Main menu

header

857 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Terapia Draindrop combină beneficiile tehnicilor manuale, care facilitează eliminarea toxinelor, cu puterea uleiurilor esențiale pure, pentru accelerarea vindecării organismului. Cum funcționea- ză tehnica Draindrop și în ce afecțiuni este indicată, aflați de la dezvoltatorul acesteia, terapeutul Sergiu Alexandriu din cadrul Clinicii Lotus Chinese Therapy.

„Poate elimina celulita”

- Ce presupune terapia Draindrop?

- Tehnica Draindrop a luat ființă din necesitatea amplificării efectelor de drenare limfatică (metoda clasică), simultan cu activarea sistemului imunitar prin utilizarea uleiurilor esențiale pure. În cadrul masajului de drenaj limfatic, se vor executa trei mișcări de bază: acțiunea de pompare (accelerează procesul de filtrare a limfei), acțiunea de captare (se produce resorbția limfei din mediul interstițial în vasele limfatice) și cea de evacuare (accelerează circulația limfatică). Se folosesc opt uleiuri esențiale: cedru, chiparos, amestecul Aroma Life (chiparos, maghiran, helichrysum, ylang-ylang), copaiba, piper negru, grepfrut, lămâie verde și portocală.

- Care sunt beneficiile acestei tehnici?

- Tehnica Draindrop este indicată în cazul edemelor limfatice sau venoase (cu excepția edemului congenital). La recomandarea medicului, aceasta este utilizată în edemele postoperatorii și în tratamentul tulburărilor trofice ale membrelor (din insuficiența arterială sau venoasă). Fiind o terapie ce ajută la detoxifierea organismului, tehnica Draindrop are efecte benefice în tratamentul obezității și al celulitei. Din feedbackul pacienților cu obezitate, am constatat o creștere a vitezei de ardere a grăsimilor, terapia fiind un adjuvant eficient. Deși celulita tinde să fie considerată doar o problemă estetică, aceasta este de fapt o boală a țesutului adipos, care comprimă vasele sangvine, conducând la inflamație.

Valoarea pH-ului sangvin trebuie să fie echilibrată

- Ce presupune pregătirea pacientului înaintea ședinței de terapie?

- Limfa încărcată provoacă o senzație de greutate, toate funcțiile organismului fiind sabotate de toxine. Dacă nu „cureți” înainte corpul de toxine, nu poți vindeca. Înaintea drenajului, pacientul va bea un pahar sau două cu apă, în care am adăugat trei picături de ulei esențial de lămâie verde și trei picături de ulei esențial de portocală. El va sta culcat pe masa de masaj, pe spate, cu capul sprijinit pe un prosop. Terapeutul va pregăti patru prosoape medii și un prosop mare sau o pătură cu care va înveli pacientul. Cele mai bune rezultate se vor obține dacă atât pacientul, cât și terapeutul au o valoare a pH-ului sangvin echilibrată (7,3-7,5). Astfel, este indicat ca înainte cu 24 de ore de tratament să se consume cu moderație alimente acidifiante.

- Care este metoda de aplicare a uleiurilor esențiale?

- În palma stângă, terapeutul își va pune trei sau patru picături de ulei esențial de cedru. El va energiza uleiul cu mâna dreaptă, în sensul acelor de ceasornic. Apoi, își va pune palma stângă pe piciorul stâng al pacientului, iar palma dreaptă, pe piciorul drept al acestuia. După aplicarea fiecărui ulei în talpă, terapeutul va executa anumite mișcări specifice.

„Mișcările presupun aplicarea tehnicii VitaFlex”

857 10 2- În ce constau aceste mișcări ale terapeutului?

