață, locul tinde să devină nemuritor, și aici mă refer nu doar la un spațiu sau o clădire, ci la absolut tot ceea ce ne înconjoară și se subordonează acestor principii.

„Este nevoie de o combinație care să creeze un potențial  stil fiecărui domeniu”

834 23 3- Domeniul și stilul de lucru sunt importante?

- Extrem de importante. Și le-aș pune în ordine inversă: stilul de lucru îți aduce domeniul. Nu poți să nu ții cont de aceste aspecte, sunt inevitabile pentru a elabora o lucrare de arhitectură. De fapt, ele sunt primul pas când începi lucrarea. Nu poți să faci stilul de lucru al unei tipografii în domeniul bancar, spre exemplu, deși ambele se ocupă cu hârtii.

- Care este cel mai relaxant stil ce se potrivește oricărui domeniu?

- Bună întrebare, însă, răspunsul meu este că nu consider că există un stil sau o rețetă, ci este o combinație care să creeze un potențial stil fiecărui domeniu. Nu putem să facem un cabinet medical să arate ca o cameră de hotel, însă, putem să generăm o stare de relaxare în ambele.

- Cât de importantă este lumina?

- Foarte importantă, am fost în spații spectaculoase în care, când se aprindea lumina, locul murea, am intrat și în spații banale și când se aprindea lumina locul era mai viu decât puteam eu să îmi imaginez. Vă provoc să faceți un experiment la voi acasă, să luați o plantă mai mare, să ascundeți în spatele ei o lumină caldă (galbenă) mai slabă ca intensitate, să o aprindeți și să stingeți restul luminilor. O să vă convingeți singuri că lumina este un ingredient cromatic de umplere al spațiului, nu doar o necesitate. Există trei tipuri de lumină pe care trebuie să le ai într-un spațiu: utilitară - cea care ajută să vezi spațiul, de ambient - cea care îți oferă starea, și lumina ascunsă, care sprijină un decor sau un obiect.

„Spațiile de depozitare și de organizare sunt foarte importante. Ele reflectă, uneori, chiar cum funcționează mintea noastră, iar biroul este o reflexie a propriei gândiri“

„Dacă avem de ales între dormitor şi balcon, eu vă recomand balconul“

- Cum ne putem amenaja spațiul de lucru într-o mansardă?

- Eu am atelierul de patru ani într-o mansardă plină de lumină, lucrez singur și nu aș da locul ăsta pentru un birou clasic. Îl recomand cu toată încrederea și îl declar locul potrivit pentru aportul de lumină. Este un loc perfect pentru a crește plante și a te bucura de mult verde. Unde crește natura, crește și omul, este un loc în care, atunci când plouă, se transformă în terapie, dacă ai și muzica potrivită.

- Dar în dormitor sau balcon?

- Cine alege dormitorul, înseamnă că s-a căsătorit cu locul de muncă. Dacă am avea opțiunea să alegem între dormitor și balcon, eu vă recomand balconul din simplu fapt că există multă lumină naturală și aer proaspăt. Dormitorul nu ar trebui să fie o opțiune pe listă, această încăpere este destinată locului de odihnă și face parte din zona de noapte a unei locuințe.