de Valeria Roman şi Florica Pintea
Doar cine nu vrea mai poate să spună în ziua de azi că nu are cum să țină post. De la jumătatea lunii noiembrie, credincioșii ortodocși au renunțat la mâncărurile care conțin carne, ouă, lapte și brânză în favoarea legumelor și a fructelor, pentru că au intrat în pPostul Crăciunului, care durează 40 de zile. În ultimii ani, bucătarii ne-au demonstrat că fasolea, cartofii sau pastele nu mai sunt singurele preparate din meniul de post în România. Au fost înlocuite cu exoticele mâncăruri cu linte și soia verde (edamame). În plus, această perioadă este și una sănătoasă, care le aduce celor care se abțin de la alimentele „de dulce” câteva kilograme în minus, dar și un regim de viață echilibrat. Doar din legume, fructe, alge marine sau seminţe puteţi pregăti tot felul de bunătăţi cum nu credeați că există. Chef Ionuț Bradu, bucătar la Restaurantul PhadThai, ne-a propus câteva reţete delicioase şi uşor de făcut, care se regăsesc și în meniul localului. Merită să le încercați în această perioadă dacă țineți post sau pur și simplu vreți să simțiți gustul specialităților exotice din China, Japonia, India sau Thailanda.
Creveții și scoicile se recomandă în zilele cu dezlegare la pește
Restaurantele au reinventat reţetele de post, iar chef Ionuț Bradu ne prezintă câteva dintre specialitățile sale, pe care le puteți face și dumneavoastră acasă, în propria bucătărie. Condiția este să vă aprovizionați cu toate ingredientele de la raionul cu produse asiatice și să urmați pas cu pas indicațiile bucătarului. „Sărmăluțele japoneze, așa cum numesc cei mai mulți români rulourile de sushi, și supele de legume înseamnă sănătate! În perioada de post sunt multe preparate asiatice pe care puteți să le consumați fără probleme. Este vorba despre, cum spuneam, sushi, dar numai cu legume, cu avocado sau castravete, legume crocante phad thai, orez cu legume sau salată japoneză. Toate se gătesc rapid, iar gustul lor este definitivat de condimentele specifice. Pentru mulţi, creveţii, calamarii sau scoicile fac parte din meniul de post. Noi nu gătim preparate cu fructe de mare pentru post și, din câte știu, nici preoţii nu le recomandă pentru consum decât atunci când este dezlegare la pește”, ne-a declarat chef Ionuț Bradu. Iată în rândurile următoare câteva preparate cu care veți trece postul fără să resimțiți senzația de foame.
Sushi
Ingrediente: 100 g orez, 100 ml apă, 30 ml oțet de orez, 20 g zahăr, foi alge marine, castravete sau avocado, sare.
Mod de preparare: se fierbe orezul și se lasă la răcit. Separat se combină oțetul de orez cu zahărul și cu 12 grame de sare și se dă într-un clocot. Totul se toarnă peste orezul răcit și se amestecă pentru omogenizare. Se ia o foaie de algă și se pune orez uniform. Se adaugă ingredientele de post, castravetele și/sau avocado pe centru, și apoi se rulează cu ajutorul unui covoraș de bambus. Se servește cu sos de soia, ghimbir murat și pastă wasabi.
Miso soup
Ingrediente: 60 g pastă Miso (pastă de soia), 80 g tofu (cubulețe), 10 g ceapă verde, 30 g alge marine (wakame), 20 g ghimbir, 400 ml bază de legume (la alegere: ceapă, morcovi etc.).
Mod de preparare: supa de legume se fierbe în jur de 10-15 minute, se strecoară legumele pentru a folosi doar zeama (pentru a oferi un gust mai puternic), în care urmează să fierbeți, pentru următoarele două-trei minute, împreună cu toate ingredientele, pasta Miso, tofu, algele marine și ghimbirul. La final adăugați ceapa verde, ca să rămână proaspătă și crocantă. Pentru a găti două porții din acest preparat aveți nevoie doar de 30-40 de minute.
Curry cu legume
Ingrediente: 1/4 ardei roșu, galben, verde, 60 g dovlecel, 80 g broccoli, 10 g turmeric, 10 g chimen, 10 g curry, 40 g usturoi, 20 g ghimbir, 400 g ceapă (albă sau roșie), 60 ml ulei de floarea-soarelui, 600 ml apă. Opțional: lapte de cocos, ardei iute proaspăt sau uscat.
Mod de preparare: toate condimentele se trag la tigaie. Separat căliți ceapa până o aduceți la o culoare arămie. Se adaugă condimentele care au fost trase la tigaie și separat apa. Se dă la blender până se formează o pastă cremoasă. Gătiți legumele (trase la tigaie), peste care adăugați sosul și, în funcție de gust, laptele de cocos. Timp de preparare: 50-60 de minute, porția fiind de două persoane. Poate fi servită alături de o porție de orez simplu, mango chutney (sos picant din bucătăria indiană) şi pappadum (un fel de clătite indiene aromatizate cu rozmarin).
Salată caldă de linte
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 ceapă, 1/2 ardei roşu, 1/3 ţelină, 2 căţei de usturoi, baby spanac, 1 și 1/2 cană cu ciuperci, 1 linguriţă cu cimbru, 1 cană cu linte verde fiartă (se lasă la înmuiat câteva ore, apoi se fierbe circa o oră), 2-3 linguriţe cu oţet balsamic, 1/2 cană caju, sare şi piper.
Mod de preparare: într-o tigaie cu o lingură cu ulei de măsline se pune spanacul şi se prăjeşte două minute. Într-o altă tigaie, cu încă o lingură cu ulei, se prăjesc ceapa tocată mărunt, ţelina rasă şi ardeiul tăiat cubuleţe, apoi ciupercile şi usturoiul. Puneți cimbru, sare şi piper, după care adăugați lintea fiartă şi mai lăsați cinci minute pe foc. La final adăugați spanacul şi caju mărunţit. Se toarnă puţin oţet balsamic, după gust, şi se amestecă.
Edamame trase la tigaie
Edamamele sunt păstăi de soia care se aseamănă la formă și la gust cu fasolea verde românească. Ele pot fi trase la tigaie cu usturoi și sare sau pot fi gătite la abur, doar cu sare. De la acestea se consumă doar boabele.