Main menu

header

962 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Când vine vorba despre dezvoltare personală și de atingerea obiectivelor, mulți oameni cred că este nevoie de planuri și de acțiuni grandioase și de pași mari. Dar adevărul este că micile obiceiuri practicate zilnic sunt cele care modelează în mod real viitorul, grație puterii lor asupra psihicului uman.

Pași mai ușor de gestionat

Oamenii sunt ființe ale obiceiurilor și nu au altceva de făcut decât să le adopte pe cele bune, simple și rapide, care contează în mod real pe termen lung. Potrivit lui Charles Duhigg, autorul cărții „Puterea obișnuinței”, obiceiurile reprezintă aproximativ 40% din acțiunile zilnice ale ficăruia. Aceasta înseamnă că o parte semnificativă a vieții este „pe pilot automat”, controlată de rutinele formate. Specialiștii recomandă pași mici, mult mai ușor de gestionat, care durează câteva minute și au o importanță uimitoare, odată stabiliți ca reflexe. De exemplu, dacă doriți să vă formați obiceiul de a vă trezi mai devreme cu 15 minute, începeți prin a seta alarma cu cinci minute înainte de ora standard. După cum atestă experții, trezirea mai devreme limpezește mintea, face întreaga zi mai organizată și ferește de un surplus de stres. Totodată, a planifica ziua dimineața sau chiar cu o seară înainte, timp de câteva minute, îmbunătățește abilitățile de organizare în doar câteva zile.

Reacții pozitive în lanț

962 10 2Un aspect foarte important al obiceiurilor este că acestea sunt în majoritatea cazurilor interconectate. Mai precis, atunci când se formează unul nou, acesta poate avea un efect de domino și poate duce la alte schimbări pozitive în viața de fiecare zi. Unul dintre cele mai bune exemple este sportul. Chiar dacă nu toată lumea își propune să bată recorduri, câteva minute de exercițiu sunt un bun început și pentru detensionare fizică și nervoasă, și pentru flexibilitate, și pentru starea de energie a organismului. Iar faptul că exercițiile fizice, chiar de câteva minute zilnic, ajută organismul să secrete mai mult hormon al fericirii este de natură în foarte multe cazuri să dea impuls pentru o dietă mai sănătoasă, iar efectele acesteia se resimt major în tot organismul. Cine începe să mănânce mai sănătos va descoperi curând că are mai multă motivație pentru a fi mai productiv la locul de muncă, așadar, marile evoluții profesionale pot începe simplu, de la câteva minute de exercițiu fizic care declanșează reacții pozitive în lanț.

Răgaz pentru creier și găsirea de soluții

962 10 3Obiceiurile joacă un rol în modelarea relațiilor și a conexiunilor sociale, extrem de importante pentru orice obiectiv de dezvoltare personală. De exemplu, în loc de o reacție generată de presiunea de la locul de muncă, oricine poate încerca să închidă ochii și să se deconecteze pentru doar cinci minute. Efectul este acela de răgaz pentru creier și găsirea de soluții. Tot câteva minute, alocate unui proiect care nu este pe lista celor plăcute, poate face minuni pentru psihicul degrevat de sarcina dezagreabilă. Un alt secret profesional al persoanelor care reușesc să-și transforme viața prin obiceiuri de câteva minute este de a aștepta puțin înainte de a răspunde e-mailurilor. În acest scurt răstimp, se respiră adânc, cu mintea concentrată pe ceva pozitiv, iar reacțiile la respectivele misive ale poștei electronice se vor schimba semnificativ.

