Main menu

header

935 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Bryan Johnson, în vârstă de 45 de ani, cheltuiește 2 milioane de dolari pe an pentru a-și transforma corpul în cel al unui tânăr de 18 ani. Asistat de o echipă de medici, beneficiind de cele mai recente descoperiri ale tehnologiei și menținând un regim incredibil, multimilionarul vrea să demonstreze că degradarea fizică nu este inevitabilă.

Proceduri de 2 milioane de dolari pe an

Johnson are o avere de circa jumătate de miliard de dolari. A înființat în urmă cu 15 ani Braintree Payment Solutions, o companie de mare succes, pe care a vândut-o în 2013 pentru 800 de milioane de dolari. Dar stilul de viață care l-a condus spre această performanță l-a adus aproape în pragul sinuciderii - era tot timpul epuizat, stresat, deprimat. În ziua în care a luat decizia de a-și înțelege corpul și de a-l respecta mai mult, a început o călătorie incredibilă, care l-a adus la o alocare de 2 milioane de dolari pe an pentru a… opri timpul. În paralel, Johnson a fondat mai multe startup-uri bio, iar în urmă cu doi ani s-a angajat în cel mai ambițios proiect de până acum - reproiectarea propriului corp, în așa fel încât să-și inverseze vârsta. Project Blueprint îi impune antreprenorului un regim care seamănă mai mult cu un job cu normă întreagă.

Replicarea a 20.000 de exerciții pentru abdomen în doar 30 de minute

935 10 2Johnson lucrează cu o echipă de peste 30 de medici și experți medicali care supraveghează și testează aproape fiecare dintre organele sale și îl folosește ca pe un „poligon de teste” pentru cele mai recente tehnologii antiîmbătrânire. Echipa medicală este condusă de Oliver Zolman, un medic care cercetează terapiile de acest tip la Universitatea Cambridge. Multimilionarul a postat un videoclip pe rețelele de socializare, în care arată cum folosește o mașină despre care spune că poate reproduce beneficiile efectuării a 20.000 de exerciții pentru abdomen în doar 30 de minute. Într-un alt videoclip distribuit pe Instagram, Johnson este văzut împingând în ceea ce pare a fi o mașină electrică de stimulare musculară foarte avansată. „Ceea ce se simte seamănă cu smulgerea stomacului. Abdomenul meu nu a fost niciodată mai puternic”, spune Johnson, adăugând că nu are dureri musculare după procedura extremă.

1.977 de calorii și două duzini de suplimente pe zi

Johnson se trezește la ora 05:00, ia aproximativ două duzini de suplimente pe zi și mănâncă o dietă vegană strictă, cu alimente amestecate, parte a unui proces meticulos documentat. Johnson susține că zilnic consumă exact 1.977 de calorii, asigurându-se că nivelul de grăsime corporală rămâne între 5% și 6%. Pentru a monitoriza efectele, multimilionarul a făcut peste 33.000 de imagini ale… intestinelor sale. „Mintea mea conștientă nu este niciodată consultată cu privire la ceea ce vrea să mănânce, dar corpul meu este. Aceste măsurători îmi întreabă ficatul, și inima, și ADN-ul de ce au nevoie pentru a se dezvolta ca procese biologice și ca organe”, a dezvăluit Johnson, într-un videoclip, subliniind detaliile rutinei sale.

Aparat cu pulsuri electromagnetice pentru toată musculatura

935 10 3Medicii antreprenorului susțin că, în doi ani, Johnson și-a redus vârsta biologică generală cu mai mult de cinci ani și acum are inima unui tânăr de 37 de ani, pielea unui om de 28 de ani și capacitatea pulmonară și de fitness a unui tânăr de 18 ani. O altă manieră extremă de a opri timpul este utilizarea unui aparat cu pulsuri electromagnetice pe care multimilionarul îl utilizează inclusiv în locuri care de regulă rămân „nelucrate” în cadrul rutinelor obișnuite de fitness și despre care Johnson afirmă că îi întăresc musculatura peste tot. De asemenea, antreprenorul poartă ochelari care blochează lumina albastră timp de două ore înainte de a merge la culcare, la aceeași oră în fiecare zi.

Analize de sânge, RMN, ultrasunete, colonoscopii

Scopul declarat al lui Johnson este să se asigure că ficatul, creierul, rinichii, dinții, pielea, părul și tot restul funcționează ca pe vremea când avea 18 ani. Zolman supraveghează zeci de proceduri medicale la care se supune Johnson, dintre care multe sunt extreme, dureroase și măsoară rezultatele cu analize de sânge, RMN, ultrasunete și colonoscopii. Pentru medic, îmbunătățirile pe care le-au putut aduce până acum asupra corpului lui Johnson sunt doar începutul. Parte a programului, antreprenorul face exerciții de o oră pe zi, cu sesiuni de antrenament mai intense de trei ori pe săptămână. Printre verificările riguroase se numără monitorizarea temperaturii corpului în stare de trezie, glicemia, variațiile ritmului cardiac și nivelul de oxigen în timpul somnului. De asemenea, Johnson este supus unor teste regulate care vizează țintit rinichii, prostata, tiroida și sistemul nervos.

Urmează alte terapii experimentale, inclusiv genetice

935 10 4Tată a trei copii, Johnson locuiește în Venice, California, într-o casă pe care a modificat-o pentru a include o aripă medicală completă. „Ceea ce fac poate suna extrem, dar încerc să demonstrez că degradarea corpului poate fi evitată”, afirmă multimilionarul. Potrivit Bloomberg, deși detaliile sunt necunoscute, medicii lui Johnson au sugerat că antreprenorul este pe cale de a testa proceduri mult mai experimentale, inclusiv terapii genetice. Doar că toate aceste teste au avut și momente de alertă: Johnson a suferit la un moment dat o reacție alergică în timpul unei proceduri în care i s-a injectat grăsime în față, iar cu altă ocazie, grăsimea sa corporală a scăzut la trei procente, punându-l în fața riscului de a suferi de disfuncționalități ale inimii.

„Planul meu are potențialul de a ne reimagina cu toții relația cu sănătatea și cu timpul și chiar am putea fi în pragul descoperirii a ceva spectaculos, diferit și mai bun“

Extremele bogaţilor

Johnson nu este singura persoană bogată care a urmat un regim extrem în numele longevității. De pildă, miliardarul Peter Thiel, fondatorul PayPal, a devenit celebru pentru că, în dorința sa de a trăi cât mai mult a folosit transfuzii cu sânge de la tineri. De asemenea, mai mulți miliardari au investit în conservarea criogenică - înghețarea întregului corp sau doar a creierului, în speranța că viitorii oamenii de știință ar putea fi capabili să insufle o nouă viață în corpurile lor. Și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a investit peste 1 miliard de dolari în Altos Labs, o companie de biotehnologie care lucrează pentru „programarea întineririi celulare”. Tuturor acestora li se adaugă o întreagă pleiadă de celebrități - Justin Bieber, Lady Gaga sau LeBron James sunt doar câteva exemple - care cheltuiesc sume amețitoare pe tot felul de proceduri extreme pentru a încetini, a face reversibilă sau… invizibilă îmbătrânirea!