de Raluca Grințescu
Sunt persoane care adoră să gătească „la rece” salate, mâncăruri sau deserturi. Nu este imposibil să faceți și torturi fără a folosi cuptorul. Astăzi vă prezentăm câteva dulciuri care vă vor uimi prin arome și prin texturi deosebite. Avantajul este că se prepară mai repede și fără a vă umfla factura la curent.
Caramele cu cocos
Ingrediente: 400 g stafide (brune sau amestecate cu stafide aurii), 100 g nucă de cocos răzuită (o găsiţi în magazine).
Mod de preparare: totul se dă prin maşina de tocat carne şi rezultă o pastă care se întinde frumos şi din care puteţi face pătrăţele sau orice alte forme fanteziste care vă vin în minte. Lăsaţi-le puţin la rece şi vor fi numai bune de servit oaspeţii sau familia sau pentru purul dumneavoastră răsfăţ dulce!
Bombițe de susan
Ingrediente: 300 g seminţe de susan, 350 g făină integrală, 250 g miere.
Mod de preparare: totul se frământă bine cu câteva picături de ulei de măsline, până se formează o cocă. Se rup bucăţi mici din ea, se fac biluţe şi se dau prin seminţe de susan.
Bombițe cu stafide
Stafidele (câte doriţi) se dau prin maşina de tocat carne până devin o pastă, apoi se fac biluţe mici şi se tăvălesc prin nucă de cocos rasă ori prin nucă simplă tocată.
Bomboane din curmale
Ingrediente: curmale fără sâmburi.
Mod de preparare: se dau prin maşina de tocat carne, devin pastă, se frământă cu puţină pastă de migdale sau cu unt, apoi totul se întinde ca o foaie de prăjitură şi se taie în pătrăţele sau în alte forme. Simplu şi rapid.
Bomboane cu nuci
Ingrediente: aveţi nevoie de curmale fără sâmburi, prune uscate şi nuci, toate în cantităţi egale.
Mod de preparare: toate ingredientele se dau prin maşina de tocat, iar pasta rezultată se întinde ca o foaie de prăjitură şi se taie în pătrăţele sau în alte forme variate, după cum vă taie capul.
Curmale umplute
Ingrediente: curmale fără sâmburi (sau puteţi scoate sâmburii din curmale dacă nu aveţi fără sâmburi).
Mod de preparare: pentru miez, faceţi o pastă din nucă de cocos rasă, nuci tocate, migdale (ţinute în apă şi tocate ca pastă) ori stafide tocate şi amestecate cu puţină vanilie. Puneţi umplutura în curmale şi e gata. Aceeaşi reţetă se poate încerca și cu prune uscate.
Tort cu iaurt și căpșuni
Ingrediente: 4-5 pişcoturi, 400 g iaurt grecesc la temperatura camerei, 100 g frişcă neîndulcită, 100 g zahăr tos, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 plic cu gelatină, 400-500 g căpşuni proaspete, 1 plic cu tort gelee (gelatină decorativă transparentă).
Mod de preparare: tava rotundă se tapetează cu folie alimentară şi se aşază la baza tăvii pişcoturi tăiate pe lungime în jumătate, însiropate sau nu, astfel încât să acopere cât mai mult din suprafaţa bazei. Puneţi gelatina la hidratat în două-trei linguri cu apă călduţă pentru cinci-zece minute, apoi topiţi la bain-marie. Mixați bine iaurtul cu zahărul şi cu zeama de lămâie până când zahărul se topeşte, adăugaţi gelatină în fir subţire, mixând continuu, apoi încorporaţi cu spatula frişca bine bătută. Daţi la frigider 10-15 minute sau până când spălaţi şi curăţaţi repede căpşunile şi le tăiaţi în jumătate, lăsându-le pe cele mai frumoase întregi, pentru decor. Puneţi peste pișcoturile din tavă două-trei linguri din compoziţia de iaurt, apoi aşezaţi concentric jumătăţile de căpşuni, cu vârful în sus, astfel încât rândul exterior să aibă căpşuni cu jumătatea tăiată înspre exteriorul desertului. Înghesuiţi cât mai multe căpşuni! Începeţi să puneţi câte o lingură din compoziţia de iaurt deasupra căpşunilor, având grijă să intre iaurt şi între acestea, pentru a nu se crea goluri. Puneţi tot iaurtul în tavă, nivelaţi şi daţi la rece pentru trei-patru ore sau, cel mai bine, peste noapte. După răcire, scoateţi desertul din tavă, îndepărtaţi folia alimentară, ornaţi cât mai frumos cu căpşunile rămase tăiate felii şi stropiţi căpşunile cu tort gelee (pregătit conform instrucţiunilor de pe plic). Tort geleeul are rolul de a păstra culoarea şi prospeţimea fructelor, cât şi rolul de a le ţine pe loc atunci când tăiaţi desertul. Se păstrează foarte bine câteva zile la frigider, cu condiţia să îl acoperiţi, pentru a nu absorbi mirosul de mâncare gătită din frigider.
Plăcintă cu mere
Ingrediente: pentru blat: 2 ceşti cu migdale măcinate (puteți să le combinați cu nucă sau cu seminţe de floarea-soarelui crude), 1 linguriţă cu sare de mare, 2 ceşti de curmale fără sâmburi. Pentru umplutură: 5 ceşti cu mere feliate, 1 cană cu stafide, 2 linguri cu scorţişoară. Pentru sirop: 1/2 cană cu curmale, 1 portocală, puţină apă.
Mod de preparare: se amestecă ingredientele pentru blat în robot. Separat, se pune portocala în blender, se adaugă curmalele şi puţină apă, mixând până obţineți un sirop. Se pudrează tava cu puţină făină de migdale pentru ca blatul să nu se lipească, se întinde blatul cu ajutorul mâinilor. Se amestecă ingredientele pentru umplutură cu siropul obţinut din portocală şi curmale și se toarnă umplutura peste blat, se aranjează feliile de măr şi se ornează cu stafide. Se poate consuma imediat sau se lasă 24 de ore, până când merele se înmoaie puţin.
Brownies
Ingrediente: pentru glazura de ciocolată: 2 căni cu cacao raw, 2 căni cu apă, 3 linguri cu unt de cacao, 4 linguri cu miere. Pentru compoziție: 4 căni cu făină din seminţe de floarea-soarelui decorticate, 1/2 cană cu glazură de ciocolată, 1 cană cu bucăţi de coji de portocale scufundate în miere.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele de la glazură cu un tel, după aceea bolul se pune peste alt bol cu apă caldă. Untul de cacao şi mierea se vor topi foarte repede şi glazura va fi gata într-o clipă. Pentru compoziție, tăiați portocalele în formă de pătrăţele, turnați apă caldă peste ele şi lăsați-le să stea în apă o oră, pentru a scăpa de gustul amar. Scurgeți-le şi amestecați-le cu miere pentru câteva ore. Acestea se pot păstra într-un borcan în frigider timp de o săptămână. După aceea, amestecați ingredientele împreună, răsturnați compoziţia în două forme culinare, una rotundă şi una sub formă de stea. Pentru decorare: fulgi de cocos, felii de migdale, stafide aurii, steluţe de anason, glazură de ciocolată, bobiţe de rodie.