de Iulian D. Moleianu
Continuăm să vă prezentăm reţetele propuse de bucătăria Feng Shui pentru primăvară. Preparatele sunt delicioase, iar reţetele sunt, ca de obicei, pentru patru persoane. Preparatele se servesc în castroane încălzite.
Supă de cartofi dulci
Este o supă dulce, care poate fi servită la orice masă a zilei şi pentru care sunt necesari cartofi cu pulpa portocalie.
Ingrediente: 450 g cartofi dulci, 75 g rădăcină proaspătă de ghimbir, 100-150 g cuburi de zahăr, 570 ml apă.
Mod de preparare: curăţaţi cartofii dulci şi tăiaţi-i în cuburi de 2,5 cm sau în felii cu o grosime de 6 mm. Curăţaţi ghimbirul şi tăiaţi-l de-a latul fibrei, în felii de 3 mm. Nu-l descojiţi. Fierbeţi 570 ml apă, adăugaţi feliile de ghimbir şi ţineţi pe foc patru minute. Scoateţi feliile de ghimbir, adăugaţi cartofii şi ţineţi compoziţia trei minute la fiert. Adăugaţi zahărul şi continuaţi să ţineţi pe foc până când se topeşte zahărul şi se pătrunde cartoful.
Porc cu ardei gras şi ceapă
Ingrediente: 670 g muşchi, pulpă dezosată sau file de porc, 2 linguriţe şi jumătate cu ulei, 100-150 g ardei gras, 3 linguri cu apă, 1 ardei iute roşu proaspăt tăiat felii (opţional), 1 ceapă medie, 1/2 lingură cu soia neagră fermentată, 5-6 căţei de usturoi. Pentru marinată: 2 linguriţe cu sos alb de soia, 1/2 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu mălai dizolvat în 1 lingură cu apă şi câţiva stropi de ulei.
Mod de preparare: tăiaţi carnea în felii cât mai subţiri (este mult mai uşor dacă muşchiul este semicongelat). Puneţi carnea în castron, adăugaţi marinata şi amestecaţi. Tăiaţi ardeii graşi în două, înlăturând seminţele. Tăiaţi fiecare jumătate în două şi continuaţi să înjumătăţiţi până obţineţi bucăţi pătrate, de 2,5 cm. Tăiaţi ceapa pe jumătate şi descojiţi-o. Tăiaţi fiecare jumătate, pe lungime, în trei bucăţi, apoi înjumătăţiţi fiecare bucată. Încălziţi wok-ul, adăugaţi o lingură şi jumătate cu ulei şi rotiţi tigaia, ca să-i acoperiţi întreaga suprafaţă. Măriţi focul, adăugaţi carnea şi prăjiţi-o două-trei minute. Luaţi carnea cu strecurătoarea şi puneţi-o pe platou. Adăugaţi o lingură cu ulei în wok, micşoraţi focul şi adăugaţi soia neagră, feliile de ardei iute şi usturoiul. Prăjiţi o secundă, apoi adăugaţi ardeiul gras, ceapa şi trei linguri cu apă. Acoperiţi şi ţineţi pe foc maximum patru minute. Adăugaţi carnea de porc, amestecaţi şi mai ţineţi două minute pe foc.
Peşte fiert cu ghimbir şi ceapă verde
Puteţi folosi un biban sau hering întreg ori un file de peşte mare. Nu adăugaţi sare sau sos de soia înainte de preparare, pentru că s-ar întări. Dacă doriţi să inhibaţi aroma unui peşte cu gust puternic, presăraţi boabe pisate de soia şi usturoi zdrobit înainte de fiert.
Ingrediente: 675 g peşte, 2 cepe verzi, 1 bucată de 2,5 cm rădăcină proaspătă de ghimbir, puţin ulei, 1 lingură cu sos alb de soia.
Mod de preparare: curăţaţi peştele sau, dacă are măruntaiele scoase, spălaţi-l şi uscaţi-l. Spălaţi ceapa verde, înlăturaţi rădăcinile, tăiaţi părţile albe, apoi tăiaţi frunzele în bucăţi de 3 cm. Tăiaţi ghimbirul în felii de 3 mm grosime, de-a latul fibrei. Nu-l descojiţi. Puneţi deoparte frunzele de ceapă şi o felie de ghimbir. Alegeţi un platou oval, de mărimea peştelui şi aşezaţi tulpinile de ceapă una lângă alta, cu feliile de ghimbir între ele şi cu peştele deasupra. Pregătiţi oala cu aburi şi fierbeţi peştele opt-zece minute, în funcţie de grosime. Luaţi felia de ghimbir rămasă şi tăiaţi-o fâşii fine. Când peştele este aproape gata, încingeţi wok-ul, puneţi puţin ulei, frunzele de ceapă verde, felia tăiată de ghimbir şi prăjiţi rapid, după care adăugaţi o lingură cu sos alb de soia şi amestecaţi. Apoi turnaţi garnitura fierbinte peste peşte, ca să frigeţi pieliţa.
Găluşte fierte cu carne de porc
Găluştele se servesc cu sosuri pentru înmuiat din oţet roşu sau cu ulei cu ardei iute. Cantitatea de apă necesară pentru aluat depinde de capacitatea de absorbţie a făinii. Din cantităţile prezentate vor rezulta între 48 şi 56 de găluşte.
Ingrediente pentru aluat: 280 g făină normală şi circa 175 ml apă rece. Pentru umplutură: 225 g carne de porc nu prea slabă, 450 g varză de Beijing, 7 cepe verzi, 2 linguriţe cu sare. Pentru marinată: 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu zahăr, 2 linguriţe cu ulei, 1 lingură cu mălai amestecat cu 1 lingură cu apă.
Mod de preparare: pentru aluat, puneţi făina într-un castron mare şi adăugaţi foarte încet apa, amestecând până se formează fâşii lipite într-o formă de minge. Amestecul nu trebuie să fie prea lipicios. Puneţi mingea de aluat pe un blat dat cu făină şi frământaţi până ce aluatul devine omogen şi elastic. Acoperiţi cu un ştergar curat şi umezit şi lăsaţi compoziţia o oră. Pentru umplutură, desprindeţi frunzele de varză, spălaţi-le, strecuraţi-le şi faceţi o stivă. Tăiaţi-le fâşii subţiri şi tocaţi-le pe lungime. Presăraţi deasupra sare şi lăsaţi-le să stea 20 de minute. Tăiaţi mărunt carnea sau mărunţiţi-o în robot, puneţi-o în castron şi adăugaţi ingredientele de marinat. Amestecaţi bine. Spălaţi ceapa verde şi înlăturaţi rădăcinile. Tăiaţi frunzele şi tulpina în felii mărunte. Strecuraţi varza, apăsaţi-o cu mâna, puneţi-o peste carne şi peste ceapa verde şi amestecaţi. Pentru găluşte, luaţi mingea de aluat şi tăiaţi-o în patru părţi egale. Rulaţi bucăţile în formă de cârnat lung, apoi tăiaţi fiecare rulou în 12-14 bucăţi. Rulaţi rapid fiecare gogoşică, făcând o biluţă, apoi, cu făcăleţul, rulaţi fiecare biluţă într-un cerc cu diametrul de circa 7,5 cm. În fiecare cerc de aluat adăugaţi o jumătate de umplutură, apoi uniţi capetele şi sigilaţi îmbinarea. E posibil să trebuiască să preparaţi găluştele în trei rânduri, în apă cu aburi din bambus, cu trei coşuri, punând câte cinci-şase găluşte în fiecare coş. Sunt gata în doar opt-zece minute.