Main menu

header

962 27 1de Camelia Onciu

Talcul, sau silicatul de magneziu, este un mineral cu numeroase proprietăți folosit în diverse ramuri ale industriei, dar și în gospodărie. Este unul dintre ingredi- entele bunicii, pe care trebuie să-l aveți mereu la îndemână. Ușor de găsit și ieftin, talcul are mai multe utilizări decât ne-am aștepta: de la curățarea petelor și combaterea mucegaiului, până la îngrijirea corporală.

Combate transpirația

962 27 2Talcul are capacitate mare de absorbție, motiv pentru care a fost folosit mult timp pentru a proteja fundulețul bebelușilor de umiditate. Industria cosmetică, însă, continuă să o includă în prepararea pudrelor faciale matifiante. Dacă ați rămas fără antiperspirant, combinați talc cu deodorant pentru a vă proteja împotriva transpirației. Apoi tamponați-vă axilele.

Face ca rimelul să reziste

Genele sunt adesea acoperite cu o peliculă de grăsime care împiedică rimelul să adere perfect. Una dintre utilizările puțin cunoscute ale talcului este aplicarea acestuia pe gene pentru a absorbi sebumul și pentru a oferi o mai bună fixare machiajului. Luați o cantitate mică de pudră de talc pe pensula pentru fard de obraz și dați peste gene ținând ochii închiși. Apoi aplicați rimelul.

Pudră matifiantă și fixator de ruj

Talcul este o armă excelentă pentru a lupta împotriva sebumului facial, fiind ideal pentru matifiarea zonei T (adică fruntea, nasul și bărbia). Dacă tenul dumneavoastră are probleme, aveți grijă să nu vă înfundați porii folosind-o prea des. Alt avantaj al talcului, care își justifică locul într-o trusă de machiaj, este proprietatea sa de top coat pentru buze, pentru a fixa rujul. Dacă veți pudra buzele cu pudră de talc, rujul va rezista bine pe tot parcursul zilei.

Șampon uscat

Dacă firele dumneavoastră de păr tind să se îngrașe rapid, folosiți talcul ca șampon uscat. Separați părul în mai multe secțiuni și aplicați talc la rădăcină. Lăsați să acționeze câteva minute și periați părul pentru a îndepărta reziduurile. Folosit ca șampon uscat, absoarbe excesul de sebum de pe scalp și oferă, de asemenea, mai mult volum!

Facilitează îndepărtarea părului nedorit

Înainte de epilarea cu ceară, frecați picioarele cu pudră de talc pentru a da părului mai mult volum. Acest lucru va permite ca ceara să se lipească mai bine și să nu lase păr în urmă, pielea va fi catifelată și protejată de iritații.

Curăță blana patrupedelor

Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute ale prietenilor dumneavoastră cu patru picioare, talcul este ingredientul de care aveți nevoie. Separați blana în mai multe secțiuni, apoi aplicați puțină pudră cât mai aproape de rădăcina părului. Masați apoi pentru a distribui pudra, după aceea lăsați să acționeze câteva minute. Finalizați cu periaj adecvat și veți avea un cățel cu blană moale, inodoră.

Alungă dăunătorii din casă și din grădină

Pentru a împiedica furnicile să vă invadeze spațiul, presărați pudră de talc pe pragul de la intrare, în fața ferestrelor și pe terasă. Chiar și prin colțurile bucătăriei. Dacă știți că rozătoarele trec prin grădina dumneavoastră, acoperiți semințele cu pudră de talc înainte de a le planta. Rozătoarea nu se va mai osteni să le dezgroape. Talcul are și capacitatea de a speria gândacul japonez, cel care iubește frunzele plantelor ornamentale și gazonul. Presărați pudră de talc pe plante de trei ori pe săptămână și parazitul va dispărea.

Remediul bunicii pentru pete

Talcul vă poate ajuta să scăpați de temutele pete de vin sau de grăsime. După ce ștergeți excesul de grăsime cu prosoape de hârtie, turnați o cantitate generoasă de pudră de talc. Lăsați să acționeze o oră înainte de a scutura materialul și de a-l spăla în mașină. Talcul poate curăța eficient covorul fără a-l deteriora. Presărați pudră de talc pe zona pătată, apoi acoperiți cu prosop de hârtie. Folosiți fierul de călcat fierbinte pentru a absorbi pata. Repetați de mai multe ori, schimbând hârtia pentru rezultate optime.

Soluția pentru podele care scârțâie

Sunetul unui parchet care scârțâie poate deveni insuportabil. Cea mai surprinzătoare utilizare homemade a talcului este aceea că poate îm- piedica aceste sunete neplăcute. Presărați-l între rosturi. Acest sfat funcționează și pentru scările din lemn.

Un expert împotriva mucegaiului

Talcul nu are egal în lupta împotriva mucegaiului. Dacă observați pete pe un obiect, uscați-le la aer, apoi puneți pudră de talc pe ele. Se lasă să acționeze zece minute, apoi se îndepărtează pudra de talc cu o pensulă. Talcul protejează și rădăcinile plantelor împotriva umidității excesive. Când replantați plantele, pur și simplu acoperiți rădăcinile cu pudră de talc.

Dezodorizant pentru pantofi

962 27 3La sfârșitul zilei, pantofii sunt plini de umezeală. Dacă nu au timp să se usuce, se pot dezvolta mirosuri neplăcute. Pentru a evita acest lucru, obișnuiți-vă să stropiți branțurile cu pudră de talc o dată pe săptămână. Lăsați să acționeze peste noapte. Dacă mirosurile neplăcute sunt deja prezente, talcul vă va ajuta să le reduceți. Dacă alunecați în proprii pantofi, pentru a vă ține tălpile pe loc aplicați puțină pudră de talc în pantofi, mai ales în zona degetelor de la picioare. După o zi la plajă, presărați pudră de talc pe picioare pentru a îndepărta cu ușurință nisipul care s-a prins pe piele.

Descurcă bijuteriile încâlcite

De câte ori ați fost nevoiți să renunțați să mai purtați lănțişorul preferat pentru că s-a încurcat cu alte bijuterii? Una dintre utilizările puțin cunoscute ale talcului este capacitatea acestui ingredient de a facilita descâlcirea. Stropiți bijuteriile și înarmați-vă cu un ac pentru a le separa cât aţi clipi.

De ajutor în caz de iritații și vezicule

Talcul are și alte întrebuințări care ajută pielea: calmează iritațiile și catifelează pielea. Ajută la prevenirea și vindecarea furuncului. Este și o soluție pentru veziculele care s-au format de la pantofi prea strâmți. Pudrați picioarele în zonele unde vă rod pantofii.

Nu folosiţi excesiv talcul pe piele şi evitaţi să-l inhalaţi, provoacă alergii, pneumonie, inflamarea căilor respiratorii

Nu exageraţi!

Deși este uimitor de eficace în casă, grădină și ca adjuvant în procesele de îngrijire a corpului, pudra de talc este periculoasă dacă este inhalată. Poate cauza alergii grave, pneumonie, inflamarea căilor respiratorii. Nu folosiți excesiv talcul pe piele. Acest ingredient atât de folositor trebuie aplicat pe corp doar în situații de urgență, când ați rămas fără antiperspirant sau nu aveți timp să vă spălați pe cap. Nu vă faceți un obicei din a vă pudra picioarele cu talc. Evitați să folosiți pudra de talc în zona intimă. Cumpărați doar produse cu talc care nu conțin ftalați (aditivi de plastifiere).