Main menu

header

836 10 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Oxigenoterapia hiperbară este una dintre terapiile cu un potențial uriaș în recuperarea medicală. Inițial, a fost utilizată pentru tratarea sindromului de decompresie, dar azi este un adjuvant de bază în vindecarea diverselor afecțiuni, inclusiv pentru recuperarea persoanelor care au fost afectate de COVID-19. Care sunt principalele afecțiuni pe care le poate trata, cum acționează asupra organismului și cine poate beneficia de acest tratament, ne-a explicat Cristina Udrea (medalion), kinetoterapeut la Clinica Kinetic Performance.

„Previne îmbătrânirea organismului”

- Ce este oxigenoterapia hiperbară?

- Oxigenoterapia hiperbară este o procedură prin intermediul căreia se inspiră oxigen cu o puritate de până la 100% la o presiune ridicată, de până la trei ori mai mare decât presiunea atmosferică normală. Oxigenoterapia hiperbară a câștigat popularitate în ultimii ani prin efectele benefice pe care le are asupra organismului. Aceasta susține procesul de vindecare naturală a organismului și previne îmbătrânirea acestuia, fiind folosită cu succes ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni diverse.

- În ce constă procedura și cum funcționează?

- În timpul procedurii, pacientul intră într-o cameră hiperbară individuală, în care, prin intermediul unei canule nazale, va inspira oxigen, în timp ce presiunea din cameră va fi crescută și va ajuta la absorbția mai bună a oxigenului în țesuturi. Camerele hiperbare pe care le avem la Kinetic Performance sunt produse de o firmă româno-germană, unul dintre puținii producători care folosesc sisteme complet automate de presurizare. Au un diametru mare comparativ cu alte camere de 90 de centimetri și, totodată, au o fereastră foarte largă din policarbonat, rezistent la presiune, care asigură o vizibilitate la 180 de grade, ajutând pacientul să nu aibă o senzație de claustrofobie.

„Stimulează sistemul nervos parasimpatic”

836 10 2- Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de oxigenoterapie?

- Prin aportul de oxigen, ajută la o mai bună funcționare a organismului de la nivel celular. La presiunea ridicată din cameră, oxigenul este dizolvat direct în plasmă, moleculele de oxigen nu mai sunt transportate de hemoglobină, cum se întâmplă în condiții de presiune normală, ceea ce face ca acestea să ajungă chiar și acolo unde arteriolele sunt obturate, deoarece molecula de oxigen are dimensiuni mult mai mici decât molecula de hemoglobină. Oxigenoterapia hiperbară aduce un aport de energie la nivel celular, la nivelul mitocondriilor, fiind benefică în caz de oboseală cronică.

- Ce afecțiuni tratează?

- Folosim oxigenoterapia hiperbară ca pe o terapie complementară, nonmedicală, pentru recuperarea sportivă și ca adjuvant în diverse afecțiuni. Aceasta îmbunătățește nivelul de energie și funcția tisulară, are efect regenerativ, astfel că ajută la recuperarea mai ușoară după traumatisme și operații. Stimulează angiogeneza și vasculogeneza, aportul de oxigen, susține capacitatea organismului de a produce noi vase de sânge. Are beneficii pentru sistemul circulator, ajută la vindecarea rănilor cronice, care nu se închid, a accidentelor cerebrale, a atacurilor de cord, reglează diabetul și ateroscleroza. De asemenea, ajută la formarea de noi celule nervoase, stimulează sistemul nervos parasimpatic, responsabil cu relaxarea, digestia și repararea țesuturilor, produce colagen și susține regenerarea țesuturilor, prin activarea fibroblastelor. Reduce inflamația, inclusiv cea acută, asociată cu boli cardiovasculare și Alzheimer.

„Crește capacitatea pulmonară”

836 10 3- De exemplu, în cazul afecțiunilor respiratorii, cum ajută pacientul?

- Oxigenoterapia aduce un aport sporit de oxigen către țesuturi, ajută la refacerea celulară, crește capacitatea pulmonară și reduce hipoxia cauzată de problemele respiratorii.

- În cazul acesta, poate fi folosit și de pacienții cu COVID-19?

- Da, oxigenoterapia este utilizată în spitalele suport COVID, ajutând în recuperare. Este știut faptul că virusul produce o hipoxie la nivelul țesuturilor, iar aportul de oxigen este necesar pentru a nu se ajunge la intubare. Oxigenoterapia este o opțiune sigură și noninvazivă spre deosebire de intubarea artificială. Studii recente au arătat că la pacienții care aveau o saturație a oxigenului în sânge scăzută, chiar sub 70%, după doar patru-cinci ședințe de oxigenoterapie hiperbară, nivelul oxigenului a revenit la normal, respectiv peste 90%. În recuperarea post-COVID, oxigenoterapia ajută la revenirea concentrației normale de oxigen în sânge. De asemenea, prin stimularea neurogenezei, capacitatea organismului de a produce noi celule nervoase, oxigenoterapia ajută la recuperarea mai rapidă a gustului și a mirosului. Post-COVID, pacienții pot resimți o stare de oboseală fizică și psihică, de letargie, iar oxigenoterapia crește nivelul de energie, ajutând la recuperarea mult mai rapidă a stării de bine. În general, în ceea ce priveşte numărul de şedinţe şi durata tratamentului, acestea sunt diferite de la pacient la pacient, în funcţie de afecţiune sau de necesităţile fiecăruia. Se recomandă un minimum de zece şedinţe a câte 60 sau 90 de minute, care pot fi repetate de mai multe ori pe an.

„Este o procedură sigură și confortabilă”

- Ce simte pacientul?

- Este o procedură sigură și confortabilă pentru pacient. Senzația pe care o va resimți este asemănătoare cu presiunea din avion la decolare, respectiv aterizare, din cauza schimbării de presiune. În timpul procedurii, pacientul poate citi o carte, poate dormi sau poate viziona un film pe televizorul atașat.

- Există situații în care nu este recomandată?

- Nu este recomandată persoanelor care au avut intervenții chirurgicale sau traumatisme recente la nivelul urechii, celor care prezintă simptome de răceală și gripă, stări febrile sau afecțiuni pulmonare severe, hipertensiune incontrolabilă, cât și persoanelor care suferă de claustrofobie severă.

„Oxigenoterapia ajută organismul să țină la distanță infecțiile virale și bacteriene. Ameliorează durerea, tratează insomnia, depresia și anxietatea“

„Soluţia ideală când terapiile clasice nu mai dau rezultate“

- În ce stadiu al bolii este indicată oxigenoterapia?

- Cu cât terapia este începută mai devreme, cu atât este mai benefică și efectele se vor resimți mai rapid. Ideal ar fi să nu se ajungă la boală, ci să se prevină, iar oxigenoterapia poate juca un rol important în acest sens. Stimulând sistemul nervos parasimpatic, responsabil cu starea de relaxare, digestie și repararea țesuturilor, oxigenoterapia poate fi utilă în prevenirea efectelor stresului cotidian asupra organismului, ajutând la păstrarea stării de sănătate și la funcționarea optimă a organismului. În concluzie, putem spune că oxigenoterapia este o soluție ideală chiar și în cazurile în care terapiile clasice nu mai dau rezultate și unde este nevoie de altfel de intervenții pentru ca organismul să își recapete funcția naturală de refacere.

„Poate fi utilizată cu succes în combinație cu procedurile de PRP, pentru a crește numărul de celule stem recoltate și pentru a potența efectele transplantului“