Main menu

header

933 10 1de Simona Soare şi Flori Pintea

Terapia CranioSacrală Biodinamică presupune o abordare holistică, ce își are rădăcinile în osteopatie, reprezentând o explorare a proceselor mentale, emoțiilor și a manifestării lor la nivelul corpului fizic. Metoda terapeutică este utilizată pentru a ameliora o gamă diversă de probleme fizice și psihologice, inclusiv dureri de cap, dureri cronice, afecțiuni ale coloanei, dificultăți de învățare, tulburare de stres posttraumatic, anxietate și depresie. Cum se aplică, mai exact, această terapie holistică și cum acționează asupra organismului aflați de la Iulia Dobrovie (foto), terapeut certificat în cadrul Da-Sein Institut Winterthur din Elveția (www.constientimpreuna.ro).

„Liniștirea și deconectarea sunt condiții prealabile pentru recuperare”

- Ce este sistemul craniosacral?

- Sistemul craniosacral este compus din membranele meningeale, structurile care controlează presiunea intracraniană și lichidul cefalorahidian care protejează creierul și măduva spinării.

- Cum definiți Terapia CranioSacrală Biodinamică?

- Această metodă este o terapie fizică, prin care capacitatea naturală a corpului de a se vindeca este stimulată cu ajutorul unei atingeri blânde, precise, neinvazive a terapeutului. Mâinile sunt utilizate pentru a simți ritmul craniosacral, ce informează terapeutul despre modul în care funcționează sistemul nervos al clientului. Terapia eliberează tensiunile din sistemul craniosacral, influențând benefic fluxul lichidului cefalorahidian, ce are rolul de a proteja și curăța sistemul nervos central, facilitând conductivitatea nervoasă. Fluxul nerestricționat al lichidului cefalorahidian furnizează organismului resursele necesare pentru vindecare. Sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) guvernează funcția tuturor celorlalte sisteme ale corpului (sistemul digestiv, endocrin, reproducător, respirator, circulator, musculo-scheletal, limfatic, imunitar și altele). Terapia se desfășoară într-un ritm lent și relaxant, deoarece știm că, atunci când corpul se poate deconecta și relaxa, acesta are capacitatea de a se vindeca mai ușor. Metoda are rolul de a îndepărta clientul de viața agitată de zi cu zi. Practic, liniștirea și deconectarea sunt condiții prealabile pentru recuperare. Intenția este de a depăși tensiunea inițială, de a trece la o stare de bine în corp și de a putea vedea dincolo de disconfort.

„Poate fi aplicată persoanelor de toate vârstele”

- Cum ați descoperit Terapia CranioSacrală Biodinamică și de ce ați ales să deveniți specialist în acest domeniu?

- Am descoperit Terapia CranioSacrală Biodinamică atunci când munca mea de arhitect peisagist mi-a provocat afecțiuni ale umărului care, efectiv, mă împiedicau să-mi fac treaba și pe care medicina convențională nu le-a putut rezolva. Această metodă terapeutică m-a ajutat să mă vindec de dureri și să lucrez din nou cu ușurință și cu o stare de bine. După trei ani de studii în Elveția, la Da-Sein Institut Winterthur, am obținut diploma de specialist în Terapia CranioSacrală Biodinamică. Este o onoare și o plăcere pentru mine să folosesc această terapie, pentru a-i ajuta pe oameni să se recupereze după afecțiunile lor și să se poată dedica, din nou, plăcerilor vieții.

- Cui se adresează această terapie?

- Această formă de tratament poate fi aplicată persoanelor de toate vârstele (de la nou-născuți până la vârstnici), chiar dacă ele au dureri puternice sau se află într-o stare fragilă de sănătate. În timpul ședințelor de terapie, clientul întins pe masa de tratament rămâne îmbrăcat în haine lejere și confortabile. Resursele proprii de vindecare ale acestuia sunt amplificate, pentru ca schimbările pozitive să poată avea loc cât mai repede.

„Practicianul ascultă răspunsurile corpului, care îl ghidează”

933 10 2- Cum funcționează, mai exact, tratamentul?

- Această terapie contribuie la echilibrarea organismului. În timpul tratamentului, mă las ghidată de planul de vindecare inerent (forța interioară a corpului clientului și puterea de autovindecare). Practic, Terapia CranioSacrală Biodinamică diferă de majoritatea celorlalte terapii, prin faptul că practicianul sau terapeutul nu decide unde să lucreze, ci mai degrabă ascultă răspunsurile corpului, care îl ghidează. Pe tot parcursul tratamentului, se creează, la nivel mental, mai mult „spațiu” interior, pentru ca disconfortul și tensiunea să poată fi eliberate. Terapia nu se termină în momentul în care clientul coboară de pe masa de masaj, efectul acesteia durează mai mult și e firesc ca în următoarele câteva zile să apară emoții sau diverse senzații, corelate cu procesul terapeutic aflat în desfășurare.

De ajutor și în bolile digestive

- Ce beneficii are această tehnică holistică asupra stării de sănătate?

- Terapia CranioSacrală Biodinamică contribuie la eliminarea sindromului burnout și a neliniștii, fiind recomandată ca sprijin în toate situațiile de viață stresante. Este important de menționat că aceasta are efect benefic nu doar asupra sistemului nervos, ci și asupra fiecărei părți a corpului, în cazul în care există probleme. Metoda ajută persoanele care au dureri acute sau cronice, în orice zonă a corpului, conferind destindere și încredere. Cei care se confruntă cu probleme digestive (constipație, diaree ori sindrom de colon iritabil), neuromusculare (scleroză multiplă și fibromialgie) sau orice afecțiuni caracterizate prin dureri musculo-scheletice, în tot corpul, asociate cu oboseală, tulburări de somn, de memorie, de dispoziție, își găsesc, de asemenea, alinarea prin intermediul acestei terapii. Practic, Terapia CranioSacrală Biodinamică ajută în orice situație bulversantă, cauzată de boală, accident, intervenție chirurgicală, atunci când clientul are nevoie să-și întărească sistemul imunitar. Pot apela la această metodă terapeutică și persoanele care nu au fost diagnosticate cu probleme medicale, dar care se simt deprimate și anxioase sau au diverse tulburări interioare, resimt un sentiment de separare, epuizare și doresc să simtă din nou o stare de destindere și de ușurare. Totodată, celor care nu au probleme de sănătate, această terapie le dă mai multă siguranță, pace și încredere în sine, mai puțină frică, mai multă energie pentru a lua cele mai bune decizii și a putea să aibă grijă de cei dragi.

„Relația dintre terapeut și client se bazează pe sentimentul de siguranță, care este esențial în reușita terapiei“

„De regulă, sunt suficiente cinci-şase şedinţe“

- Câte ședințe de terapie sunt necesare?

- Acest aspect depinde de la caz la caz. Sunt situații în care câteva ședințe pot rezolva anumite disfuncții, dar și situații în care terapia este indicată pe termen mai lung. De regulă, sunt suficiente cinci-șase ședințe de terapie. O ședință durează aproximativ 60 de minute. Este important de menționat că această terapie nu interferează cu niciun tratament și cu niciun alt tip de terapie.

- Ce contraindicații are Terapia CranioSacrală Biodinamică?

- Deși aceasta este sigură pentru majoritatea clienților, există anumite situații în care nu este indicată, cum ar fi accidentele cerebrale vasculare (în primele trei luni de la producerea accidentului), mielomeningocelul (formațiune chistică, de regulă, congenitală, amplasată, în general, la nivel lombar sau lombosacral), fractura recentă a craniului, malformațiile creierului (malformația Arnold Chiari).