de Raluca Grințescu
Printre deliciile toamnei se numără și dulcețurile aromate, pe care vă invităm să le preparați spre a le servi celor dragi.
Mostardă de mandarine
Ingrediente: 1 kg mandarine, 600 g zahăr, 150 ml apă, zeama de la o jumătate de lămâie, esenţă de muştar.
Mod de preparare: mandarinele le spălați bine, le scoateți codiţele şi le înţepați cu scobitori; le puneți într-o cratiţă la macerat cu zahărul şi zeama de lămâie. A doua zi le puneți la foc mic, amestecând şi adăugând apă (dacă este nevoie mai adăugaţi în plus), iar în momentul în care începe să fiarbă opriți focul şi dați deoparte. A treia şi a patra zi repetați operaţiunea, iar în a cincea zi adăugați după fierbere cinci picături de esenţă de muştar, amestecați bine şi puneți totul în borcane spălate şi sterilizate şi le închideți ermetic! Această mostardă este o specialitate din Italia şi se serveşte alături de brânzeturi de calitate, de carne fiartă sau alături de aperitive!
Gem de pepene galben cu caise
Ingrediente: 800 g pepene galben, 500 g caise, 500 g zahăr, zeama de la 1/2 lămâie.
Mod de preparare: spălați pepenele şi îl tăiați în două. Cu o linguriţă scoateți sâmburii din mijloc, apoi tăiați felii, îndepărtați coaja şi tăiați cubuleţe. Caisele le spălați, le despicați în două şi scoateți sâmburii. Atât pepenele, cât şi caisele le puneți, pe rând, în blender timp de 20-30 de secunde, până se fac pastă. Turnați pasta de pepene şi de caise într-un vas, adăugați zahărul şi zeama de lămâie şi amestecați. Puneți pe foc şi lăsați să fiarbă aproximativ 50 de minute. Când începe să fiarbă îndepărtați cu o paletă spuma formată. Amestecați din când în când, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Turnați gemul obţinut în borcane sterilizate, înşurubați bine capacul şi puneți borcanele într-o pătură până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Gem de struguri
Ingrediente: 1 kg struguri negri, de preferat, 450 g zahăr, sucul de la 1 lămâie.
Mod de preparare: se aşază strugurii într-o cratiţă mare şi se dau la foc mic, acoperiţi, cinci minute, până când încep să se înmoaie. Cu un zdrobitor de cartofi sau cu o furculiţă, se pasează strugurii. Se mai lasă pe foc zece minute, amestecând şi pasând strugurii din când în când. Se aşază deasupra unui bol un filtru de ceai sau un ştergar de bucătărie, apoi se strecoară compoziţia în bol. Se lasă să se scurgă cel puţin o oră sau, de preferat, peste noapte. Cântăriţi sucul obţinut (ar trebui să fi obţinut aproximativ 600 ml) şi turnaţi-l într-o cratiţă împreună cu zahărul şi cu sucul de lămâie. Daţi la foc mare şi lăsaţi să fiarbă. Luaţi orice spumă care apare pe parcurs şi lăsaţi compoziţia să fiarbă până ce temperatura ajunge la 105 grade Celsius (folosiţi un termometru pentru zahăr). Dacă nu aveţi unul, puneţi o farfurie mică în congelator timp de cinci minute, apoi turnaţi puţin sos fierbinte pe farfurie. După un minut, atingeţi sosul cu degetul; dacă gemul face cute vagi, înseamnă că este gata. Se toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate. Se va păstra închis până la trei luni.
Dulceață de smochine
Ingrediente: 1,5 kg smochine, 500 g zahăr, zeama de la 1 lămâie, 1/2 lămâie tăiată în felii, 6 bucăți de cuişoare.
