Main menu

header

929 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Combinație de expunere frecventă la frig, tehnici de respirație și meditație, metoda care poartă numele vorbitorului motivațional olandez Wim Hof este o antrenare a corpului și voinței, care a trecut de numeroase evaluări medicale și este creditată cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și echilibrul psihic.

Expunere controlată la temperaturi extrem de scăzute

Wim Hof este un atlet celebru în toată lumea pentru capacitatea sa de a rezista la temperaturi scăzute. A deținut un record mondial Guinness pentru înot sub gheață și contact prelungit al întregului corp cu gheața și deține un alt titlu pentru un semimaraton desculț pe gheață și zăpadă. Felul în care Hof abordează frigul și rezistența organismului uman la acest element al naturii a devenit o adevărată metodă terapeutică, creditată cu capacitatea de a activa întregul potențial personal, întrucât antrenează la maximum corpul și mintea. Inițial s-a crezut că Wim Hof este diferit față de oamenii obișnuiți, dar, pentru a demonstra că oricine poate atinge asemenea performanțe folosind tehnica potrivită, el a decis să antreneze 12 voluntari. Timp de zece zile, fiecare a învățat tehnici de respirație și meditație și s-a obișnuit treptat să stea în apă rece și să se expună dezbrăcat la temperaturi extrem de scăzute.

Combate inflamațiile

929 10 2Tehnica Win Hof are ca prim element principal respirația. În prezența frigului, aceasta creează fluctuații majore ale gradului de aciditate din sânge, făcând ca lichidul vieții să devină alcalin și produce, de asemenea, eliberarea de adrenalină. Acești hormoni de stres reprimă răspunsul sistemului imunitar, dar nu este vorba despre stresarea organismului, ci mai degrabă despre punerea acestuia într-o stare activă. Acest lucru poate avea implicații majore în tratamentul unei varietăți de afecțiuni asociate cu inflamația excesivă sau persistentă. În aceste condiții, tehnica expunerii controlate la frig promovată de Win Hof a demonstrat efect în activarea sistemului imunitar și antrenarea relaxării.

Concentrarea mintală, de folos în artrită, depresie și Parkinson

Un alt element-cheie din metoda dezvoltată de Wim Hof este concentrarea. El afirmă că o bună pregătire mintală duce la creșterea puterii interioare, concentrarea și meditația fiind foarte importante în lucrul cu frigul. Concentrarea este importantă pentru focalizarea pe scopul care se dorește a fi atins și reprezintă diferența între omul capabil de realizări notabile și unul obișnuit. În lipsa concentrării, frigul se simte cu aceeași intensitate ca pentru oricine altcineva. Hof afirmă că metoda sa ajută oamenii să-și recâștige pacea interioară, sănătatea, puterea și curajul. Această metodă poate aduce îmbunătățiri semnificative într-o mulțime de probleme de sănătate, precum artrita, depresia, anxietatea, boala Parkinson, oboseala.

Crește rata metabolică

929 10 3Potrivit concepției lui Hof, atunci când se expun la frig, oamenii suferă degerături, încep să simtă furnicături la nivelul pielii, iar atunci când temperatura interioară scade sub 35 de grade se instalează hipotermia. În apa înghețată, acest proces este mult accelerat și durează aproximativ trei minute. Cei interesați să practice metoda lui Hof își pot crește producția de căldură din corp - în perioada testelor asupra atletului, în timp ce era expus la gheață, metabolismul său a crescut cu 300%. Pe de altă parte, de-a lungul timpului s-a demonstrat că oamenii care fac dușuri reci au mai multe celule albe care luptă împotriva bolilor în organism. Contactul cu apa rece face rata metabolică să crească și astfel se produce căldura, iar organismul este menținut cald. În același timp, sistemul imunitar este activat.

Reface stocul de grăsime maro, benefică pentru organism

Temperaturile scăzute și cufundarea în apa cu gheață învață corpul să dobândească puterea de a-și asigura confortul în situațiile dificile. Pe de o parte, aceasta este o metodă de a scoate omul modern din confortul în care s-a obișnuit să dea drumul imediat la căldură în clipa în care temperatura ambientală coboară. Pe de altă parte, metoda Wim Hof, simplă și eficientă, are efect masiv asupra metabolismului și reface stratul de grăsime maro, cu concentrație mare de mitocondrii, considerată benefică pentru organism, care se activează la frig și înlocuiește grăsimea albă. Experimentele științifice făcute asupra practicanților metodei Wim Hof au demonstrat că aceste trei componente ale metodei - respirația, pregătirea mintală și exercițiile de expunere gradată la frig - au un efect pozitiv asupra corpului.

Facilitează recuperarea fizică mai rapidă după antrenament

929 10 4Wim a reușit să-și păstreze temperatura corpului stabilă în condiții extreme de temperatură, echipat doar în șort și bocanci - a urcat pe muntele Everest, până la 6.700 de metri altitudine, a ajuns în două zile până în vârful muntelui Kilimanjaro, la 5.895 de metri altitudine, a doborât multiple recorduri de rezistență la stat în gheață. Păstrându-și temperatura corpului stabilă timp de aproape două ore în apă înghețată, Wim Hof a demonstrat că se poate controla corpul cu ajutorul minții. Studiile efectuate asupra efectelor metodei sale au evidențiat faptul că acest tip de antrenament complex crește nivelul de energie, rezistența la frig, fortifică sistemul imunitar, întărește sistemul nervos, mărește puterea de concentrare, sporește prezența în meditație, facilitează o recuperare fizică mai rapidă după antrenament, accelerează eliberarea de endorfine. În același timp, metoda Hof nu are efect doar în fața frigului extrem, inițiatorul său demonstrând că activează și alte capacități latente ale corpului uman, neexploatate în condițiile confortului modern - Hof a alergat un întreg maraton în deșertul Namibiei fără să bea apă.

„Frigul este nemilos, dar drept, ne pune față în față cu temerile noastre. Nu putem păcăli frigul însă atunci când învățăm să-l respectăm, ne oferă încredere în noi, sănătate și curaj” (Wim Hof)

Atenţie! Metoda Wim Hof poate fi letală, dacă nu este aplicată corect. Cel mai recent exemplu, în România, este Bogdan Socol. Comentatorul, adept al acestei proceduri, a decedat după ce a înotat în ape îngheţate  

Influenţă asupra sistemului nervos autonom

Metoda Wim Hof are efect benefic pentru sistemul nervos autonom, care este independent de voință și acționează la nivel subconștient. Acesta reglează funcții ca respirația, activitatea organelor interne, digestia, dilatarea și contracția vaselor de sânge, precum și bătăile inimii. Până nu demult, medicina considera că nu se poate interveni asupra acestei părți a corpului. Wim Hof a dovedit însă că persoanele care practică metoda pe care a dezvoltat-o sunt capabile să-și influențeze sistemul nervos autonom, folosind tehnici speciale de respirație, concentrare și expunere graduală la frig. De exemplu, sub supraveghere medicală, Hof a fost injectat cu E-coli, bacterie care provoacă un răspuns puternic al sistemului imunitar, asemănător gripei. Sistemul său imunitar a reacționat total diferit față de un organism obișnuit, cu modificări semnificative la nivelul activității creierului, numărului de celulele inflamatorii din sânge și activității sistemului nervos autonom. Hof nu a avut niciun simptom.