de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Din cele mai vechi timpuri, mesele mănăstirești încep și se termină cu o rugăciune. Potrivit tradiţiei, în multe mănăstiri, orice fel de mâncare oferit la trapeză trebuie binecuvântat, motiv pentru care în bucătărie se păstrează frecvent apă sfinţită. Cele mai bune rețete ale călugărilor le găsiți în rândurile de mai jos.
Pâine
Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, 1 linguriță cu sare, apă.
Mod de preparare: se desface drojdia și se freacă bine cu puțină sare. Se presară făină și se lasă la loc cald să se dospească. Atunci când drojdia a început să facă o spumă, se pune în mijlocul făinii, împreună cu sarea. Se adaugă apă, puțin câte puțin, și se începe frământarea. Când aluatul este suficient de legat și de elastic se așază în mijlocul blatului pe care s-a frământat, se face semnul crucii pe el, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit la loc cald. Când a crescut suficient, se rupe în jumătate și se modelează două pâini care se pun în tavă și se crestează de două ori cu cuțitul. Se unge fața pâinii cu puțină apă înainte de a se introduce tava la cuptor. Când e aproape rumenită, se scoate, se unge cu puțină apă și sare și se pune din nou la cuptor, până face o crustă lucioasă.
Supă de cartofi cu pâine prăjită și cu usturoi
Ingrediente: 2 cepe, 3 căţei de usturoi, 3 cartofi mari albi, 2 ramuri de rozmarin, 5 linguriţe cu ulei de măsline, 8 felii de pâine, 1 l supă de legume, sare.
Mod de preparare: se spală, se curăță și se taie în cuburi nu prea mici cartofii, apoi se pun la fiert în apă cu puțină sare timp de zece minute. Ceapa, tăiată mărunt, se călește în ulei încins. Când s-a înmuiat se adaugă usturoiul zdrobit și ramurile de rozmarin. Se scurg cartofii și se pun peste ceapă și usturoi, apoi se toarnă supa de legume caldă. Se dă în clocot și se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic. În acest timp, se încinge cuptorul. Se taie pâinea și se unge cu ulei de măsline, se freacă bine cu usturoi și se pune la copt pentru zece minute. După ce toate ingredientele sunt fierte, supa se transferă într-un blender și se mixează până se obține o pastă. Ulterior se pune în boluri și se servește cu pâinea prăjită.
Chiftele de fasole
Ingrediente: 2 căni cu fasole boabe, 2-3 felii de franzelă, 1 ceșcuţă cu ulei, 2 cepe, 5-6 căței de usturoi, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 frunze de dafin, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 50 g făină, sare, cimbru după gust.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în modul obişnuit. După ce se schimbă prima apă se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (dar aceasta nu se aruncă) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, puțin cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul, tocate. Se amestecă bine, apoi se dă totul prin maşina de tocat. Compoziţia se modelează sub formă de chiftele, după care se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins.
Ardei umpluţi cu ciuperci de pădure
Ingrediente: 10 ardei graşi potrivit de mari, 400 g ciuperci, 300 g orez, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 2 linguri cu mărar, 4 linguri cu pastă de tomate, 3 roşii, 1 ou, 2 foi de dafin, 5 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: ciupercile se curăţă şi se taie cubuleţe. La fel se procedează şi cu ceapa şi cu usturoiul. După ce se alege şi se spală orezul, se încinge uleiul într-o cratiţă, ciupercile fiind sotate până se evaporă apa pe care o lasă. Se adaugă ceapa şi usturoiul şi se mai sotează un minut, după care se pune orezul şi se amestecă bine, până capătă o nuanţă sticloasă. Se presară mărarul, sarea şi piperul, după gust. Se încorporează două linguri cu pastă de tomate diluată cu puţină apă după ce cratiţa a fost luată de pe foc. Se taie şi se îndepărtează capacul ardeilor (partea cu codiţă). Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. După ce aţi adăugat oul în compoziţie (dacă nu țineți post), umpleţi ardeii pe trei sferturi și așezați-i în picioare într-o cratiţă adâncă. Roşiile descojite şi tăiate mărunt se amestecă bine cu pasta de tomate rămasă, două căni cu apă (sau una cu apă şi una cu vin alb), zahărul, sare şi piper, apoi se adaugă amestecul de roşii. La final se pun foile de dafin, se acoperă şi se introduce vasul la cuptor pentru 70-90 de minute.
Tăiței cu pesmet
Ingrediente: 300 g tăiţei laţi (fără ou în perioada postului), 100 g pesmet, 80 g zahăr, 1/4 linguriţă cu scorţişoară, 2 linguri cu ulei (sau unt), sare.
Mod de preparare: se pun tăiţeii la fiert în apă cu puţină sare. Într-o tigaie largă se încinge o lingură cu ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu, amestecând tot timpul. După ce pesmetul a început să se rumenească ușor, se lasă focul mic și se continuă până devine rumen, apoi se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă în continuare. Se pune pesmetul într-o farfurie. Se strecoară tăiţeii şi se toarnă peste ei restul de ulei și pesmetul cu zahăr.
Prăjitură cu miere și nuci
Ingrediente: 1 linguriță cu bicarbonat, 6 linguri cu miere, 500 g făină, 5 linguri cu ulei, 1 nucă de drojdie, 1 praf de sare, dulceață, 250 g nuci pisate, zahăr pudră, coajă de portocală și vanilie.
Mod de preparare: drojdia cu puțin zahăr se înmoaie în apă. Ulterior se amestecă mierea cu bicarbonatul și se pun pe baie de aburi, la foc mic, până se topesc. Se adaugă uleiul, jumătate din făină, apoi drojdia înmuiată, coaja de portocală, sarea și vanilia. Se frământă aluatul, încorporând și restul de făină, până rezultă o compoziție nelipicioasă. Se lasă la dospit o jumătate de oră, apoi se împarte în două. Se întind două foi de aluat, se ung cu dulceață și se presară nucă pisată amestecată cu zahăr. Se rulează nu foarte strâns și se așază ruladele în tăvi unse cu ulei și tapetate cu făină. Se lasă la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 45 de minute.