- El își va poziționa palmele pe partea plantară a degetelor pacientului, iar vârfurile degetelor, pe partea dorsală a piciorului acestuia, la baza șanțurilor dintre degete. Terapeutul va face o „rulare” a vârfurilor degetelor proprii spre unghiile acestora. Astfel, va realiza o stimulare cu unghiile a zonelor reflexe ale pompei limfatice, concomitent cu alunecarea rădăcinii mâinii pe partea dorsală a degetelor pacientului, de la baza acestora spre vârf. Mișcarea se va face de cinci-şapte ori. Stimularea zonelor interdigitale și masajul la nivelul gleznei sunt alte tehnici efectuate. Terapeutul va aplica uleiul esențial la ambele tălpi, în zonele interdigitale. El va întinde uleiul spre gleznă, la fiecare talpă simultan. Mișcarea va fi executată de şapte-opt ori. Apoi, el va masa zona gleznei, aplicând o presiune moderată. Aceste mișcări au rolul de a stimula sistemul limfatic abdominal și inghinal. De pildă, când se aplică uleiul de piper negru sunt stimulate zonele interdigitale și zona gleznei, iar când este aplicat uleiul de copaiba, se utilizează inclusiv mișcarea de rulare a degetelor. Mișcările presupun aplicarea tehnicii VitaFlex („vitalitatea prin reflexe”). Aceasta este o tehnică antică tibetană. La final, se învelesc picioarele cu prosoape calde, timp de cel puțin zece minute.

- În ce altă zonă a corpului se realizează terapia?

- La nivelul plexului solar, se vor aplica uleiuri esențiale succesiv, direct pe piele, la jumătatea distanței dintre ombilic și vârful inferior al sternului. Utilizarea fiecărui ulei este urmată de un masaj blând, pentru a facilita penetrarea acestuia în țesuturi. Presiunea va fi foarte ușoară și mișcarea lentă.

„Copaiba, unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale”

857 10 3- Ce proprietăți au uleiurile esențiale?

- Uleiul de cedru stimulează circulația limfatică, este lipolitic (descompune substanțele grase) și antispastic. Acesta conferă o senzație de concretețe, te aduce cu picioarele pe pământ. Chiparosul este un echilibrant al fluidelor corporale, un hemostatic (oprește hemoragia), un decongestiv nervos și limfatic. Uleiul esențial de chiparos îmbunătățește circulația și are rol de tonifiere a capilarelor. Copaiba reprezintă unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Uleiul esențial obținut din rășina acestui arbore are proprietăți analgezice, antiinfecțioase, cicatrizante, astringente și tonifiante. Acesta este un regenerant tisular (privitor la țesuturi), având efect antiedematos, anticelulitic, diuretic, detoxifiant, hipotensor, antistres. Amestecul Aroma Life îmbunătățește circulația limfatică, contribuind la sănătatea cardiovasculară. Uleiul esențial de piper negru este un stimulent metabolic, energizant, detoxifiant, lipolitic, tonic, iar cel de grepfrut are acțiune detoxifiantă, diuretică, fiind și un metabolizant al lipidelor. Uleiurile esențiale de lămâie verde și de portocală au proprietăți antioxidante și antidepresive. Acestea stimulează circulația limfatică și favorizează eliminarea metalelor grele.

„Terapia induce o stare profundă de relaxare, detoxifică țesuturile conjunctive, oferă o senzație de prospețime la nivel tisular“

„Este contraindicată în pneumonii“

- De câte ședințe este nevoie?

- Efectele masajului sunt perceptibile de la prima ședință. Este ideal ca pacientul să beneficieze o dată pe săptămână de tehnica Draindrop. Masajul reprezintă o formă de igienă la nivel molecular, ajutând sistemul limfatic și întărind imunitatea.

- În ce situații nu este recomandată terapia?

- Terapia este contraindicată în probleme de coagulare a sângelui, în orice tip de cancer activ, în pleurezii, pneumonii, TBC, abcese pulmonare. Nu este indicată în afecțiuni infectocontagioase (hepatite acute sau în remisie, rujeolă, rubeolă), în boli dermatologice de natură alergică, parazitară, infecțioasă, în plăgi și arsuri întinse. Inițial, pacientul va fi testat pentru alergii, prin aplicarea pe piele a unei picături de ulei esențial.