Main menu

header

898 10 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Oxigenoterapia hiperbară reprezintă o metodă prin care pacientul respiră oxigen pur (100%) într-o cameră specială, ce permite creșterea presiunii peste valorile presiunii atmosferice. Astfel, este realizată hiperoxigenarea tuturor țesuturilor și organelor din corp, cu efect direct pe stimularea mecanismelor proprii, naturale de vindecare. Procedura a apărut în urmă cu 350 de ani, iar unele dintre indicațiile moderne de tratament se efectuează de peste 50 de ani. În ce afecțiuni este benefică oxigenoterapia hiperbară, dar și ce contraindicații are aceasta, aflați de la doctorul Elena Păcuraru (medalion), medic primar de medicină internă în cadrul Clinicii OHT Medical Center (www.oht.ro).

„De ajutor şi în boala Alzheimer”

- Cum acționează această terapie în tratarea afecțiunilor neurologice?

- Oxigenoterapia hiperbară a demonstrat formarea de noi celule nervoase oricând în timpul vieții (contrar convingerii din anii ’80 că celula nervoasă, odată distrusă, nu se mai regenerează) și inițierea procesului de remielinizare axonală, mecanism major, implicat în neuropatii și scleroză multiplă. Există numeroase boli care au ca principală cauză scăderea oxigenării la nivel cerebral. Pentru toate aceste condiții, există studii privind eficiența oxigenoterapiei hiperbare în tratarea unor probleme de sănătate ca leziunile cerebrale posttraumatice, paralizia cerebrală, accidentul vascular cerebral (AVC), boala Alzheimer, scleroza multiplă, autismul. Este important de menţionat faptul că, în cazul AVC, unde studiile au arătat eficiența acestei terapii, tardiv, după momentul acut, cu perioada de recuperare prin oxigenoterapie hiberbară între șase luni (moment în care recuperarea motorie clasică și-a atins limitele și pacienții nu mai înregistrează progrese) și trei ani. Utilizând protocoalele moderne de tratament hiperbaric, la presiuni mici și medii, ce înlătură riscurile majore care pot fi asociate, toți acești pacienți beneficiază de o șansă în plus în privința recuperării, integrării sociale și a calității vieții.

„Îmbunătățește funcțiile motorii și a coordonării”

898 10 2- Ce susțin studiile efectuate?

- În toate studiile efectuate s-au utilizat presiuni mici și medii, de maximum două atmosfere, dar rezultate pozitive s-au obținut și la presiuni de 1,3 atmosfere, aspect semnificativ când vorbim despre siguranța terapeutică a acestei proceduri. Sub două atmosfere nu există riscuri la decompresie. Totodată, riscul de traumă la nivelul urechii este foarte scăzut. În Israel, țara cu cea mai avansată tehnologie și experiență în medicina hiperbară, s-au publicat, în noiembrie 2020, rezultatele unui studiu care a demonstrat, cu argumente științifice, cele trei efecte majore, pe care oxigenoterapia hiperbară le declanșează în organism: neuroplasticitatea (formarea de celule nervoase noi), neoangiogeneza (formarea de vase sangvine noi) și efectul antiaging (demonstrarea, pentru prima oară în istoria medicinei, că procesul de îmbătrânire poate fi reversibil prin intermediul acestei terapii). În prezent, în Statele Unite ale Americii, s-a trecut la elaborarea de protocoale terapeutice pe afecțiuni ce specifică atât presiunea terapeutică, cât și durata unei ședințe și numărul de ședințe pentru o cură, protocoale pe care le aplicăm și noi.

- Ce efecte terapeutice au fost înregistrate în bolile neurologice?

- Efectele terapeutice pozitive înregistrate în afecţiunile mai sus menționate, în urma aplicării acestei terapii, au constat în ameliorarea memoriei și a funcțiilor cognitive (atenție, concentrare, limbaj), îmbunătățirea funcțiilor motorii și a coordonării, creșterea energiei fizice și mentale, ameliorarea calității vieții.

„Utilă în diabet și hepatitele cronice”

- În ce alte probleme de sănătate este eficientă această terapie?

