Main menu

header

957 10 1de Georgiana Mihalcea

Țara noastră a fost binecuvântată cu zone cu ape termale, izvoare minerale și aer cu calități curative unde, indiferent de vârsta pe care o avem, ne putem bucura de tratament, relaxare și odihnă. Cele mai multe dintre aceste stațiuni sunt asezate în zone absolut pitorești în mijlocul naturii, unde liniștea devine o formă de terapie. Vă prezentăm astăzi 5 din cele mai vizitate stațiuni balneare de la noi, la care vă puteţi caza și trata indiferent de anotimp.

Slănic Moldova

„Perla” din nord-estul țării

957 10 2Stațiunea balneară Slănic Moldova, situată în județul Bacău, este renumită pentru izvoarele sale sărate și apele minerale cu proprietăți terapeutice, confirmate prin obținerea a numeroase medalii internaționale. Aici cazarea se poate face pe tot parcursul anului, clima fiind temperată, cu aer foarte curat. Botezată și „Perla Moldovei”, are amenajate mofete pentru a se putea folosi în scop terapeutic gazul natural mofetic la izvoarele 3 şi 11 cu provenienţă legată de fenomenele vulcanice din Munţii Harghita. Chiar și în sezonul rece se pot face foarte multe proceduri terapeutice: tratamente cu ape minerale; aerosoli, băi cu apă minerală încălzită, inhalații cu ape minerale și medicamente adecvate prescrise, kinetoterapie, hidroterapie, psihoterapie, meloterapie, electroterapie, gimnastică medicală, mofetoterapie. Toate acestea sunt benefice în tratarea unei game largi de afecțiuni printre care amintim: gastrite cronice hiperacide, hipoacide; ulcere gastrice; colecistite, dischinezii biliare; boli cardiovasculare; probleme ale nervilor periferici; tulburări metabolice și de nutriție; afecțiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare; astm alergic, rinosinuzite cronice și multe altele. În apropiere se află Catedrala „Sfânta Treime”, un impotant monument arhitectonic, și Muzeul de Istorie și Artă din Slănic Moldova, unde puteți descoperi istoria și cultura zonei.

Sovata

Leagănul fertilității

957 10 4Sovata este celebră pentru cele șapte lacuri sărate, cel mai renumit fiind Lacul Ursu. Este o zonă ideală pentru cei care caută să se relaxeze într-un mediu natural frumos și să beneficieze de tratamentele balneare oferite de apele și lacurile sărate celebre din zonă. Tratamentele se pot efectua la baza de lângă Lacul Ursu, la baza hotelului Sovata sau cea a hotelului Aluniș. Există mai multe pachete de tratament care se pot achiziționa în stațiune, în funcție de afecțiunile dumneavoastră și în funcție de numărul de zile pe care doriți să le petreceți la Sovata. Tratamentul începe cu o consultație medicală la unul dintre doctorii din stațiune, urmată de procedurile recomandate de acesta. De menționat că nu toate procedurile necesită prescripție medicală. Spre exemplu, diferite tipuri de masaj sau programe de fitness se pot efectua fără consultație medicală sau prescripție, ele nefiind conside- rate proceduri medicale. Tratamentele la Sovata includ: băi calde, în cadă sau în piscină, cu apa sărată din lacuri; irigații cu apă sărată; împachetări/inserții cu nămol cald; masaj medical; hidroterapie; electroterapie; kinetoterapie/gimnastică medicală; fototerapie; inhalații; saună; cură nutritivă. Afecțiuni care se pot trata la Sovata sunt: boli ginecologice, în special infertilitate; afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale; stres/afecțiuni ale sistemului nervos; posttraumatisme; afecțiuni dermatologice și respiratorii; tulburări endocrine ș.a.

