Main menu

header

935 25 1de Simona Soare şi Silviu Ghering

Imaginați-vă că mâine aveți un interviu pentru jobul mult visat. Cum vă pregătiți? Specialiștii în dezvoltare profesională vă recomandă să aflați cât mai multe detalii despre firma respectivă, să vă revizuiți CV-ul și scrisoarea de intenție și să vă gândiți la răspunsuri pentru întrebările pe care, cel mai probabil, le veți primi din partea recrutorului. Însă, ați stabilit ce întrebări veți pune dumneavoastră intervievatorului? Nu uitați că un interviu de angajare reprezintă o ocazie excelentă să aflați dacă jobul sau domeniul respectiv vi se potrivește sau nu.

Surprindeți-l plăcut pe recrutor

Una dintre etapele esențiale ale interviului de angajare este momentul în care recrutorul își arată disponibilitatea de a vă răspunde la întrebări sau de a vă lămuri cu privire la poziția scoasă la concurs. Specialiștii vă recomandă să profitați de această oportunitate nu doar pentru a demonstra intervievatorului că sunteți pregătiți și că v-ați interesat despre companie înainte, ci mai ales deoarece veți afla lucruri ce vă vor ajuta să decideți dacă acceptați sau nu postul respectiv. Înainte de interviul de angajare, foarte mulți candidați cred că întrebările se vor succede în mod firesc. Mai exact, ei consideră că vor adresa întrebări cu privire la jobul respectiv, în funcție de ceea ce le explică specialistul în recrutare. Lucrurile sunt totuși diferite. La interviu, toți se concentrează să fie cea mai bună variantă a lor, să interpreteze rapid motivul pentru care recrutorul pune o întrebare și, în același timp, să formuleze cel mai bun răspuns. Din acest motiv, este indicat să veniți pregătiți de acasă cu un set de întrebări pentru recrutor. Includeți în lista respectivă doar întrebări inteligente, astfel încât să-l surprindeți plăcut pe intervievator, să-l convingeți că sunteți ceea ce caută.

Aflați amănunte despre provocările postului

O întrebare pe care o puteți pune este: „Cum s-a eliberat această poziție?”. Deși nimeni nu vă poate oferi asigurări ferme că vi se va răspunde cu onestitate, luând recrutorul prin surprindere, veți avea șansa să primiți un răspuns ce v-ar putea ajuta să vă faceți o impresie de ansamblu despre jobul respectiv. De pildă, în cazul în care recrutorul vă spune că persoana dinainte nu s-a adaptat la locul de muncă și că a plecat la câteva săptămâni după angajare, acest lucru poate reprezenta un semnal de alarmă asociat cu dificultatea jobului. Iar acest aspect vă ghidează către următoarea întrebare: „Care considerați că este cea mai mare provocare a acestui loc de muncă?”. Este important să știți că nu toți recrutorii cunosc informații detaliate despre joburile din cadrul unei firme. Totuși, ei vă pot oferi mai multe amănunte despre oamenii cu care veți colabora și mediul de lucru. Anumite răspunsuri, cum ar fi „raportarea la cinci șefi s-ar putea să implice unele dificultăți” ori „coordonarea a 40 de persoane nu este o sarcină tocmai ușoară”, au rolul de a contura o imagine generală a locului de muncă, dintr-o perspectivă mult mai realistă spre deosebire de cea care reiese din anunțul propriu-zis al jobului.

Sugerați că sunteți cu adevărat interesați de poziția respectivă

Nimeni nu dorește să lucreze pentru o firmă cu ale cărei valori nu rezonează sau într-un mediu unde nu își poate dezvolta creativitatea ori cultiva pasiunea. Întrebările cu privire la companie vă arată în ce direcție merge firma, dar și care este poziția acesteia pe piață: „Ce îmi puteți spune despre planurile de dezvoltare ale companiei?”, „Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl știu despre companie?”. Contează foarte mult cum arată locul de muncă și senzația pe care acesta o creează, numai că, de cele mai multe ori, nu ni se permite să-l vedem până nu ne angajăm. O astfel de rugăminte, de a vă arăta biroul, îl determină pe recrutor să creadă că sunteți interesați de poziție cu adevărat. Dacă recrutorul refuză, acest lucru ar putea fi un semnal de alarmă, în sensul că nu ați lăsat o impresie foarte bună la interviu și probabil nu vi se va face o ofertă. Pe de altă parte, există și posibilitatea ca biroul să nu fie unul atractiv. Depinde de situație.

Arătați că doriți să faceți performanță în cadrul companiei

Întrebările privitoare la jobul respectiv vă ajută să realizați care sunt sarcinile zilnice și cum se desfășoară o zi obișnuită la locul de muncă: „Care sunt, mai exact, acele abilități pe care ar trebui să le aibă candidatul ideal pentru acest post?”, „La ce proiecte urgente voi începe să lucrez?”. Întrebările despre posibilitățile de dezvoltare profesională vă dezvăluie cât de pregătită este instituția respectivă să promoveze noi valori, cât de mult investește aceasta în angajați și dacă acel post rezonează cu obiectivele dumneavoastră de carieră, în următorii ani. „Cum se desfășoară programele de training?”, „Pe ce alte posturi au avansat persoanele care s-au descurcat foarte bine în această poziție?” - toate acestea reprezintă doar unele dintre acele întrebări pertinente, prin care să vă impresionați recrutorul pe parcursul interviului de angajare. Întrebările despre performanțele așteptate de la dumneavoastră vă fac o idee referitoare la modelul după care urmează să fiți evaluați: „Care sunt criteriile de performanță după care voi fi evaluat?”, „Care sunt așteptările de performanță pe acest post într-un interval de 12 luni?”, „Cât de frecvent se desfășoară evaluările?”. Întrebările despre intervievator construiesc o legătură mai apropiată cu specialistul în resur- se umane: „De cât timp lucrați pentru această firmă?”, „Dumneavoastră ce vă place cel mai mult în această companie?”. Întrebarea din urmă are rolul de a-l poziționa pe recrutor ca viitorul dumneavoastră coleg. Astfel, veți putea avea un dialog onest cu privire la aspectele pozitive și, de ce nu, negative ale companiei. Nu uitați să înlocuiți „dumneavoastră” cu „ție”, dacă simțiți că în discuție e potrivit un apelativ informal.

Dacă recrutorul refuză să vă arate biroul, acest lucru ar putea însemna că nu ați lăsat o impresie foarte bună la interviu și probabil nu vi se va face o ofertă

Este foarte indicat să vă pregătiţi de acasă un set de întrebări pentru recrutor, care să vă lămurească dacă este un loc de muncă potrivit pentru dumneavoastră

Nu lăsaţi loc de neclarităţi

La finalul interviului de angajare, este bine să vă asigurați și că angajatorul a aflat tot ce era important și necesar despre dumneavoastră. Nu lăsați loc de neclarități. Arătați cât sunteți de interesați de următorii pași. „Mai există lucruri pe care ați dori să le clarific?” reprezintă o întrebare potrivită pentru finalul interviului. Unele aspecte vor fi deja lămurite pe parcursul discuției cu recrutorul, deci la anumite întrebări puteți renunța. Totuși, nu lăsați spații goale în fișa mentală pe care o aveți despre un potențial angajator. Și, cel mai important, nu subestimați importanța entuziasmului pentru locul de muncă respectiv. O conexiune bazată pe sinceritate și încredere cu intervievatorul vă poate aduce jobul mult visat. În fond, orice interviu reușit ar trebui să semene cu o conversație.