de Raluca Grințescu
Bucătăria pakistaneză se poate caracteriza drept un amestec rafinat de gastronomii, fiind cunoscută după bogăţie şi savoare. Reţetele pakistaneze se diferenţiază prin aroma deosebită şi condimentele speciale fără de care nu ar avea gustul specific. Vă prezentăm câteva specialităţi care fac înconjurul lumii.
Dal - linte pregătită în manieră indiană
Ingrediente: 1 conservă (400-450 g) cu linte, 1-2 lingurițe cu amestec de condimente pentru dal, 1-2 lingurițe de curcuma, 1 ceapă roșie, 1 roșie bine coaptă, 1 ardei gras mic, 2 fire de ceapă verde, 1/2 legătură de pătrunjel (sau coriandru), 2 linguri cu ulei vegetal, sare după gust.
Mod de preparare: încingeți alte două linguri cu ulei într-un wok și căliți amestecul de condimente unu-două minute la foc mediu, pentru eliberarea aromelor. Răsturnați în tigaie conținutul conservei de linte (inclusiv lichidul). Adăugați curcuma și fierbeți totul două minute la foc mediu. Adăugați pe rând în tigaie ardeiul gras, ceapa verde, roșia, amestecând după fiecare ingredient adăugat. Dați focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încet, amestecând sporadic zece minute. Îndepărtați capacul și mai lăsați să fiarbă ușor până când ajungeți la consistența dorită. Potriviți de sare. Luați tigaia de pe flacără, adăugați pătrunjelul, puneți capacul și lăsați-o să se odihnească două-trei minute. În farfuria de servire puneți peste lintea astfel pregătită ceapa roșie caramelizată în ulei vegetal. De regulă, dalul se servește cu garnitură de orez sau cu pâine indiană.
Curry de vinete cu piept de pui
Ingrediente: 250 g piept de pui dezosat şi fără piele, 1 vânătă de 300 g, 1 ceapă galbenă medie, curăţată şi feliată, 6-8 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi, 1 bucată de ghimbir de 1 cm curăţat şi dat pe răzătoare, 2 roşii fără pieliţă tocate mărunt, 1 lingură cu chimion măcinat, 1/2 linguriţă cu seminţe de coriandru măcinate, 1/2 linguriţă cu fulgi de ardei iute uscat (sau chilli), 1/4 linguriţă cu turmeric (curcuma), 1/4 linguriţă cu Garam Masala (amestec de mirodenii), 2 linguri cu ulei vegetal (din sâmburi de struguri, dar poate fi şi de floarea-soarelui), 1 linguriţă cu zeamă de lămâie, 1/2 legătură de pătrunjel verde (sau frunze de coriandru) tocat, sare după gust.
Mod de preparare: tăiaţi pieptul de pui în cuburi de doi centimetri. Într-un wok - doar uns cu ulei - puneţi la călit ceapa, usturoiul, coriandrul, fulgii de ardei şi carnea de pui. Când carnea începe să se albească adăugaţi curcuma şi chimionul şi căliţi totul la flacără medie, opt-zece minute, amestecând. Adăugaţi ghimbirul, roşiile tocate (cu tot cu zeama lăsată), sarea şi lăsaţi să fiarbă totul cinci minute - nu uitaţi să amestecaţi. Adăugați uleiul şi mai fierbeţi încă cinci minute, amestecând (dacă sosul are tendinţa să se îngroaşe prea tare, puteţi adăuga 1/4 cană cu apă). Adăugaţi vânăta spălată şi tăiată în cuburi de un centimetru (vânăta trebuie tăiată chiar înainte de a o adăuga în compoziţie. În caz contrar se oxidează rapid, înnegrindu-se). Fierbeţi totul (parţial acoperit) cam 10-15 minute (până când vânăta este pătrunsă). La final stropiţi totul cu zeamă de lămâie, presăraţi Garam Masala şi adăugaţi frunzele de pătrunjel. Ca garnitură merge orez Basmati.
