de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
De pui, de porc, de rață sau chiar de iepure, ficatul rămâne una dintre delicatesele preferate ale gurmanzilor. Pe lângă faptul că are un aport important de nutrienți pentru organism, ficatul este o carne slabă, conține mai puțin de patru grame grăsimi la 100 de grame, este foarte ușor de digerat, motiv pentru care este recomandat atât în dieta celor mici, cât și în meniul celor care vor să scape de câteva kilograme în plus.
Pachețele cu ficăţei de pui, stafide, mere și vin roșu
Ingrediente: 100 ml vin roșu, 50 g stafide, 75 g unt, 200 g ficăţei de pui, 3 mere curățate și tăiate cubulețe, sare și piper după gust, 1 linguriță cu tarhon mărunțit, 2 linguri cu smântână, 4 linguri cu miere, 4 foi de plăcintă.
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneți stafidele la înmuiat pentru două ore în 100 ml vin roșu, apoi scurgeți-le. Din vin păstrați 50 ml. Topiți 25 g unt într-o tigaie, adăugați merele tăiate cubulețe și căliți până când încep să se înmoaie, stropindu-le cu 25 ml vin roșu. Scoateți merele și puneți-le deoparte. Adăugați ficăţeii de pui și prăjiți-i pe toate părțile, până când s-au făcut. Puneți toată compoziția din tigaie, cu tot cu sosul care s-a format, într-un blender, adăugând vinul roșu rămas, sare, piper și tarhon și mixați până obțineți o pastă. Adăugați smântâna și mierea și amestecați până la omogenizare. Scoateți compoziția într-un vas și înglobați stafidele și merele călite. Topiți 50 g unt rămas. Întindeți foile de plăcintă pe suprafața de lucru, apoi le tăiați în trei părți, pe lungime. Obțineți astfel 12 bucăți, care se ung cu unt topit. Puneți ficăţei pe fiecare foaie și rulați. Așezați pachețelele pe o tavă tapetată cu foaie de copt și ungeți deasupra cu puțin unt topit. Lăsați la cuptor pentru 20 de minute.
Ficat în stil venețian
Ingrediente: 700 g ficat de vițel, 700 g ceapă albă, lapte sau oțet, pătrunjel, unt, ulei de măsline, sare.
Mod de preparare: ficatul se taie felii și se lasă la marinat în lapte nu mai puțin de o oră. Ceapa se taie rondele subțiri, apoi se călește în unt și ulei. Ficatul se ia de la marinată și se scurge, apoi se adaugă în tigaie. Se gătește la foc puternic. La sfârșit se presară cu sare și pătrunjel tocat mărunt.
Parfait de ficat
Ingrediente: 50 g stafide, 30 ml vin dulce, 50 g unt, 400 g ficăței de pui, 1 cățel de usturoi tocat, 1 lingură cu tarhon mărunțit, 70 ml smântână, sare și piper negru.
Mod de preparare: se pun stafidele și vinul într-un bol și se introduc în cuptorul cu microunde trei minute. Între timp, se topește untul într-o tigaie, apoi se prăjesc ficățeii de pui împreună cu usturoiul, tarhonul și un praf de piper negru măcinat. Se pune toată compoziția într-un blender și se mixează până se obține o pastă fină. Se adaugă smântâna și două linguri din vinul de la stafide, se asezonează cu sare și se mixează din nou. Se ung cu ulei patru vase. Se împart stafidele la baza acestora, apoi se pune amestecul cu ficat. Se acoperă vasele cu foile și se lasă o oră la frigider. Se servesc alături de pâine prăjită și de frunze de salată.
Ficat de rață în crustă crocantă
Ingrediente: 4 bucăți de ficat de rață, 2 ouă, făină, pesmet, sare, piper.
Mod de preparare: ouăle se bat cu sare și piper și cu două linguri cu făină. Ficatul se spală și se lasă să se scurgă bine. Se trece fiecare bucată de ficat prin făină, apoi prin ou și, la sfârșit, prin pesmet. După aceea se prăjește în ulei încins, rumenindu-se pe ambele părți. Se servește cald, alături de murături.
Supă-cremă de ficat
Ingrediente: 200 g ficăţei, 1 ceapă, 1 ardei, 1 rădăcină de păstârnac, 3 roşii, 1 dovlecel, 50 ml ulei, 2 felii de franzelă, 1 gălbenuş, muştar, pătrunjel tocat.
Mod de preparare: se spală ficăţeii şi se înăbuşă cu uleiul şi 100 ml apă. Se adaugă ceapa, ardeiul, păstârnacul și dovlecelul, curățate și tăiate cubuleţe, şi roşiile descojite, tăiate mărunt. Se lasă să se înăbușe împreună timp de cinci minute, apoi se completează cu apă până la un litru şi se fierbe 15 minute. Se stinge focul, se pun la înmuiat feliile de franzelă și se pasează totul, apoi se trece printr-o strecurătoare fină. Se drege supa cu un gălbenuş frecat cu muştar şi se presară deasupra pătrunjel tocat.
Ficăţei de iepure cu legume și oregano
Ingrediente: 400 g ficăţei de iepure, 2 morcovi, 2 ardei grași, 1 dovlecel, 1 ceapă, 50 g unt, 2 linguri cu soia, ulei de măsline, oregano proaspăt, sare, piper, 1 linguriţă cu praf de ghimbir, 4 felii de pâine.
Mod de preparare: se curăță morcovii, apoi se pun în apă fiartă cu sare și ulei de măsline și se lasă să fiarbă. Se taie restul legumelor și se prăjesc pe rând, întâi ceapa, apoi ardeii și, la sfârșit, dovlecelul. Odată cu ei se adaugă sare, puțin piper, o linguriță cu praf de ghimbir, iar după două minute, două linguri cu soia. Într-o tigaie cu unt se prăjesc ficățeii, având grijă să nu se ardă. Se scot pe o farfurie și se lasă să se odihnească, timp în care se prăjesc patru felii de pâine în untul rămas în tigaie. Pe o farfurie se așază legumele, ficățeii deasupra, stropiți din nou cu unt și potriviți de sare și piper, o felie de pâine prăjită și totul se condimentează cu frunze proaspete de oregano.
Ficăței în bacon cu prune uscate
Ingrediente: 500 g ficăței de pui, 250-300 g bacon feliat foarte subțire, 100 g prune uscate, 100 ml lapte, 1 lingură cu ulei de măsline, sare și piper.
Mod de preparare: se spală ficățeii, se curăță de pielițe și se pun în lapte, unde se lasă o oră să se frăgezească. Prunele uscate se pun într-un bol cu apă călduță, pentru o hidratare ușoară. Se scot ficățeii din lapte și se lasă la scurs. Se presară peste ei sare și piper. Se taie prunele hidratate în două jumătăți. Se iau feliile de bacon și se învelesc în fiecare un ficățel și o jumătate de prună, sub formă de rulou, după care se ung cu puțin ulei de măsline. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius şi se introduce tava în cuptor pentru 30 de minute. Din când în când se stropesc cu zeama din tavă care se formează, să nu se usuce. Când s-au rumenit, se scot ficățeii și se servesc alături de o salată de andive.