- Oxigenoterapia hiperbară este utilă în diabet şi complicaţiile sale (arteriopatia diabetică, neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, piciorul diabetic), arterită, hepatite cronice, ciroză hepatică compensată, în recuperarea ortopedică, dar și în recuperarea post-COVID-19. În plus, are efect antiinflamator asupra țesutului adipos subcutanat și ameliorează drenajul limfatic la nivelul întregului organism.

- Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de o ședință?

- Pacientul trebuie să mănânce cu cel puțin două ore înainte de procedură (terapia hiperbară scade nivelul glucozei în sânge). El va urina înainte de a intra în camera hiperbară, pentru a nu întrerupe procedura. De asemenea, pe toată durata terapiei, pacienții hipertensivi trebuie să aibă un control bun al valorilor tensiunii arteriale. În ziua în care este efectuată terapia, nu vă vopsiți părul și nu folosiți parfum, întrucât în condiții de hiperbarism se accentuează absorbția transcutanată a substanțelor chimice potențial nocive din aceste produse. În camera hiperbară nu se intră cu brichete, sticle cu lichide, telefoane mobile și nu se fumează câteva ore înainte de tratament.

„Senzația resimțită este aceeași ca în avion”

- Cum decurge o ședință de oxigenoterapie hiperbară?

- Camera hiperbară pe care noi o avem este o cameră multiplace, cu patru fotolii confortabile, cu izolație fonică, ce creează un nivel de zgomot perfect acceptabil, cu ecrane TV, unde pacienții pot urmări filme. Aceasta are patru nivele de siguranță: două interioare (la dispoziția pacienților) și două exterioare (pentru utilizarea personalului medical). Comunicarea interior-exterior este posibilă în permanență. Volumul mare al camerei și interiorul elegant atenuează senzația de claustrofobie pe care o pot avea unii pacienți. Presurizarea se face progresiv. Softul aparaturii permite trei trepte de presurizare și depresurizare. Totul se raportează la toleranța pacienților și durează, în medie, 15 minute. Pe parcursul presurizării, senzația resimțită este aceeași ca în avion, în timpul decolării (senzație de urechi înfundate). Această senzație se remite prin mișcări circulare ale mandibulei, înghițit repetat, manevra Valsalva. Ea dispare în momentul atingerii și menținerii presiunii terapeutice. Pacienții sunt supuși unei ventilații controlate și monitorizați de personalul medical, pentru eventuale simptome ce pot apărea pe durata procedurii: barotraumă, cefalee, tulburări de acuitate vizuală, dificultăți respiratorii, tulburări gastrointestinale.

Camera hiperbară poate fi antecamera tinereţii fără bătrâneţe, conform cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Tel Aviv

„Terapia ajută la recuperarea sportivilor de performanță și a veteranilor de război, dar este folosită și ca tratament antiîmbătrânire“

„Se recomandă între 10 şi 60 de şedinţe“

- Ce contraindicații are oxigenoterapia hiperbară?

- Oxigenoterapia hiperbară este contraindicată persoanelor care suferă de epilepsie, TBC ulcero-cavitar, sinuzită acută sau cronică, otite acute sau cronice, tulburări de permeabilitate ale timpanului, hipertensiune arterială necontrolată, pneumotorax, bule de emfizem pulmonar, claustrofobie, sensibilitate crescută la oxigen, miopie severă. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre efecte secundare, în manualul privind practic a medicală hiperbară, se menționează că oxigenoterapia hiperbară este unul dintre cele mai sigure tratamente medicale realizate în spitale.

- Pentru ce perioadă de timp este recomandat tratamentul?

- Afecțiunile medicale necesită protocoale diferite, cu ședințe zilnice, care durează între 60 şi 90 de minute, cu regim de presiune diferențiat și cu un calendar situat între 10 şi 60 de ședințe, în funcție de afecțiune. Toți potențialii pacienți vor fi evaluați medical înaintea oricărei inițieri a terapiei hiperbare, pentru a se depista eventualele contraindicații și a se aprecia dacă pot utiliza în siguranță camera hiperbară.