de Dana Purgaru
În Dicționarul Explicativ, șerbetul este descris drept un preparat alimentar făcut din sirop de zahăr bine legat și frecat, colorat și aromat cu diferite esențe sau sucuri de fructe. Însă, în Dicționarul Gusturilor, pe care fiecare dintre noi îl poartă în suflet, șerbetul este, cu siguranță, un preparat ce amintește de copilărie, de vacanțe, de bunici, de vizite și de veri toride, îndulcite cu celebrul desert răcoros servit pe lingură și scufundat în apă rece ca gheața. Și pentru că uneori este bine să devenim nostalgici, mai ales atunci când vremea ne toropește, vă prezentăm câteva rețete de șerbet așa cum numai bunicile noastre știau să le prepare.
De trandafiri
Ingrediente: 250 g petale de trandafiri de dulceață, 1 litru de apă, 1 kg zahăr, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se fierb petalele în apă și se lasă până a doua zi. Se strecoară și se iau trei pahare cu zeamă în care se adaugă zahărul. Se pune la foc mic, iar după ce se leagă bine, se dă deoparte, se lasă să se răcorească, apoi se freacă bine. În timp ce se face asta, se adaugă o lingură cu zeamă de lămâie. Această rețetă se poate prepara și cu flori de salcâm.
De cafea
Ingrediente: 1 kg zahăr, 1 pahar cu apă, vanilie, 5 lingurițe cu cafea foarte tare.
Mod de preparare: se fierbe cafeaua într-un pahar cu apă până scade la jumătate, se lasă să se limpezească și se strecoară. Se pune apa cu zahărul să fiarbă, se adaugă vanilia și esența de cafea și se fierbe până ce se leagă foarte bine. Se dă deoparte, se lasă să se răcorească, apoi se freacă bine până se obține o pastă.
De mentă
Ingrediente: 1 litru apă, circa 50 de frunze de mentă sau mai multe, după preferințe, 1 kg zahăr, zeama de la 1 lămâie.
Mod de preparare: se fierb frunzele de mentă, apoi se lasă peste noapte în vasul acoperit. Se strecoară foarte bine și se pune iar la fiert. Se adaugă zahărul, se lasă să se topească, apoi se grăbește focul până ce compoziția se leagă. Se adaugă zeama de lămâie și se lasă la răcorit, după care se freacă foarte bine.
De alune
Ingrediente: 1 kg zahăr, 100 g alune curățate, prăjite, pisate fin în 0,5 l apă și stoarse printr-un tifon, 3 pahare cu apă.
Mod de preparare: se pune zahărul și trei pahare cu apă la fiert până se obține un sirop legat. Se îndepărtează spuma. Se ia de pe foc și se lasă la răcorit. Se freacă bine și în acest timp se adaugă treptat alunele. Compoziția trebuie să devină o pastă albă.
De căpșuni
Ingrediente: 250 ml suc de căpșuni bine strecurat, 1 kg zahăr, 1 lămâie.
Mod de preparare: se pune zahărul cu sucul de căpșuni să fiarbă la foc iute până se leagă foarte bine. Se adaugă zeama de lămâie și se lasă să mai dea câteva clocote. Se dă deoparte și, după ce s-a răcorit, se freacă bine. Această rețetă se poate prepara și din zmeură ori mure.
De ciocolată
Ingrediente: 1 kg zahăr, 2 pahare cu apă, zeamă de lămâie, 100 g ciocolată neagră rasă.
Mod de preparare: se fierbe apa cu zahărul până ce se leagă bine. Se adaugă zeama de lămâie. Se dă deoparte, se lasă să se răcorească, se freacă foarte bine, se adaugă ciocolata și se continuă frecatul până se obține o pastă.
De caise
Ingrediente: 1 kg caise, 1 litru apă, 1 kg zahăr, vanilie.
Mod de preparare: se îndepărtează sâmburii caiselor, se sparg și se pisează bine miezul. Acesta se fierbe împreună cu caisele în apă, se strecoară, iar zeama se fierbe împreună cu zahărul și cu vanilia. Când e bine legat se dă deoparte și când e răcorit se freacă bine.
De portocale
Ingrediente: 2 portocale, 1 kg zahăr, 1 pahar cu apă.
Mod de preparare: se rade coaja galbenă de la portocale, se storc, iar sucul se strecoară. Se pune zahărul la fiert cu un pahar cu apă. După ce se leagă se adaugă un pahar cu zeamă de portocale și se fierbe până ce se leagă bine. Se dă deoparte, se lasă să se răcorească și se freacă bine. Se adaugă coaja rasă și se continuă frecarea.
De lămâie
Ingrediente: 2 pahare cu apă, 1 kg zahăr, zeama și coaja rasă de la 1 lămâie.
Mod de preparare: se pune apa cu zahărul să fiarbă, și după ce s-a legat siropul se dă deoparte. După ce s-a răcorit se freacă foarte bine. Când începe să-și schimbe culoarea se adaugă zeama și coaja de lămâie, apoi se continuă frecatul.
De zahăr ars
Ingrediente: 1,3 kg zahăr, 2 pahare cu apă, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: 300 g zahăr se pun la ars și se sting cu apa. Când e gata siropul se toarnă restul de zahăr și se lasă pe foc domol. Se dă apoi focul iute și se pune zeama de lămâie. Când s-a legat bine se dă deoparte. După ce se răcorește se freacă bine.
De tei
Ingrediente: 1 l apă, 500 g flori de tei, 1 kg zahăr, 1 lămâie.
Mod de preparare: florile se fierb într-un litru de apă timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se pune iar la fiert. Se adaugă zahărul și, după ce acesta se topește, se dă focul iute, până se leagă. Se pune zeama de lămâie, se amestecă și se dă deoparte ca să se răcorească. Se freacă apoi bine, până ce se încheagă.
PONT. Șerbetul se păstrează în cămară, în borcane cu capac.