Main menu

header

895 10 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Metoda Kinesio Taping sau tehnica de bandajare neuromusculară contribuie la vindecarea organismului, oferind sprijin și stabilitate mușchilor și articulațiilor, fără a restricționa mișcările corporale. Kinesio tape sau banda kinesiologică este utilizată într-o gamă largă de afecţiuni, de medicii specialişti în recuperare şi fiziokinetoterapeuţi. În ce constă această terapie și ce beneficii are asupra organismului, aflați de la Nicolae Mihali (medalion), fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca.

„Facilitează vindecarea naturală a organismului”

- Ce este metoda Kinesio Taping?

- Metoda Kinesio Taping este o tehnică terapeutică care contribuie la reabilitarea leziunilor și a disfuncțiilor, prin intermediul unor benzi din fibră de bumbac hipoalergenică, fără latex, cu un suport acrilic, care este activat termic. Tehnica de bandajare neuromusculară a fost creată și dezvoltată în 1973, de Kenzo Kase, medic de origine japoneză. Doctorul a înțeles că poate pune articulațiile unui pacient în poziții care nu sunt la fel de dureroase și care permit funcționarea normală. Totuși, imediat cum ajungeau acasă, pacienții se întorceau la vechile lor obiceiuri, iar durerile reveneau. Prin urmare, medicul a găsit o soluție de a-i trata pentru o perioadă mai lungă de timp. Tehnica de bandajare neuromusculară reprezintă un tratament revoluționar, conceput să faciliteze vindecarea naturală a organismului, fără să limiteze în vreun fel mişcarea sau flexibilitatea corpului.

„Este creat mai mult spațiu pentru fluxul limfatic”

- În ce constă, mai exact, mecanismul prin care benzile kinesiologice funcționează?

- Prin direcționarea diferiților receptori din sistemul somatosenzorial, benzile kinesiologice ameliorează durerea și facilitează drenajul limfatic, prin ridicarea microscopică a pielii în regiunile corporale, unde sunt aplicate. Practic, banda produce mai mult spațiu între dermă și mușchi, ce poate să amelioreze presiunea asupra canalelor limfatice din zona respectivă. Astfel, este creat mai mult loc pentru fluxul limfatic, realizându-se un drenaj limfatic mai bun în zona afectată. Acest spațiu găzduiește diferiți receptori ai nervilor. În momentul în care spațiul dintre epidermă și mușchi este comprimat, cum se întâmplă în situația unei leziuni, acești receptori ai nervilor sunt comprimați și trimit informații creierului cu privire la atingerea continuă și la perceperea unor stimuli precum frigul, durerea, presiunea și căldura. Aceste informații determină creierul să trimită anumite semnale corpului referitoare la modul de a reacționa la stimulii respectivi. Benzile kinesiologice modifică informațiile pe care acești receptori le trimit creierului și provoacă un răspuns mai puțin reactiv în organism, permițând corpului să funcționeze într-un mod firesc și eliminând unele dintre blocajele care încetinesc în mod normal procesul de vindecare.

„Poate fi practicată eficient alături de masaj sau de kinetoterapie”

895 10 2- În funcție de ce criterii se aplică benzile kinesiologice?

- În urma studiilor de cercetare științifică, aceste benzi se aplică în mod specific pacientului, în funcție de nevoile evaluate. Astfel, constatările evaluării clinice dictează specificul aplicării benzilor kinesiologice. Acestea au capacitatea de a reeduca sistemul neuromuscular, de a reduce durerea și inflamația, precum și de a contribui la revenirea organismului la homeostazie (proprietate a organismelor vii de a-și menține diferitele constante fiziologice, cum ar fi temperatura corporală și tensiunea arterială).

- Ce presupune procesul de evaluare a pacientului?

- Evaluarea și menținerea unui nivel ridicat de control sunt esențiale în tratamentul oricărei boli. Pentru a obține rezultatele dorite prin metoda Kinesio Taping, este necesară o evaluare completă a pacientului. Uneori, tratamentul unei boli poate necesita tratamentul altor afecțiuni coexistente. Evaluarea poate să includă testarea manuală a mușchilor, o gamă largă de teste de mișcare, evaluarea mersului și orice alte teste considerate necesare în domeniul de aplicare al practicii fiziokinetoterapeutului. Informațiile obținute în urma acestor evaluări vor permite stabilirea unui protocol de tratament adecvat, iar metoda Kinesio Taping poate fi practicată eficient alături de masaj sau de kinetoterapie.

Reduce oboseala și crește mobilitatea

895 10 3- În ce afecțiuni este eficientă această terapie?

- Fără latex și purtate zile la rând, benzile kinesiologice reprezintă o modalitate de tratament sigură pentru pacienți, contribuind la vindecarea unei varietăți de afecțiuni ortopedice, neuromusculare, neurologice. S-a dovedit că tehnica de bandajare neuromusculară are efecte pozitive asupra pielii, sistemului limfatic și circulator, fasciei (strat subțire de țesut conjunctiv, care învelește practic fiecare mușchi, articulație sau organ), mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor. Rezultatele constau în reducerea oboselii musculare, creșterea mobilității în intervalul de mișcare și o mai bună calitate a contracției musculare. Terapia este utilizată pentru a îmbunătăți alinierea articulațiilor prin stimularea mușchilor și fasciei. Aceasta reduce funcția mai slăbită a unei articulații prin influențarea grupurilor musculare opuse și a mobilității articulare. Atunci când fluxul de limfă este restricționat sau crescut, apar umflături care scad spațiul dintre mușchi și piele, determinând organismul să reacționeze la un stimul dureros. Aplicarea benzii kinesiologice oferă o întindere de lungă durată, fără să strângă prea tare stratul de ţesut cicatricial. Prin această terapie, pot fi tratate afecțiuni ca gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală, hipercifoza, scolioza, discopatia lombară, periartrita scapulo-humerală, artrita, entorsa, tendinita, torticolisul, rupturile musculare, contuziile, contracturile musculare.

„Această terapie este folosită pentru a îmbunătăți alinierea articulațiilor, prin stimularea mușchilor și fasciei”

Nu este indicată în cancere şi boli renale

- Pentru ce perioadă de timp pot fi aplicate benzile kinesiologice?

- Benzile kinesiologice pot fi aplicate pentru trei zile. În tot acest timp, bandajul va acționa la eficiență maximă. Benzile kinesiologice vor fi puse de câte ori este nevoie, până când pacientul nu va mai simți durere. Tehnica de bandajare neuromusculară este utilizată, în prezent, de fiziokinetoterapeuți pentru schimbarea tonusului muscular, pentru a îmbunătăți postura, dar și în cazul sportivilor cu un înalt profil de performanță. Metoda poate fi pusă în aplicare împreună cu alte tratamente şi are o eficienţă dovedită în procesul de recuperare după accidentări sau ca măsură de prevenţie a traumatismelor.

- Ce contraindicații are această terapie?

- Tehnica nu este recomandată persoanelor cu plăgi deschise și alergii la adezivul benzilor. Metoda Kinesio Taping nu este indicată în cancere, boli renale și unele afecțiuni cardiovasculare ca tromboza venoasă profundă.