Main menu

header

957 20 1de Camelia Onciu

Dacă aveți un copil acasă, probabil că sunteți familiarizați cu cea mai recentă jucărie: slime! Este o pastă amuzantă care vă permite să petreceți momente bune cu familia sau prietenii. Încercați aceste rețete pentru o imersiune în arta creativității alături de copii.

Cea mai populară jucărie din lume

Tendința slime DIY „Do It Yourself” face furori peste tot în lume. Videoclipurile cu fabricarea și manipularea slime-ului au stârnit o adevărată nebunie pe web în ultimii ani. Slime este o substanță vâscoasă, maleabilă și ușor de făcut. Pentru unii, schimbarea stării de la solid la lichid și invers oferă o satisfacție deosebită. Această pastă vâscoasă este, de asemenea, un excelent ameliorator al stresului și anxietății. A face slime acasă este o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii despre vâscozitate, polimeri și reacții chimice. Jucăria a fost inventată în 1976, din gumă de guar.

Rețete de casă sigure

Slime este de fapt un amestec de produse de uz casnic sub forma unei substanțe polimerice care este atât solidă, cât și lichidă. Are o textură asemănătoare lipiciului și poate avea orice culoare. Dar rapoartele recente au arătat că jucăriile slime conțin niveluri ridicate de substanțe chimice care pot provoca, dacă sunt ingerate, probleme gastrointestinale (vărsături, diaree). Dacă e fabricat cu cantități excesive de borax (substanța de bază), slime poate provoca arsuri ale pielii. Vestea bună este că există și rețete de slime-uri de casă sigure, fără substanţe chimice toxice, iar unele sunt chiar comestibile.

Fără lipici

Ingrediente: 1/2 cană cu șampon gros, 1 cană cu amidon de porumb, 2-3 picături de colorant alimentar, 1/3 cană cu apă.

Mod de preparare: într-un castron, amestecați șamponul cu colorantul alimentar. Adăugați amidonul de porumb și amestecați până obțineți un aluat gros și omogen. În acest timp, adăugați 2 linguri cu apă. Pentru a obține un slime mai gros, alegeți un șampon gros. Șampoanele 3 în 1 sunt perfecte pentru această rețetă.

Cu borax

957 20 2Ingrediente: 1/4 sticlă cu lipici alb (școlar), 1/4 cană cu borax, 1/4 cană cu apă, 2-3 picături de colorant alimentar.

Mod de preparare: într-un castron, amestecați lipiciul cu apă. Dacă doriți slime colorat, adăugați acum colorant alimentar. Turnați soluția lichidă de borax și amestecați încet. Slime-ul va începe să prindă contur. Amestecați cât de mult puteți apoi frământați amestecul cu atenție pentru a facilita integrarea armonioasă a celor două ingrediente. Pentru a preveni mucegaiul, depozitați slime-ul într-o pungă de plastic cu fermoar în frigider. Reglați cantitățile din cele trei ingrediente (lipici, borax și apă) pentru a obține o textură ideală elastică și nu prea lichidă.

Fără borax

Ingrediente: 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 lingură cu soluție pentru lentile de contact, 1/2 cană cu lipici lichid (2 linguri la 1/2 cană cu apă călduță), colorant alimentar.

Mod de preparare: turnați lipiciul într-un bol. Separat, într-un castron mic, amestecați bicarbonatul de sodiu, soluția salină de lentile și colorantul alimentar. Apoi combinați bicarbonatul cu lipiciul, amestecați totul folosind o lingură sau cu mâinile. La final, adăugați puțin bicarbonat de sodiu pentru ca slime-ul să devină mai ferm, în caz contrar, adăugați apă pentru a-l face mai gros.

Cu pastă de dinți

957 20 3Ingrediente: 1/3 cană cu bicarbonat de sodiu, 3 tuburi cu pastă de dinți (1 cană). Materiale: castron, cupe, linguriţă.

Mod de preparare: turnați pasta de dinți într-un bol și adăugați bicarbonatul de sodiu. Se amestecă bine până când aluatul nu mai e lipicios. Adăugați bicarbonat de sodiu dacă slime-ul este prea lipicios. Atenție! Bicarbonatul de sodiu în exces nu este recomandat.