Raita - sos de iaurt cu mentă
Dacă în Levant şi în sudul Balcanilor vă veţi întâlni cu Tzatziki (sosul de iaurt cu castraveţi şi usturoi), în Pakistan, India şi Bangladesh veţi descoperi Raita. Există foarte multe varietăţi, toate având în comun iaurtul. Poate conţine diverse legume (roşii, ceapă, castraveţi, morcovi, dovleci, cartofi), ierburi (mentă, spanac) şi chiar fructe (ananas, banane, mango, struguri). Uneori se condimentează cu chimion, usturoi, ghimbir, muştar negru, ardei iute, alteori, nu.
Ingrediente: 150 g iaurt natural (conţinutul de grăsime contează mai puţin, sosul este destul de fluid), 1 legătură de frunze proaspete de mentă, 2 fire de ceapă verde (opţional, pentru decor), 1 castravete mediu (tot opţional, întrucât se poate face şi fără), 1/4 linguriţă cu sare, 2 linguri cu ulei de măsline (extravirgin, de preferat), 1 praf de piper amestec (roşu, verde, alb, negru) proaspăt râşnit, pentru decor.
Mod de preparare: desprindeţi frunzele de mentă de pe tulpini, spălaţi-le şi scurgeţi-le bine. Tocaţi fin menta. Dacă vreţi să adăugaţi şi castravete, trataţi-l la fel ca pentru Tzatziki. Amestecaţi viguros menta (şi eventual castravetele) cu iaurt, potriviţi de sare. Adăugaţi uleiul de măsline şi amestecaţi până se încorporează tot uleiul şi obţineţi un amestec omogen. Decoraţi cu frunze de mentă, inele de ceapă verde şi piper proaspăt măcinat. Se ţine la rece până în momentul servirii. Este un foarte bun acompaniament pentru mâncărurile picante pe bază de pui, miel sau legume. Se poate folosi şi ca sos pentru înmuiat lipia specifică indiană (naan).
Pui Tandoori
Puiul Tandoori este o specialitate culinară comună în subcontinentul indian, dar și în alte zone ale Asiei (Malaiezia, Singapore, Indonezia), provenită din Punjab. În rețeta originară, carnea de pui este marinată în iaurt și într-un amestec complex de condimente, Tandoori Masala, apoi este gătită la temperaturi ridicate într-un cuptor de lut botezat tandoor.
Ingrediente: 1/2 piept de pui dezosat (cam 300 g), 1-4 lingurițe cu pastă Tandoori (în funcție de cât de condimentat vreți să iasă puiul), 1 linguriță cu ulei din sâmburi de struguri. Pentru garnitură: 100 g orez prefiert (la punguță), 1/2 lămâie, 1 l apă, 1/2 linguriță cu sare, 1 lingură cu ulei de măsline.
Mod de preparare: tăiați carnea în fâșii cât mai apropiate ca dimensiuni. Masați bine fâșiile de carne cu pastă Tandoori și lăsați-le la rece - dacă sunteți grăbiți, 20 de minute sunt suficiente. Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă și aruncați fâșiile de carne în uleiul încins. Căliți carnea la foc iute, întorcând-o pe toate părțile, două-patru minute, până când își schimbă culoarea. Reduceți focul la mediu, acoperiți tigaia și lăsați carnea să se pătrundă, amestecând din când în când încă cinci-şase minute. Îndepărtați capacul, măriți flacăra și căliți carnea amestecând continuu, până când se evaporă tot lichidul. Pentru garnitură puneți apă cu sare la fiert, iar când începe să clocotească adăugați jumătatea de lămâie și punguța cu orez. Fierbeți orezul conform timpului indicat pe ambalaj, scurgeți-l, apoi răsturnați conținutul punguței într-un bol încăpător, adăugați uleiul de măsline și amestecați energic.