Main menu

header

  Sunt cerute şi consumate în cele mai exclusiviste restaurante şi hoteluri din lume. Preţurile lor depăşesc imaginaţia, dar se justifică prin metodele specifice de preparare şi mai ales prin raritatea ingredientelor. Iată câteva dintre cele mai luxoase preparate ce fac deliciul celor cu dare de mână.

Foie Gras

  Celebrul pateu Foie Gras se prepară din ficat de gâscă sau de raţă. Pentru a obţine această delicatesă, trebuie ca păsările să fie hrănite printr-un mecanism special. După ce acestea sunt sacrificate, ficatul lor trebuie scufundat într-o baie de lapte cu miere, ce îi conferă o aromă specială şi îi măreşte dimensiunea şi cantitatea de grăsime conţinută. Acest preparat seamănă cu untul, dar are un gust mult mai delicat şi mai rafinat. Poate fi consumat rece sau cald.

Caviarul Beluga

  Un kilogram din această delicatesă ajunge la preţuri mai mari de 5.000 de dolari. Caviarul se obţine din icrele nisetrului Beluga, ce trăieşte mai ales în Marea Caspică. Pentru ca acest peşte să ajungă la maturitate e nevoie de mai bine de 20 de ani, timp în care poate atinge o greutate de două tone. Are cele mai mari icre folosite pentru caviar. Caviarul Beluga se serveşte simplu, pe bucăţi mici de pâine prăjită. Atunci când sunt mestecate, icrele se sparg şi eliberează o aromă extraordinară de peşte sărat.

Trufele albe

  Trufele sunt ciuperci care cresc sub pământ, iar pentru descoperirea şi culegerea lor se folosesc câini foarte bine antrenaţi în acest sens. Trufele sunt de mai multe tipuri, dar cele albe sunt cel mai scumpe. De obicei se folosesc bucăţi mici de trufe albe pentru aromatizarea anumitor preparate. Pe piaţă se găseşte ulei de trufe, obţinut prin scufundarea ciupercilor în grăsime vegetală de bună calitate.

Peştele Fugu

  Peştele Fugu este considerat delicatesă în Japonia. Însă, dacă nu este bine gătit, poate fi fatal. O cantitate foarte mică din otrava conţinută de acest peşte poate omorî un bărbat în toată firea. Pentru a-l putea găti, un bucătar trebuie să aibă cursuri de pregătire şi să obţină un certificat. Consumatorii de Fugu spun că are un gust nemaipomenit, dar şi că este un adevărat afrodiziac.

Şofranul, regele condimentelor

  Şofranul este cel mai scump condiment din lume, preţul unui kilogram ajungând la peste 4.000 de dolari. Şofranul se culege cu mâna, iar seminţele lui sunt folosite pentru a da culoare şi aromă celor mai rafinate preparate. Are un gust uşor amar şi o savoare dulce.
Cristina Tache
Carnea de vacă Kobe

  Carnea de vită Kobe se obţine de la specia bovină Wagyu, crescută numai în regiunea Hyogo, din Japonia. Reţeta de preparare şi creştere a vitei este secretă şi se face conform unei tradiţii străvechi. Un kilogram de carne de vacă Kobe ajunge până la 600 de dolari. Această carne are cel mai mare conţinut de grăsimi nesaturate dintre toate tipuri de carne de vită. Se pare că unul dintre secretele acestui produs este că producătorii masează zilnic văcuţele!