Cu amidon de porumb

Ingrediente: 2 căni cu amidon de porumb, 1,5 căni cu apă.

Mod de preparare: într-un castron, amestecați apa și amidonul de porumb. Consistența amestecului trebuie să fie la fel de densă ca smântâna pentru frișcă și la fel de groasă ca mierea. Pentru amestecul de apă și amidon de porumb, raportul aproximativ este de 2 căni cu amidon de porumb la o ceșcuţă cu apă. Pentru o textură mai fermă, adăugați mai mult amidon de porumb.

Cu spumă de ras

Ingrediente: 1 sticlă cu lipici, 1/2 până la 1 cană cu cremă de ras (tip spumă, gel sau cremă), soluție de borax (1 cană cu apă caldă + 1 linguriță cu borax), soluție salină pentru lentile de contact, colorant alimentar, uleiuri esențiale.

Mod de preparare: turnați cu atenție lipiciul în bol. Adăugați spuma de ras, colorant alimentar și câteva picături de soluție pentru lentile. Adăugați soluția de borax. Amestecați și turnaţi mai multă soluție salină, dacă este necesar. Câteva picături de ulei esențial vor parfuma slime-ul. Păstrați slime-ul într-o pungă de plastic pentru a preveni uscarea.

Cu gel de duș

Ingrediente: 2 linguri cu gel de duș, 2 linguri cu amidon de porumb, colorant alimentar, câteva picături de apă.

Mod de preparare: turnați gelul de duș în castron. Adăugați amidonul și amestecați ușor. Puneţi colorantul alimentar. Continuați să amestecați în mod constant. Frământați. Cu cât gelul de duș este mai gros, cu atât slime-ul va fi mai gros.

Cu făină și detergent de vase

957 20 4Ingrediente: 1 cană cu făină, 1 lingură cu apă, 1/3 cană cu săpun de vase, colorant alimentar, sclipici, perle, paiete.

Mod de preparare: puneți făina și apa într-un castron mare, apoi amestecați. Adăugați cu grijă lichidul de spălat vase apoi amestecați folosind o spatulă. Amestecul va evolua într-o consistență asemănătoare unei paste. Puneți colorantul alimentar, apoi frământați timp de trei-cinci minute. Modelați slime-ul într-o bilă. Acoperiți-l, apoi puneți-l la frigider pentru două ore. Îl puteți păstra într-un recipient ermetic timp de o săptămână.

Jucați-vă cu el înainte de a-l... mânca!

Înainte de a face slime cu copilul dumneavoastră, prima regulă pe care îl veți învăța este să nu bage slime-ul în gură. Această ultimă rețetă este de slime comestibil.

Ingrediente: 340 g bezele, 3-4 linguri cu Nutella, 1-2 linguri cu ulei de canola, 2-3 căni cu zahăr pudră.

Mod de preparare: puneți bezelele în bol, adăugați uleiul de canola și topiți-le în cuptorul cu microunde timp de maximum 1 minut. Adăugați Nutella și amestecați. Puneți hârtie de pergament pe o suprafață plană, stropiți-o cu zahăr pudră, apoi puneți deasupra slime-ul. Frământați aluatul până când se încorporează tot zahărul. Adăugați câteva picături de ulei de canola, dacă este necesar, pentru a slăbi aluatul.

Ingrediente suplimentare

Sclipiciul face slime-ul să strălucească. Bilele de spumă oferă o textură distractivă și neregulată. Optați pentru confetti metalice, cele de hârtie se vor dizolva în cele din urmă în pastă. Vopseaua acrilică va colora slime-ul într-un spectru de nuanțe mai larg decât coloranții alimentari. Fardul de pleoape metalic face ca slime-ul să arate ca un lichid metalic.

Măsuri de precauţie

Supravegheați copiii în toate etapele de fabricare a slime-ului. Nu lăsați boraxul la îndemâna lor! Purtați mănuși. Spălați-vă mâinile și brațele după ce experiența s-a încheiat! Spălați-vă bine mâinile după fiecare joacă cu slime. Țineți băuturile și alimentele departe de blat în timp ce faceți slime. Limitați timpul în care copilul dumneavoastră folosește slime: 30 de minute până la 1 oră pe zi sunt suficiente!