Main menu

header

958 27 1de Camelia Onciu

De obicei, folosim înălbitori chimici pentru a reda hainelor culoarea albă, strălucitoare. Dar există și remedii care restabilesc albul inițial rapid și ușor, doar cu ingrediente care se găsesc prin casă.

Cauzele petelor galbene

Rufele albe se îngălbenesc din mai multe cauze: sunt depozitate în zone umede sau slab ventilate, nu au fost curățate bine sau au intrat de prea multe ori în contact cu transpirația, care s-a oxidat. Sau pur și simplu au fost tratate de prea multe ori cu înălbitor chimic. Înainte să le aruncați, încercați să le readuceți la albul inițial cu ingrediente la îndemână.

Sare de murături și bicarbonat

Amestecați sare grunjoasă cu bicarbonat de sodiu, în proporții egale, și câteva lingurițe cu apă. Puneți amestecul în tamburul mașinii de spălat. Adăugați detergentul obișnuit. Repetați această procedură de câteva ori pe lună și veți observa că hainele îngălbenite vor deveni din ce în ce mai albe și își vor recăpăta strălucirea de odinioară!

Oțet alb pentru spălare manuală sau automată

Funcționează la fel de bine și oțetul alb. Acest ingredient natural ușor de găsit este foarte eficient împotriva petelor galbene (în special de pe rufele din bumbac) și are şi avantajul de a elimina mirosurile neplăcute din rufe și mașina de spălat. Dacă intenționați să vă spălați rufele manual, turnați 3 căni cu oțet alb într-o găleată cu apă fierbinte și lăsați hainele să se înmoaie timp de 1 oră înainte de a le spăla. Dacă optați pentru mașina de spălat, puneți 125 ml oțet alb și 60 ml detergent obișnuit în locația rezervată în mod normal pentru soluția de îndepărtat petele.

Cartofi, lapte, praf de copt

Cartofii pot fi un înălbitor eficient. Tăiați-i în sferturi și frecați cu aceste bucăți hainele pătate. Clătiți apoi cu apă curată și va fi bine. Săpunul de Marsilia este special. Odată ce s-a umezit, formează un fel de crustă. Lăsați să acționeze înainte de clătire. Pentru rufele din bumbac, in sau mătase albă: scufundați materialul în lapte, lăsați-l să se usuce, apoi spălați-l ca de obicei. Turnați un pliculeț cu praf de copt în sertarul pentru detergent, apoi continuați cu spălarea normală.

Percarbonatul de sodiu îndepărtează petele

Percarbonatul de sodiu, încă prea puțin cunoscut astăzi, este un agent de albire și de îndepărtare a petelor puternic și ecologic. Este o pulbere albă inodoră compusă din carbonat de sodiu (sau cristale de sodă) care permite curățarea suprafețelor și peroxid de hidrogen (sau oxigenul activ) care este un agent de albire. Combinația acestor doi compuși îl face un produs cu proprietăți de curățare, albire, dar și dezodorizare și îndepărtare a petelor. Nu trebuie confundat cu bicarbonatul de sodiu, percarbonatul de sodiu irită mai mult pielea și trebuie manipulat cu mănuși de protecție. Aplicați percarbonat de sodiu pe rufe la nivel local înainte de spălarea la mașină. Sau puneți 2 linguri cu percarbonat de sodiu direct în tamburul mașinii înainte de a-l porni.

Coji de ouă sau foi de dafin

Alte metode eficiente: Puneți 30% peroxid de hidrogen în sertarul de rufe și rulați un ciclu la 95 de grade C. Adăugați două tablete de aspirină în mașina de spălat. Se fierbe o mână cu frunze de dafin, apoi se lasă la infuzat timp de 10 minute bune. Îndepărtați frunzele și înmuiați rufele în apa infuzată. Acest lucru vă va salva rufele pătate și decolorate! Puneți coji de ou zdrobite într-o șosetă în timpul spălării rufelor, iar rufele dumneavoastră vor deveni mai albe.

Suc de lămâie pentru clătit

958 27 2Dacă nu aveți nici bicarbonat, nici oțet alb, pur și simplu turnați o ceșcuţă cu suc de lămâie în mașină sau clătiți rufele cu apă cu lămâie. Hainele pătate sau îngălbenite își vor recăpăta în mod natural albul de la început.

Cum să preveniţi îngălbenirea rufelor?

Dacă aplicați creme sau loțiuni de corp, așteptați până când pielea le absoarbe înainte de a vă îmbrăca. Nu utilizați înălbitor chimic. Înainte de a depozita hainele sau rufele, asigurați-vă că acestea sunt curate și uscate. Nu folosiți balsam sau parfumuri! Acestea pot lăsa reziduuri pe fibrele țesăturilor și se pot oxida în timp. Nu depozitați hainele în pungi de plastic, sunt mai bune cutiile de carton.