de Dana Purgaru
Toată lumea știe cum arată găluștele clasice, din griș și din ou, și mulți se pricep să le și prepare. Însă puțină lume cunoaște faptul că acestea pot fi gătite și altfel, din mălai, din brânză și chiar și din carne. De aceea vă prezentăm câteva idei care, cu siguranță, vi se vor părea interesante și apetisante.
Din carne
Ingrediente: 2 gălbenuşuri, 1 lingură cu unt, sare, piper, 4-5 linguri cu carne tocată, miezul de la 1 felie de pâine înmuiat în lapte și stors și 2 linguri cu orez.
Mod de preparare: se pun gălbenușurile într-un castron și se freacă bine cu untul, sarea, piperul, carnea tocată, miezul de pâine și orezul. Din această compoziție se modelează găluște, care se fierb în supă.
Slovace
Ingrediente: 600 g cartofi, 250 g făină, 1 ou, 250 g brânză de oaie, 150 g cartofi fierți, 250 ml smântână, 100 g unt, ceapă, sare.
Mod de preparare: cartofii se fierb întregi. Se combină untul cu puțină sare, brânză, ceapă și o lingură cu smântână. Cartofii fierți și curățați de coajă se dau prin răzătoare, se combină cu oul, făina și se frământă un aluat care se lasă la dospit. Acesta se împarte în bucăți mici, egale, ce se întind cu sucitorul. Se pune compoziția din brânză în centrul fiecărei bucăți de aluat, se înfășoară, iar marginile se lipesc apăsând cu furculița. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare timp de cinci minute. Tradițional, se servesc cu slănină prăjită mărunțită și cu ceapă verde tocată, dar sunt bune și cu zahăr.
Din cartofi
Ingrediente: 3 cartofi, 1 ou, 50 g unt, 200 g făină, 1 lingură cu amidon, sare, piper, nucșoară.
Mod de preparare: cartofii se fierb în coajă în apă cu sare, apoi se curăță de coajă și se pasează. După ce se răcesc se pun oul, untul, sarea, piperul și nucșoara, după gust. Se amestecă și se încorporează făina și amidonul, după care se frământă un aluat puțin lipicios. Se rup bucăți din aluat, se modelează sub formă de bile şi se fierb 15 minute în apă clocotită. Se pot servi la mâncare cu sos.
Cu ficat
Ingrediente: 300 g ficat, 1 ou, 1 felie de franzelă, sare și piper.
Mod de preparare: ficatul se pune la fiert și apoi se dă prin mașina de tocat, împreună cu miezul de pâine înmuiat în apă și stors. Se adaugă oul, puțină sare și puțin piper și se amestecă bine. Se modelează găluște și se pun la fiert în supă.
Din cartofi cu prune sau caise
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1/2 kg prune tăiate jumătăți sau caise taiate în patru, 2 gălbenușuri, 4 linguri cu făină, sare, 4 linguri cu pesmet, zahăr, nuci măcinate și 100 g unt.
Mod de preparare: cartofii de fierb în coajă, se curăță și se toacă în mașina de tocat sau se zdrobesc bine. Se adaugă făina, gălbenușurile, sarea și se face un aluat omogen. Se ia din aluat cât încape în palmă, se modelează rotund, se pun în mijloc una-două jumătăți de prune sau de caise se adaugă aluat și se modelează sub formă de mingiuță. Se fierb găluștele în apă clocotită cu puțină sare. Se scot, se scurg bine, se tăvălesc în pesmet înmuiat în unt fierbinte și se presară deasupra zahăr amestecat cu nuci măcinate.
Cu mălai
Ingrediente: 650 ml apă, 1 linguriță cu sare, 170 g mălai, 100 g unt, 1 ou, 1 gălbenuș, piper, parmezan.
Mod de preparare: se face o mămăligă din apă, sare și mălai. Separat, se topește jumătate din cantitatea de unt în care se adaugă mălaiul, gălbenușul, piper și sare, după gust. Se formează găluște, care se fierb în tranșe, în apă clocotită, cinci minute. Se servesc ca garnitură, cu parmezan ras deasupra.
Cu urdă și spanac
Ingrediente: 100 g spanac opărit, 100 g urdă mărunțită sau brânză de vaci, 100 g griș, 1 ou, 1 cățel de usturoi tocat sau ceapă verde mărunțită.
Mod de preparare: se amestecă bine toate ingredientele până devin o pastă groasă. Se formează găluște, care se pun la fiert în apă clocotită. Când se ridică la suprafață sunt gata.
Pentru ca găluștele pentru supă să nu iasă tari, acestea se pun în zeama care clocotește imediat după prepararea lor. Dacă au ieșit totuși tari, dați focul mic, turnați apă rece peste ele şi acoperiți oala cu capac