de Carmen Ciripoiu
Din Orientul Mijlociu şi până la București, o mireasmă unică înfioară Balcanii: mirosul musacalei. Chiar dacă e cunoscută mai degrabă ca un preparat grecesc, rețeta a pătruns în Europa adusă de Imperiul Otoman, apoi a ajuns, ușor, ușor, în restul continentului.
La început a fost… magmume
La începuturile sale, musacaua era de neconceput în absenţa vinetei. Mai târziu au apărut variante diverse, în care aceasta a fost înlocuită cu cartofi sau cu dovlecei. Musacaua de vinete a fost prezentă în bucătăria bulgară sub numele de mousakas patladzhani, musaka so modri patlidzani în Macedonia şi musaka od modrih patlidzana în Bosnia, Serbia şi Croaţia, toate aceste denumiri avându-şi rădăcina în melitzanes - musacaua grecească. Originile musa- calei trebuie însă căutate în Asia Centrală, unde se gătea aşa-numitul magmume, preparat din carne tocată, ceapă şi vinete aşezate în straturi într-un vas de copt.
Rețeta grecească datează din anul 1920
La turci, gustoasa musaca poartă denumirea de imam bayildi, și este un fel de mâncare fără carne care se consumă doar rece. Tradiția spune că numele vine de la povestea unui imam care, atunci când își privea soția cum gătește, a leșinat de poftă. Tot turcii mai au și o variantă mai nouă a musacalei, denumită Karnıyarık (în traducere, burtă despicată), pentru prepararea căreia se adaugă și carne tocată. În ceea ce-i privește pe greci, care se laudă peste tot cu vestita lor musaca, aceștia au păstrat rețeta în care straturile de carne se suprapun cu cele de vinete, și peste toate acestea se toarnă sos béchamel din anul 1920. Deliciosul preparat aparține celebrului bucătar Nikolaos Tselementes, cel despre care se spune că a muncit foarte mult la finalizarea reţetei aşa cum se cunoaște astăzi. Preparând rețetele următoare, veți rămâne, cu siguranță, cu cea mai savuroasă amintire.
… cu vinete
Ingrediente: 3 vinete, 2 cepe, 3 căţei de usturoi, 800 g carne tocată (la alegere), 8 roşii potrivite, tăiate rondele, 3 ouă, 4 linguri cu smântână, 200 ml supă de vită, 1/2 legătură de pătrunjel, 1/2 legătură de mărar, 300 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare: se taie vinetele felii, se presară cu sare și se lasă la scurs într-o strecurătoare aproximativ 30 de minute, apoi se pun la călit pe ambele părți. Atenție! Nu se pune tot uleiul în tigaie, doar 30-40 ml pentru o singură tură de vinete. Se scot vinetele călite pe un șervet de hârtie ca să se absoarbă surplusul de ulei. În 50 ml ulei se pun ceapa tăiată feliuțe și usturoiul tocat mărunt, se lasă la călit până când ceapa devine sticloasă, apoi se adaugă carnea tocată. Se călește câteva minute, apoi se adaugă supa de vită și se lasă la fiert 20 de minute. Compoziția se pune la răcit, apoi se adaugă un ou, zarzavaturile tocate mărunt, sare şi piper. Pe fundul unui vas se așază un rând de vinete, apoi un rând de carne, un rând de roşii tăiate rondele şi tot aşa, până se termină toate ingredientele. Ultimul strat (cel de deasupra) trebuie să fie de vinete. Se bat două ouă cu patru linguri cu smântână şi se toarnă peste musaca. Se pune la cuptor, la foc potrivit timp 50-60 de minute. Se serveşte caldă sau rece.
... suedeză cu somon
Ingrediente: 1,8 kg cartofi, două-trei cepe, 250 g file de somon afumat, 1 l smântână dulce de gătit, 2 linguri cu fileuri de anșoa, 120 g cașcaval, unt pentru uns, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge focul la 180 de grade Celsius. Se curăță cartofii și se taie în rondele groase. Se curăță cepele și se taie rondele sau peștișori. Se taie cașcavalul felii. Se unge un vas termorezistent cu unt şi se pune un strat de cartofi, se adaugă un strat de file de somon, apoi se pune un strat de ceapă. Se repetă operațiunea până la epuizarea cartofilor și a somonului. Peste ultimul strat se așază fileurile de anșoa și se acoperă cu felii de cașcaval. Se asezonează cu sare și piper. Peste toată compoziția se toarnă smântână dulce. Se acoperă cu o folie de aluminiu și se introduce în cuptor timp de 80 de minute. Musacaua cu somon se serveşte caldă, la temperatura camerei sau rece.
…cu dovleac și brânză
Ingrediente: 500 g cartofi curăţaţi şi tăiaţi rondele subţiri, sare şi piper negru proaspăt măcinat, 2 cepe roşii curăţate şi tăiate rondele subţiri, 60 g unt, 500 g dovleac curăţat, fără seminţe şi tăiat rondele subţiri, 2 căţei de usturoi curăţaţi şi striviţi, 150 g felii de brânză, 200 ml zeamă de legume fierbinte, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat.
Mod de preparare: se setează cuptorul la 180 de grade Celsius. Se așază un strat de cartofi în tavă, se asezonează și se pune o parte din ceapă, apoi câteva bucăţele de unt. Se acoperă cu un strat de dovleac, se presară puțin usturoi și se repetă apoi cu stratul de cartofi. Se așază deasupra un strat de dovleac, intercalând brânză, apoi ceapă şi unt. Se toarnă zeama de legume. Se acoperă și se lasă la copt o oră. Înainte de servire se presară pătrunjel.
…cu soia
Ingrediente: 2 pungi cu soia granule, 3 cepe, 6 cartofi fierți, 2 linguri cu bulion, mărar, piper şi ulei.
Mod de preparare: se pune apă la fiert, și când dă în clocot se adaugă granulele de soia. Când acestea s-au umflat se scurg și se lasă la răcit. Într-o tigaie se pune ulei încins și se adaugă ceapă tăiată mărunt, mărar și piper, soia și se lasă la călit. Într-un vas termorezistent se așază jumătate dintre cartofii feliați, amestecul de soia, iar la final, restul de cartofi, apoi bulionul amestecat cu o cană cu apă și puțin piper. Se lasă la copt până ce se formează o crustă maronie. Se servește cald sau rece.