Scrisul generează idei

962 10 4Scrisul de mână are efecte formidabile - limpezește ideile, activează zone ale creierului care nu pot fi activate de altceva și antrenează memoria fotografică, accelerând învățarea. Două obiceiuri de câteva minute zilnic pot face o mare diferență pe termen lung. În primul rând, se poate folosi scrisul de mână la locul de muncă, pentru notarea ideilor care pot surveni fulgerător și se pot pierde în tumultul unei ședințe. Odată ce mintea învață că fiecare idee este scrisă, va începe să umple spațiul cu altele, din ce în ce mai noi și mai evoluate. De asemenea, tot de câteva minute este nevoie pentru a ține un jurnal de serviciu. Odată notate anumite lucruri care se întâmplă și care se pot dovedi importante, consultarea jurnalului la sfârșitul unei zile poate oferi un tablou foarte relevant al ierarhiilor, comportamentelor și altor repere ale relațiilor de la job. Un excelent exercițiu este, de asemenea, notarea aleatorie, timp de câteva minute, a tuturor cuvintelor pozitive care vin în minte în acest răstimp. Cine își fixează acest obicei poate să ajungă să constate că i s-au îmbunătățit percepția asupra lumii, starea de spirit și mentalitatea.

Ce poate deveni un cuvânt pe zi…

962 10 5Ca și în dreptul scrisului, omul nu a inventat încă ceva care să se compare, ca efecte, cu cititul. Câteva minute de citit în fiecare zi fac minuni pe termen lung. Cei care încearcă acest scurt exercițiu pot fi captivați de ceea ce citesc și pot prelungi „termenul”, ceea ce este un avantaj în toată regula. De asemenea, prin citit se poate învăța ceva nou, în timp chiar și o limbă străină, ceea ce este remarcabil din perspectiva oricărui angajator și poate genera satisfacții personale și profesionale enorme. Potrivit specialiștilor, este nevoie doar de cinci minute zilnic, care eventual pot fi prelungite, în care se poate învăța câte un cuvânt nou în altă limbă.

Ordinea care restartează

La nivel fizic există câteva obiceiuri de câteva minute care au efecte nebănuite, chiar dacă la prima vedere sunt foarte simple. De pildă, la primele ore ale dimineții se poate respira adânc afară sau în fața ferestrei. Rezultatul este o minte mult mai ordonată și un echilibru interior mai bun. Dacă acest obicei este urmnat și de rutina de câteva minute de a ordona camera de dormit, cu atât mai bine. Acesta este un alt obicei cu efecte benefice, în special asupra psihicului, care prioritizează activitățile de peste zi. De asemenea, se pot folosi câteva minute pentru o activitate de rutină, cum este curățarea unui spațiu mai dificil din casă sau golirea și curățarea unui sertar în orice cameră. După cum este binecunoscut, anumite gesturi făcute automat ajută creierul să se restarteze. Și tot de câteva minute este nevoie pentru rotirea umerilor înainte și înapoi. Odată adoptat acest obicei, poate deveni chiar un miniantrenament, cu efecte remarcabile asupra tensiunii acumulate peste zi.

Numai 5 minute de „autosondare” pe zi sunt suficiente pentru a vă evalua corect şi obiectiv creşterea personală

Majoritatea oamenilor au nevoie de câteva minute pentru a se adresa puterii superioare de deasupra umanităţii…

Reflecţia profundă relevă dezvoltarea personală

În ritmul trepidant al vieții actuale, a petrece câteva minute pe zi pentru a „descâlci” tot ceea ce înseamnă acumulare de tehnologie poate face minuni. Mai precis, potrivit experților, se poate aloca un mic răstimp zilnic pentru a șterge toate fotografiile care nu trebuie păstrate de pe smartphone sau din computer și poate chiar de a curăța profilurile de pe rețelele sociale - de altfel, o reducere de doar câteva minute a timpului petrecut pe acestea va crea un reflex benefic de petrecere a acelui timp „economisit” pentru propria bunăstare. Totodată, a reflecta profund, conectat cu propria persoană, este un obicei benefic pe termen lung. Experții afirmă că doar cinci minute de „autosondare” pe zi sunt suficiente pentru a se evalua corect și obiectiv creșterea personală.