Covasna

Alinarea inimii

957 10 5Stațiunea Covasna este renumită pentru climatul său montan blând, putând fi vizitată indiferent de anotimp. Aici vin oameni din toate colţurile tării, trimişi de medici cardiologi pe baza recomandării medicului de familie pentru că se află un spital de cardiologie amplasat într-o pădure de pini. Dispune de facilități pentru băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare pentru cură internă, instalații pentru electro, kineto și hidroterapie, aerosoli și inhalații, gimnastică, precum și și două sanatorii pentru copii specializate în tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei. Cadrul natural din Covasna oferă o imensă bogăție de factori balneari și climaterici cu rol terapeutic: apele minerale carbogazoase, feruginoase, calcice hipotone si hipertone, respectiv mofetele cu emanații de gaze ușor radioactive. Principalele indicații terapeutice sunt: hipertensiune arterială stadiul I şi II; sechele în urma atacurilor vasculare cerebrale; sechele infarct miocardic; insuficienţă mitrală şi aortică compensată, valvulopatii, flebite superficiale şi profunde; boală varicoasă; arteriopatii periferice; afecţiuni metabolice; nevroze; afecţiuni ginecologice; disfunţii erectile; venopatii.

Borsec

Locul magic din Poiana Zânelor

957 10 6Borsec este considerată de secole stațiunea care face minuni pentru sănătatea oamenilor. Clima este temperat-continentală, temperatura medie fiind în jur de 10 grade pe parcursul anului, așadar poate fi vizitată indiferent de perioada în care ne aflăm. Oferă o gamă variată de tratamente balneare, cum ar fi băi cu apă minerală, inhalări, masaje și terapii cu nămol. Stațiunea este indicată pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare, endocrine, dischinezie biliară, boli digestive, colecistită cronică necalcaroasă, tulburări renale sau ale aparatului urinar, nevroză astenică, boli dermatologice, metabolice sau de nutriție. Toți cei care suferă de aceste afecțiuni pot beneficia de proceduri în baza de tratament a stațiunii cu ape minerale calitative. În Borsec, puteți vizita Cazinoul și Parcul Central, care sunt locuri reprezentative ale stațiunii. De asemenea, peisajul din jur include Munții Harghita, oferind posibilități pentru sporturi de iarnă și activități în aer liber.

Băile Tuşnad - oaza de vindecare din Transilvania

957 10 7Un loc scăldat în liniște, Tușnadul reprezintă o destinație potrivită pentru cei care caută vindecare și odihnă în mijlocul naturii, într-un cadru pitoresc de munte. Această stațiune din județul Harghita are o istorie îndelungată ca zonă de tratament și relaxare, fiind apreciată pentru climatul său și izvoarele termale care au nenumărate proprietăți terapeutice. Baza de tratament se bazează pe factori terapeutici naturali: ape minerale carbogazoase, mofetă, proceduri de medicină fizică şi kinetoterapie sub formă de cură balneară (terapeutică, de recuperare, profilactică primară și profilactică secundară). Aici puteți beneficia de interven- ții pentru o bază largă de afecțiuni: cardiovasculare (cardiopatie ischemică cronică, sechele după infarct miocardic la minimum trei luni după externare, hipertensiune arterială esenţială, valvulopatii forme compensate, arteriopatii periferice, boli venoase cronice); reumatismale (artrită reumatoidă, boli inflamatorii cronice, spondiloză etc.); boli ale sistemului nervos (sechele după accident vascular cerebral, nevroză astenică); afecţiuni digestive (gastroduodenită cronică, ulcer gastric şi duodenal cronic, afecţiuni ale vezicii şi căilor biliare, hepatite cronice); endocrine (hiper şi hipotiroidie, boala Basedow); metabolice și nutriție (diabet zaharat, obezitate); boli ale rinichiului și căilor urinare, boli respiratorii şi boli profesionale. În apropiere se află păduri încă generoase și zone montane ideale pentru drumeții și activități în aer liber. Lacul Sfânta Ana, un lac vulcanic, este una dintre atracțiile naturale deosebite din apropiere. Tot aici se află și Biserica Romano-Catolică „Sf. Aloysius”, care datează din secolul al XVIII-lea și reprezintă o parte importantă a moștenirii culturale a regiunii.