de Raluca Grințescu
Este micul dejun perfect: rapid, simplu de făcut, hrănitor şi extrem de versatil. Din două ouă puteți face nişte omlete surprinzător de gustoase. Nu mai aveți niciun pretext să săriți peste micul dejun. Avem pentru dumneavoastră șapte reţete simple şi rapide cu care să vă începeți ziua.
Cu mozzarella şi salvie
Ingrediente: 1/4 cană cu apă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu piper roşu măcinat, 1/4 linguriţă cu sare, 30 g mozzarella tăiată cubuleţe, 1 linguriţă cu salvie tocată, 4 ouă.
Mod de preparare: într-un bol, bateți cu un tel ouăle întregi cu sare, piper, salvie tocată şi apă. Încingeți tigaia şi puneți două linguri cu ulei. Turnați jumătate din compoziţia pregătită şi întindeți-o în toată tigaia. Lăsați-o să se prăjească până când marginile se desprind de tigaie. Ridicați puţin marginile, astfel încât oul nefăcut, care a rămas la suprafaţa omletei, să se scurgă în tigaie şi să se prăjească încă două minute. Apoi presărați jumătate din cantitatea de mozzarella (tăiată cubuleţe) peste jumătate din suprafaţa omletei şi împăturiți cealaltă jumătate peste ea. Lăsați-o în tigaie maximum un minut şi apoi scoateți-o pe o farfurie. Repetați operaţiunea cu compoziţia rămasă.
Cu broccoli şi ciuperci
Ingrediente: piper, sare, 1 linguriţă cu usturoi tocat mărunt, 1 lingură cu unt, 20 g brânză rasă, 1 mâna cu ciuperci tăiate felii, 1 mâna cu broccoli, 2 ouă.
Mod de preparare: gătiți broccoli la abur până se înmoaie. Puneți-i deoparte. Într-o tigaie, la foc mediu, topiți aproximativ 1 lingură cu unt şi adăugați ciupercile şi usturoiul. Amestecați din când în când, până ce ciupercile devin maronii. Bateți ouăle cu sare şi piper. Scoateți usturoiul şi ciupercile din tigaie şi dați-le deoparte, pe o farfurie. Puneți ouăle în tigaie. Când încep să se coacă, ridicați-i marginile, astfel încât partea negătită să curgă în mijloc. Mai lăsați puţin pe foc şi adăugați brânza rasă, broccoli şi ciupercile infuzate cu usturoi. Împachetați omleta şi mai lăsați la gătit unu-două minute, până când brânza este complet făcută.
Cu somon afumat
Ingrediente: 30 g somon afumat mărunţit, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu ulei de măsline, 3 ouă, piper negru proaspăt măcinat, sare.
Mod de preparare: amestecați ouăle cu sare şi piper. Încălziți uleiul de măsline şi untul în tigaie. Adăugați ouăle şi coaceți omleta, lăsând-o să fie mai cremoasă în mijloc. Puneți bucăţelele de somon afumat în centru şi împăturiți omleta în două.
Cu salam, mozzarella şi busuioc
Ingrediente: 30 g mozzarella, 2 linguri cu unt nesărat, 55 g salam tăiat mărunt, piper negru proaspăt măcinat, sare Kosher, 2 linguri cu ulei de măsline, 6 roşii cherry tăiate în jumătate, 6 ouă, 6 frunze de busuioc tăiate mărunt.
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Amestecați roşiile cu 1 lingură cu ulei şi piper pe o foaie de copt. Puneți-le la copt, amestecându-le din când în când, până se usucă puţin şi se caramelizează. Scoateți roşiile şi lăsați-le să se răcească. Încălziți restul de ulei şi salamul într-o tigaie, la foc mediu, timp de cinci minute. Apoi, luați salamul şi puneți-l pe nişte şerveţele din hârtie, ca să scoateți astfel excesul de ulei. Ştergeți tigaia şi adăugați untul la foc mediu. Spargeți ouăle şi amestecaţi-le cu sare şi piper. Puneţi roşiile, salamul, mozzarella şi jumătate din cantitatea de busuioc. După ce ați pus-o pe platou, decorați-o cu restul de busuioc.
Cu spanac şi brânză de capră
Ingrediente: brânză de capră, unt pentru prăjit, piper negru măcinat, sare de mare, ierburi proaspete chives, pătrunjel, tarhon, 1 mâna cu baby spanac, 2 linguri cu smântână sau lapte de cocos, 1 ou, salată verde.
Mod de preparare: cufundați oul în apă de la robinet (asta îl va aduce la temperatura camerei şi vă va ajuta să îl gătiți mai uşor). Tocați mărunt ierburile şi spanacul. Adăugați oul, smântâna, sarea şi piperul şi amestecați-le foarte bine, până se combină între ele. Topiți untul la foc mediu şi întindeți-l bine în tigaie. Când începe să prindă o nuanţă maronie, adăugați amestecul de ou şi verdeţuri. Lăsați pe foc unu-două minute, până se coace bine. Puneți omleta pe un platou şi umpleți-o cu salată verde şi cu brânză.
Cu mazăre şi mentă
Ingrediente: 2 linguri cu frunze de mentă tăiate mărunt, 3 linguri cu brânză Pecorino Romano rasă, 3 linguri cu unt nesărat, 6 ouă, sare Kosher, piper proaspăt măcinat, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu zeamă de lămâie, 50 g mazăre congelată sau proaspătă.
Mod de preparare: fierbeți mazărea într-un litru de apă sărată. Scurgeți-o şi puneți-o într-un bol. Stoarceți deasupra ei lămâia (aproximativ o linguriţă), adăugați sarea şi piperul şi puneți-le deoparte. Bateți ouăle împreună cu sarea şi piperul într-un castron. Încălziți untul într-o tigaie la foc mediu şi când prinde o nuanţă maronie adăugați ouăle. Când omleta este coaptă pe ambele părţi, adăugați mazărea, jumătate din cantitatea de brânză şi frunzele de mentă. Puneți omleta pe un platou şi decorați-o cu restul de mentă şi brânză.
Cu mere şi brânză Brie
Ingrediente: 175 g brânză Brie tăiată felii, nucşoară, 1/4 măr Granny Smith curăţat de coajă şi tăiat felii, sare, piper negru proaspăt măcinat, 2 ouă, 1 linguriţă cu unt.
Mod de preparare: bateți două ouă într-un bol şi amestecați-le cu o linguriţă cu apă. Condimentați-le cu sare, piper şi nucşoară. Topiți o linguriţă cu unt într-o tigaie şi puneți ouăle. Când omleta e aproape gata, împăturiți-o şi puneți-o pe o farfurie. Puneți deasupra feliile de măr şi brânza Brie.