Mod de preparare: smochinele se spală, se rup codiţele, se înţeapă cu furculiţa, se aşază într-o cratiţă împreună cu zahărul în straturi alternative smochine-zahăr, se lasă o oră la rece, după care se pun la fiert. Când s-a topit zahărul se adaugă cuișoarele, zeama de lămâie şi se amestecă încontinuu să nu se lipească. Spre sfârşit se adaugă feliile de la o jumătate de lămâie şi se fierbe până când se obţine consistența dorită pentru sirop. Când dulceaţa este gata se ia spuma, se lasă să se răcorească puţin, se toarnă în borcane, se închid perfect şi se ţin cinci minute să se sprijine pe capace, pentru ca fructele să nu cadă la fundul borcanelor. Borcanele trebuie să fie spălate şi zvântate foarte bine.
Dulceaţă de prune umplute cu nuci, scorţişoară şi cardamom/anason
Ingrediente: 1,6-1,7 kg prune, 1,5 kg zahăr tos, 80 g zahăr farin, 1 lingură cu scorţişoară măcinată, 1 baton de scorţişoară, seminţe de cardamom (sau anason stelat), 30/40 nuci sau miez de nucă, 700 ml apă plată.
Mod de preparare: se spală prunele şi se zvântă pe un prosop curat. Se pregăteşte oala în care se face dulceaţă şi se pune la fiert apa cu zahărul. În timp ce siropul fierbe, se pregătesc prunele pentru baia în „piscina” dulce/aromată. Se taie un căpăcel mic în partea de sus a prunei şi cu un cuţitaş ascuţit se scoate sâmburele. Apoi miezul de nucă se stropeşte cu puţină apă şi se tăvăleşte prin zahăr pudră amestecat cu scorţişoară măcinată. Se umple orificiul din fiecare prună cu miez de nucă. Se face testul picăturii pentru verificarea densităţii siropului. Dacă siropul s-a legat se vor pune prunele în oală. Se adaugă batonul de scorţişoară şi apoi seminţele de cardamom. Nuca rămasă, dacă aţi avut mai multă, se adaugă şi ea în oală. Se fierbe dulceaţa la foc mic, amestecându-se cu multă grijă, pentru a nu se strivi prunele. Se acoperă oala cu un prosop ud, bine stors. Se toarnă rece în borcane sterilizate în prealabil.
Gem de corcoduşe galbene
Ingrediente: pentru 12 borcane de 350 g: 6 kg corcoduşe bine coapte, 1,5 kg zahăr pentru gem, 200 g zahăr pentru nectar, 1 plic cu sare de lămâie, 2 plicuri gel fix 3:1.
Mod de preparare: se pun corcoduşele în apă rece, se spală bine şi se scot din apă bine scurse, direct într-o oală mare. Adăugaţi 500 g zahăr şi puneţi oala la fiert la foc mic, amestecând din când în când, cam o oră. Daţi corcoduşele cu tot cu zeamă printr-o sită cu găuri mai mari şi puneţi la fiert totul, la foc mic, încă 15-20 de minute, să se mai lege. Amestecaţi 1 kg zahăr cu gel fix şi cu sarea de lămâie, adăugaţi totul peste gem şi mai fierbeţi trei-patru minute (conform indicaţiilor de pe plic). Puneţi borcanele curate şi uscate într-o cratiţă, pe un şervet de bucătărie, apoi completaţi cu apă până la 4-5 cm înălţime şi aşezaţi cratiţa pe ochiul mic al aragazului, lângă oala în care fierbe gemul. Când s-au înfierbântat borcanele, puneţi gemul cu un polonic până se umplu cât mai bine, să rămână cât mai puţin aer. Gemul pare moale, dar când se răceşte se leagă bine. Închideţi capacele şi duceţi borcanele cu tot cu cratiţă lângă locul unde vor sta. Luaţi fiecare borcan în mână într-un prosop şi strângeţi foarte bine capacul, apoi puneţi-le pe toate în cuib. Acoperiţi cu perne şi pături să stea la sterilizat până a doua zi.
PONT. Este bine ca dulcețurile să se prepare în cantități mici (o dată), 1 kg, cel mult 1,250 kg zahăr, pentru a avea o culoare frumoasă, deschisă!