Main menu

header

860 10 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Mandala se traduce prin transpunerea Universului cu cele cinci dimensiuni în lumea bidimensională. Este cunoscută în culturile străvechi, grație puterilor vindecătoare, contribuie la creșterea creativității și la deblocarea energiei stagnante. Psiholog Amalia-Mihaela Toader ne-a vorbit despre mandale, despre istoria lor, despre cum le putem crea și în ce fel ne ajută.

„În sanscrită, sensul cuvântului este cerc”

- Ce sunt mandalele?

- Mandala este un desen în formă de cerc, cunoscută în culturile străvechi și utilizată pentru puterile sale, în special cele vindecătoare. În sanscrită, sensul cuvântului mandală este „cerc”, iar în hinduism și budism, este un simbol spiritual, modelele circulare simbolizând că totul este conectat și în rezonanță și că ideea de viață și moarte este, de fapt, ciclicitate și renaștere. Mandalele reprezintă geometria sacră, limbajul cosmosului.

- Care este istoria lor, de unde provin?

- Pentru a înțelege mandalele, este suficient să ne uităm la natură și la creațiile oamenilor. Domul Capelei Sfântului Giulgiu, al Catedralei Sfântului Ion din Torino, al cărui arhitect a fost Guarink Guarini, este una dintre reprezentările impresionante ale mandalei. De asemenea, mișcarea Pământului și a planetei Venus în jurul Soarelui timp de opt ani are forma unei mandale. Acest minunat „cerc” ni se oglindește foarte des, un ochi atent pe care îl descoperim în diversele forme din natură, de la flori până la imaginea microscopică a unui fulg de nea. Până și secvența ADN, privită de sus, are forma unei mandale.

„Pe tot parcursul calculelor, consumați apă”

860 10 2- Există mai multe forme de mandală?

- Sunt cunoscute numeroase tipuri de mandale, de la cele descoperite pe pereții peșterilor, până la cele cu simbolistică, definite cum ar fi mandala lui Ohm, sau mandale de lumină, a căror creatoare este Ursula Irrgang. Carl Gustav Jung, recunoscut ca o figură majoră, care a avut un rol decisiv în formarea psihologiei, în minunata Carte Roșie, ne încântă ochiul, cu desene în formă de mandale. Carl Gustav Jung a folosit desenul mandalelor în timpul dezvoltării sale personale, după care, în interacțiunea cu pacienții, ascultând împărtășirea viselor acestora, a concluzionat că motivul cercului, respectiv mandala, apare des în visele acestora. În cazul conflictelor interioare, la nivel inconștient, fiecare dintre noi tindem spre a găsi echilibrul. Ne ducem intuitiv către a găsi armonia și centrarea, pentru a compensa dezordinea și dizarmonia stării psihice.

- La ce ne ajută mandalele?

- De exemplu, mandalele de lumină sau mandala lui Ohm, așa cum se mai numește, au fost descoperite prin explorarea codului lui Fibonacci, după un studiu amănunțit, de-a lungul a șapte ani, de către Ursula Irrgang, pe care am avut privilegiul să o cunosc personal. Mandalele de lumină sunt mandale geometrice, calculate în baza codului universal al vieții - șirul lui Fibonacci - și ne ajută la echilibrarea emisferei drepte cu cea stângă. Prin calcularea mandalelor de lumină, restabilim rezonanța cu ordinea divină, care este codificată în fiecare celulă din corpul nostru. De asemenea, mandalele de lumină ne sprijină în procesul de conștientizare a cauzelor problemelor noastre. Odată învățată tehnica de calcul, lucrul cu mandalele de lumină devine o plăcere, chiar și pentru cei care nu iubesc matematica și cifrele, și vă împărtășesc acest aspect din propria experiență, deoarece nici eu nu am fost pasionată de matematică. Cu toate acestea, m-am îndrăgostit de calculul mandalelor de lumină. Procesul de vindecare este unul foarte blând și subtil și îl putem face în liniștea camerei de lucru, la lumina blândă a unei lumânări și cu un fundal muzical liniștitor. Este important ca pe tot parcursul calculelor, să consumăm apă, aceasta fiind cel mai bun transportator de energie, și să fim atenți la corpul nostru și la ceea ce ne transmite.

„Efectul terapeutic vine dintr-un impuls inconștient”

- Cum se produce vindecarea?

- Efectul terapeutic al mandalelor, implicit desenul, plecându-se de la un centru în jurul căruia construim, vine dintr-un impuls inconștient, iar aici apare, evident, procesul de autovindecare naturală. Corpul nostru știe, la nivel de celulă, care sunt modalitățile prin care ne putem vindeca și recentra, însă, din cauza multiplelor mecanisme de apărare pe care le creăm de-a lungul anilor, nu ne mai dăm voie și nu mai putem asculta semnalele pe care le primim. Se întâmplă, adesea, să uităm să fim atenți la noi și, mai presus de orice, să ne ascultăm corpul. Șirul lui Fibonacci, pe baza căruia au fost create mandalele de lumină, este un șir care se bazează pe principiul spiralei „numărului de aur” și se extinde la infinit atât la interior, cât și la exterior, fără început și fără sfârșit. Numerele din șirul lui Fibonacci se regăsesc pretutindeni, în proporțiile corpului uman, în dimensiunile vioarei, în relația dintre piramidele din Giza și constelația Orion, acestea fiind doar câteva exemple. În afară de experiența personală, am avut bucuria să îmi fie împărtășite și experiențele sufletelor cu care mă întâlnesc în cabinet. În mod deosebit, copiii sunt foarte receptivi la coloratul mandalelor și o iau ca pe o joacă, însă, chiar și așa, punând culoare, efectele sunt miraculoase.

„În cazul conflictelor interioare, la nivel inconștient, fiecare dintre noi tindem spre a găsi echilibrul. Ne ducem intuitiv către a găsi armonia și centrarea, pentru a compensa dezordinea și dizarmonia stării psihice“

„Copiii sunt foarte receptivi la coloratul mandalelor și o iau ca pe o joacă, însă, chiar și așa, punând culoare, efectele sunt miraculoase“

„Fiecărei litere îi corespunde o cifră“

- Cum se realizează aceste calcule?

- În tehnica de calcul a mandalelor, se pleacă de la ideea că oricărei litere din alfabet îi corespunde o cifră și, astfel, orice cuvânt, expresie sau propoziție pot fi transformate în cifre. După care, cunoscând tehnica de lucru, putem trece la calculul și la construcția mandalei. Este important de reținut să nu apară negație, dacă se pleacă de la o expresie sau o propoziție. Mandalele pot fi desenate folosind orice cuvânt, zi de naștere, apoi transformat în cifre, reducându-l, apoi, la 6-8 cifre. Cel mai des se poate desena vibrația numelui sau data de naștere.